"Periaktoi": Ένα αιωρούμενο γλυπτό μεταβάλλει την αίσθηση της πραγματικότητας

Ένα νέο εικαστικό πρότζεκτ της Ελεάννας Μπαλέση στο χώρο του Antisocial.

Ελεάννα Μπαλέση Periaktoi

Στην έκθεση "Periaktoi", η Ελεάννα Μπαλέση μετατρέπει το Antisocial σε μία μεταβαλλόμενη σκηνή, μεταφέροντας την έννοια της περιστροφής και της μεταμόρφωσης από τη θεατρική σκηνή στον χώρο της εικαστικής εμπειρίας. Ένα αιωρούμενο γλυπτό περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του, επιτρέποντας στους "θεατές" να περάσουν από τη μία όψη της πραγματικότητας στην άλλη. Οι θεατές έχουν βλέμμα, είναι αποδέκτες της δράσης, οι οποίοι παρουσιάζονται στον χώρο ως επιτοίχια γλυπτική εγκατάσταση. Είναι εκεί για να παρατηρήσουν αυτό που συμβαίνει. Μία περιστροφή που δεν σταματάει ποτέ.

Στην έκθεση αυτή τα λόγια απουσιάζουν, υπάρχουν μόνο ως ανάμνηση των υλικών που έχουν αλλάξει μορφή. Τα υλικά των έργων της Μπαλέση είναι CD και DVD, τα οποία δουλεύει σε υψηλές θερμοκρασίες και μεταπλάθει, μετατρέποντας το ψηφιακό ίχνος σε απτό, σχεδόν οργανικό υλικό, δημιουργώντας φόρμες που φέρουν τη δική τους ιστορία, που γράφεται και σβήνεται όσες φορές θες. Μέσα από τη θερμότητα, το φως και την παραμόρφωση, το ψηφιακό υπόλειμμα αποκτά νέα υλικότητα, νέα σωματικότητα.

Ελεάννα Μπαλέση Periaktoi

Ελεάννα Μπαλέση Periaktoi

Η έκθεση "Periaktoi" είναι μία σπουδή στη μετάβαση: η εικόνα και ο ήχος μεταλλάσσονται σε μία νέα πραγματικότητα, το ψηφιακό γίνεται υλικό, ενώ η μνήμη φθείρεται και δίνει χώρο σε ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, στις 8.30 μ.μ.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελεάννα Μπαλέση: Periaktoi

  • Εγκαταστάσεις

Η Μπαλέση μετατρέπει το Antisocial σε μία μεταβαλλόμενη σκηνή, μεταφέροντας την έννοια της περιστροφής και της μεταμόρφωσης από τη θεατρική σκηνή στον χώρο της εικαστικής εμπειρίας. Ένα αιωρούμενο γλυπτό περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του, επιτρέποντας στους «θεατές» να περάσουν από τη μία όψη της πραγματικότητας στην άλλη. Οι θεατές έχουν βλέμμα, είναι αποδέκτες της δράσης, οι οποίοι παρουσιάζονται στον χώρο ως επιτοίχια γλυπτική εγκατάσταση. Είναι εκεί για να παρατηρήσουν αυτό που συμβαίνει. Μία περιστροφή που δεν σταματάει ποτέ. Τα υλικά των έργων της Μπαλέση είναι CD και DVD, τα οποία δουλεύει σε υψηλές θερμοκρασίες και μεταπλάθει, μετατρέποντας το ψηφιακό ίχνος σε απτό, σχεδόν οργανικό υλικό, δημιουργώντας φόρμες που φέρουν τη δική τους ιστορία, που γράφεται και σβήνεται όσες φορές θες. Μέσα από τη θερμότητα, το φως και την παραμόρφωση, το ψηφιακό υπόλειμμα αποκτά νέα υλικότητα, νέα σωματικότητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο κύριος Χάιντ και η ρωγμή ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι

Η νέα έκθεση του καλλιτέχνη Νίκου Βισκαδουράκη, με τίτλο "Ο καθρέφτης του κ. Χάιντ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/11/2025

Τρία νέα βιβλία από τις εκδόσεις Πατάκη

Ένα πορτρέτο της Αμερικής, ένα αστυνομικό στην Κεφαλονιά και ένα βιβλίο για την παγκόσμια κατακερματισμένη επικαιρότητα έρχονται από τον εκδοτικό.

Ο Rémy Comment φωτογραφίζει κότες σαν να ήταν άνθρωποι

Μία ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας στο κέντρο της Αθήνας.

"Sweet Movie": Μια έκθεση που ξεδιπλώνεται σαν αποδομημένο θεατρικό έργο

Το δεύτερο πρότζεκτ της νεοσύστατης γκαλερί Red Carpet.

Η έκθεση "Αθήνα. Από Σελίδα σε Πόλη" ανοίγει ξανά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Μετά την επιτυχημένη του παρουσίαση στην Πατησίων, το αφιέρωμα φιλοξενείται στην οδό Ακαδημίας 50.

Οι "Μέτα-ομπρέλες" της Βαρβάρας Σπυρούλη κοσμούν την Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Μια σειρά από γλυπτά, σχέδια και μία ηχητική εγκατάσταση.