Η ιστορία του Εν Πλω, ενός ξεχασμένου ροκ συγκροτήματος

Το νέο πρότζεκτ που παρουσιάζει ο χώρος τέχνης Tavros αφορά την μπάντα που κυκλοφόρησε μόνο έναν δίσκο και έδωσε μία συναυλία, αλλά άφησε πίσω του ηχηρό αποτύπωμα.

Και λοιπόν τι © Ντίνος Σαδίκης

Η έκθεση "Και λοιπόν τι;", σε επιμέλεια της Μαρίας-Θάλειας Καρρά, φέρνει στο φως την άγνωστη ιστορία των Εν Πλω, ενός ελληνικού ροκ συγκροτήματος που κυκλοφόρησε μόνο έναν δίσκο και έδωσε μία συναυλία, αλλά άφησε πίσω του ηχηρό αποτύπωμα. Μέσα από αρχειακό υλικό, κινούμενες εικόνες, προσωπικές μαρτυρίες και την ίδια τη φιλία των δημιουργών, η έκθεση αφηγείται μια στιγμή όπου η μουσική και οι υπόγειες πολιτικές ανησυχίες συναντήθηκαν με την ορμή της νεότητας. Είναι μια ιστορία για τη φιλία, την επιθυμία να δημιουργήσεις, αλλά και για την εύθραυστη λάμψη που αφήνει πίσω της μια εποχή, λίγο πριν χαθεί.

Τρεμάμενα φώτα, κινούμενες εικόνες, διαθλώμενες, φευγαλέες οπτασίες της επιθετικής τρυφερότητας αυτής της πόλης, των ηχητικών της αντηχήσεων και μιας παρέας φίλων που κάνουν θόρυβο. Και λοιπόν τι;

Ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου και ο Απόστολος Βασιλόπουλος συγκέντρωσαν αρχειακό υλικό, πήραν συνεντεύξεις από τα εναπομείναντα μέλη του συγκροτήματος – σήμερα πια ριζικά ήρεμα, αφοσιωμένα στους κήπους τους – αναζήτησαν πηγές, κράτησαν σημειώσεις, άκουσαν, κατέγραψαν. Αυτή η παράλληλη αναζήτηση τροφοδότησε τη δική τους φιλία, η οποία με τη σειρά της γίνεται κεντρικό κομμάτι της αφήγησης. Η έκθεση αφορά εξίσου αυτούς, το κοινό τους όραμα, τις αόρατες ορμές που οδηγούν στο να φτιάξει κανείς κάτι, οτιδήποτε.

Και λοιπόν τι
Κασέτα Δήμου, Ψηφιοποιημένο Βίντεο 8, 2019

Η διαδικασία της δημιουργίας, και η ίδια η "δημιουργία της δημιουργίας", είναι παρούσα σε αυτό το έργο, ανεξάρτητα αν αφορά έναν δίσκο, μια ταινία, ή το εννοιολογικό βρόχο μιας έκθεσης για μια ταινία για ένα συγκρότημα. Οι κινούμενες εικόνες φωτίζουν τον χώρο με ακολουθίες αρχειακής τεκμηρίωσης, Super 8, Video 8, MiniDV, αποσπάσματα από την ελληνική τηλεόραση: θραύσματα ακατέργαστα, τραχιά μονταρισμένα, σαν την κοφτή, διακεκομμένη αφήγηση μιας ιστορίας που ακόμα δεν έχει ειπωθεί.

Διαβάστε Επίσης

Θεωρημένο ως ακουστικό ορόσημο, το μοναδικό άλμπουμ των Εν Πλω συνέδεσε πολυεπίπεδες μουσικές αναφορές και συμπύκνωσε την όξινη ευθραυστότητα μιας Αθήνας φτωχής ακόμη, κακοχτισμένης, που ταλαντευόταν άγαρμπα ανάμεσα στην παράδοση και τον εκσυγχρονισμό, σε μια τεταμένη πολιτική στιγμή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η μουσική τους μιλά για μια υπόγεια σκηνή ακόμη αφομοίωτη, όπου οι δημιουργικές ορμές φλέρταραν με τα πολιτικά περιθώρια. Σε αντίθεση με το σήμερα, όπου η ταραχή και η βία μοιάζουν συχνά ήδη ενσωματωμένες, τυλιγμένες και εμπορευματοποιημένες, η εποχή εκείνη διατηρούσε το σκοτάδι άβολα κοντά, στο διπλανό σπίτι, πίσω από κλειστές πόρτες, έτοιμο να ξεχειλίσει.
Πώς αντηχούν σήμερα οι κραυγές τους; Συνεχίζουν να μας συγκινούν; Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό.

Και λοιπόν τι
Χρήστος, Ψηφιοποιημένο φιλμ Σούπερ 8, 2015

Ο εκθεσιακός χώρος, φωτισμένος από αντανακλάσεις, χρησιμοποιεί την κινηματογραφική μορφή του χρόνου για να μιλήσει για την ίδια του τη ροή. Το "Και λοιπόν τι;" είναι φευγαλέο σαν το παρελθόν, κι όμως ακτινοβολεί. Μια συλλογή εικόνων που προσπαθούν να συνθέσουν την άπιαστη ιστορία ενός φαντασματικού συγκροτήματος που εμφανίστηκε και χάθηκε, και το ονειρικό πόθο του να φτιάχνεις μουσική∙ μια ηχητική αποτύπωση μιας ιστορικής στιγμής, τον επίμοχθο αγώνα της μνήμης και της φιλίας, αλλά και τον μελαγχολικό βόμβο της αποτυχίας.

Και λοιπόν τι
Τετράδιο Στέφανου, Ψηφιοποιημένο φιλμ Σούπερ 8, 2015

Όπως ρωτούν οι στίχοι ενός τραγουδιού των Εν Πλω: "Πού πήγαν όλοι οι φίλοι μας; Πού χάθηκαν; Πώς θα τελειώσει αυτή η κραυγή;". Αυτή είναι μια ιστορία για τη μουσική, τους δρόμους, την πολιτική, το υπόγειο, και τον χρόνο που γλιστρά ανάμεσα στα δάχτυλά μας. Μα πάνω απ’ όλα, είναι μια ιστορία για μια στιγμή όπου τα ηλεκτρικά όνειρα άνθισαν και πέθαναν, αφήνοντας μονάχα στάχτες.

Δημόσιο πρόγραμμα έκθεσης

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί δημόσιο πρόγραμμα με ξεναγήσεις και δράσεις:

  • Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2025, 4 μ.μ. Ξενάγηση έκθεσης από τον Απόστολο Βασιλόπουλο
  • Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2025, 4 μ.μ. Ξενάγηση έκθεσης από τον Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου
  • Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2025, 8 μ.μ. Listening session με το μοναδικό album των Εν Πλω
  • Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2025, 4 μ.μ. Ξενάγηση έκθεσης από τη Μαρία-Θάλεια Καρρά

Info: Tavros | Εγκαίνια: 8/10 (7-10 μ.μ.) | έως 19/12 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ. 4-8 μ.μ., Σαβ. 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη | Προσβασιμότητα: ο χώρος είναι προσβάσιμος με ασανσέρ, και υπάρχει πάρκινγκ στην είσοδο του κτιρίου

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: Στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, πάνω από το χωριό Καλλιθέα, Ηράκλειο. Στα τύμπανα ο Στέλιος, κάτοικος Καλλιθέας, ελαιοπαραγωγός και αγρότης, 1993

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Tavros

Αναξαγόρα 33 (1ος όροφος), Ταύρος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μια ‘Αφροδίτη’ εμπνευσμένη από τον Lespugue στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ο Αμερικανός καλλιτέχνηςJeff Koons εξερευνά τη μορφής της Αφροδίτης από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/11/2025

"Αμέρωτος Νόστος": Ένα εικαστικό αφιέρωμα για τη μοναδικότητα της Κρήτης

Η έκθεση λειτουργεί παράλληλα ως ρετροσπεκτίβα στο έργο του καλλιτέχνη Σταύρου Παναγιωτάκη.

Το κοσμοϊστορικό έτος 1945 σε μια έκθεση στη Βουλή

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία εγκαινιάζει τη νέα έκθεση "1945: το τέλος του πολέμου" στον εκθεσιακό χώρο του στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

Η έκθεση "Athens Dies In Dreams At Sunrise" παρουσιάζεται σε ένα παλιό λατομείο στο λόφο του Φιλοπάππου

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στον Αλέξανδρο Τζάννη την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2025.

Εγκαίνια της έκθεσης "All Eyes on Palestine" στην Αθήνα

Η έκθεση-ορόσημο της σύγχρονης παλαιστινιακής τέχνης που αξιοποιεί την τέχνη ως εργαλείο αντίστασης.

Μιλώντας ελεύθερα για το βιβλίο της Ειδικής Εισηγήτριας των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Η εκδοτική ομάδα του βιβλίου της Φραντσέσκα Αλμπανέζε διοργανώνει στο Σ22 μια ελεύθερη συζήτηση, δίχως εισηγήσεις και ομιλίες.