Δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση "Έφη Στρούζα: ένα νέο ταξίδι"

Η έκθεση φιλοξενείται έως τα τέλη Οκτωβρίου στο ΙΣΕΤ.

Έφη Στρούζα ένα νέο ταξίδι © Γιώργος Παπαδάκης

Το ΙΣΕΤ ανακοινώνει το πρόγραμμα ξεναγήσεων Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου στην έκθεση αρχείου "Έφη Στρούζα: ένα νέο ταξίδι", η οποία συνεχίζεται έως 31 Οκτωβρίου. 
Στις 18/9,25/9, 9/10, 31/10 (finissage) στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις από τις επιμελήτριες της έκθεσης: Νίκη Παπασπύρου & Σοφία Χρυσαφοπούλου στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης (ΙΣΕΤ), παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ), παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο "Έφη Στρούζα: ένα νέο ταξίδι", μια έκθεση βασισμένη στο αρχείο της Έφης Στρούζα που μελετάται και δημοσιοποιείται για πρώτη φορά. Η έκθεση, μέσα από οκτώ ενότητες, παρουσιάζει το θεωρητικό, το τεχνοκριτικό και το επιμελητικό έργο της ιστορικού και κριτικού τέχνης Έφης Στρούζα, φωτίζοντας κομβικές στιγμές της πορείας της, κυρίως μέσα από το πλούσιο αρχείο της, ευγενική παραχώρηση της οικογένειας από το 2019 στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ). Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο αρχειακό υλικό, επιδιώκοντας να προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να κατανοήσουν τους θεωρητικούς άξονες, τους προβληματισμούς και τις θέσεις της γύρω από την τέχνη.

Έφη Στρούζα ένα νέο ταξίδι
© Γιώργος Παπαδάκης

Πολυγραφότατη και μαχητική, με όραμα και σαφείς τοποθετήσεις σχετικά με τον ρόλο της σύγχρονης τέχνης της εποχής της, η Έφη Στρούζα μέσα από το έργο της διατηρεί μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική εικαστική σκηνή της μεταπολίτευσης. Με το βλέμμα διαρκώς στραμμένο στα διεθνή τεκταινόμενα, επιδίωκε μέσω της επιμελητικής της πρακτικής και των καίριων θεωρητικών της παρεμβάσεων τον γόνιμο διάλογο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με το διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι. 

Διαβάστε Επίσης

Το αρχείο της Έφης Στρούζα προσφέρει πολύτιμο υλικό για την κατανόηση της επιμελητικής και κριτικής παραγωγής των τελευταίων δεκαετιών. Η διπλή της ιδιότητα —ως τεχνοκριτικού και επιμελήτριας εκθέσεων— αναδεικνύεται μέσα από ηχητικά ντοκουμέντα, βίντεο, χειρόγραφα, κριτικά κείμενα, σημειώσεις, αλληλογραφία, αποκόμματα τύπου και δεκάδες εκθέσεις που επιμελήθηκε ή πλαισίωσε θεωρητικά μέσα από τη διορατική ματιά της. Η μελέτη των αρχείων συμβάλλει σημαντικά στην έρευνα της ιστορίας της τέχνης, με αποτέλεσμα το πλούσιο και εμπεριστατωμένο αρχείο της Έφης Στρούζα να αποτελεί μαρτυρία, όπως και φορέα σκέψης και πολιτιστικής πράξης. Το αρχειακό αυτό "ταξίδι" δεν είναι απλώς μια αναδρομή —είναι ένας συνεχής διάλογος με την ιστορία και ένας τρόπος να αναστοχαστούμε και να αντιληφθούμε τον σύγχρονο πολιτισμό.

Δωρεάν κρατήσεις για τις ξεναγήσεις: iset@nationalgallery.gr | 210 3616 165 | Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης, παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Βαλαωρίτου 9Α, Αθήνα, 106 71

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Έφη Στρούζα: ένα νέο ταξίδι

  • Αφιερώματα

Tο θεωρητικό, το τεχνοκριτικό και το επιμελητικό έργο της ιστορικού και κριτικού τέχνης Έφης Στρούζα παρουσιάζεται με έμφαση σε κομβικές στιγμές της πορείας της, κυρίως μέσα από το πλούσιο αρχείο της. Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο αρχειακό υλικό, επιδιώκοντας να προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να κατανοήσουν τους θεωρητικούς άξονες, τους προβληματισμούς και τις θέσεις της γύρω από την τέχνη. Πολυγραφότατη και μαχητική, με όραμα και σαφείς τοποθετήσεις σχετικά με τον ρόλο της σύγχρονης τέχνης της εποχής της, η Έφη Στρούζα μέσα από το έργο της διατηρεί μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική εικαστική σκηνή της μεταπολίτευσης. Με το βλέμμα διαρκώς στραμμένο στα διεθνή τεκταινόμενα επεδίωκε, μέσω της επιμελητικής της πρακτικής και των καίριων θεωρητικών της παρεμβάσεων, τον γόνιμο διάλογο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με το διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ακούγοντας την "Ηχώ του χρόνου" που κουβαλά μνήμες από το Ολοκαύτωμα

Στη νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ, ο μουσικοκριτικός Jeremy Eichler εστιάζει σε τέσσερις κορυφαίους συνθέτες του 20ού αιώνα και εξετάζει πώς βίωσαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/01/2026

Δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να να γνωρίσουν από κοντά τα ζητήματα που πραγματεύονται οι καλλιτέχνες.

Οι εκθέσεις του ΠΣΚ που δεν θα λείψουν από την ατζέντα μας

Αναδρομικά πρότζεκτ, περιπατητικές δράσεις και last calls για εκθέσεις που παρουσιάζονται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

"Everynight" στην Ταινιοθήκη με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών

Το επιτυχημένο πρόγραμμα συνεχίζεται με μερικές ακόμα προβολές για τον Ιανουάριο.

Άνοιξη στο ΕΜΣΤ με τριπλό αφιέρωμα στην ελληνική μεταπολεμική τέχνη

Νέες εκθέσεις έρχονται σύντομα στο μουσείο στη Συγγρού.

Η έκθεση "Τέχνη για το εδώ και τώρα" αποκτά παγκόσμια εμβέλεια

Παράταση και διαδικτυακή προβολή για την έκθεση που έφερε την Αθήνα στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό προσκήνιο.