Το 53ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως ξεκινά δυναμικά

Εκδήλωση για τους πρωτοεμφανιζόμενους ποιητές, πάρτι, συναυλία και δραστηριότητες για παιδιά σηματοδοτούν την έναρξη της διοργάνωσης.

Φεστιβάλ Βιβλίου Πεδίον του Άρεως © Ραφαήλ Τσακμάκης

Το 53ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως ξεκινά την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, με εκδηλώσεις τόσο για τους μικρούς φίλους (στους οποίους είναι αφιερωμένη η φετινή θεματική "Παιδί και Φιλαναγνωσία: Με ένα βιβλίο ανακαλύπτω τον κόσμο") όσο και για τους ενήλικες. Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις πρώτες δράσεις έως και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου. Όλες λαμβάνουν χώρα στην Κεντρική Σκηνή.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου

18.30
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει και φέτος εκδήλωση αφιερωμένη στους πρωτοεμφανιζόμενους ποιητές. Συντονιστής και παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο συγγραφέας - κριτικός λογοτεχνίας, Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας.

 

21.00
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με τον Easy 97.2 το Live Easy Party Mix by Vasilis Koumentakos.

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου

19.00
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στρογγυλό τραπέζι με θέμα: "Παιδί και Πόλεμος. Το πέρασμα από μία κατάσταση σε μια άλλη".

 

Συντονισμός: Γκέλη Αρώνη (Προϊσταμένη Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΔΔΠ). Ομιλητές: Μαρία Φαφαλιού (κοινωνική ψυχολόγος, συγγραφέας), Νεκτάριος Στελλάκης (Aναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συγγραφέας), Ηλέκτρα Αντωνάτου (Υπεύθυνη Προγράμματος Μονάδας Παιδικής Προστασίας του ΔΔΠ).

 

20.30
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο την παρουσίαση του καταλόγου της περιοδικής έκθεσης του ΕΙΜ: "Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil".

Η έκθεση αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με ομάδα συλλεκτών. Παρουσιάστηκε από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020 στην έδρα του ΕΙΜ, στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, και ακολούθως καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 περιόδευσε σε τρία Μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ): Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Σπάρτη, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο. Το 2022 παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου και το 2025 έρχεται στην σκηνή του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου με δύο ειδικές εκδηλώσεις.  

 

Ο κατάλογος της έκθεσης περιλαμβάνει περισσότερα από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών), κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα Playmobil. Τα διοράματα απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα, καθώς και γεγονότα της Επανάστασης του 1821: Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου είναι μερικά μόνο από τα προς έκθεση διοράματα. Επιπλέον, πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται σε φιγούρες Playmobil και συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό τους.

Για τον κατάλογο θα μιλήσουν η Νατάσα Καστρίτη, Γενική Επιμελήτρια Συλλογών ΕΙΜ και οι δημιουργοί των διοραμάτων και φιγούρων ειδικής κατασκευής Βασιλική Φατή, Άγγελος Γιακουμάτος και Στέλιος Μυλωνάς.

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

19.00
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει εντυπωσιακή παράσταση μαγικών. Ο βραβευμένος μάγος Τρίσταν στο 53ο Φεστιβάλ Βιβλίου για μία παράσταση με μοναδικά μαγικά δρώμενα και εκπλήξεις.

20.30
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει συναυλία με τους Vanila Swing. Oι Vanila Swing έχοντας διανύσει μια 15ετή πορεία στο χώρο, επιστρέφουν ανανεωμένοι με χορευτική διάθεση, μετά και την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, για ένα ακόμα δυναμικό live.

Τραγούδια των Vanila Swing αλλά και διασκευασμένες επιτυχίες πάνω στο ιδιαίτερο Rock ‘n’ Roll στυλ τους, ξεσηκώνουν με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Μία μίξη από swing, rock ‘n’ roll, blues & rockabilly βασισμένη στη vintage αισθητική και ενορχηστρωμένη από τη φρέσκια ματιά του συγκροτήματος.

 

Ο ήχος τους αντλεί έμπνευση από καλλιτέχνες όπως οι Queen, The Beatles, Ray Charles, The White Stripes, Wanda Jackson, Τζένη Βάνου και Elvis Presley, ενώ παράλληλα διατηρεί την ξεχωριστή ταυτότητα της μπάντας. Με επικεφαλής την εκρηκτική ερμηνεύτρια Λήδα Αγγελάκη και την ομάδα των μουσικών Ανδρέα Καμπύλη (κιθάρα), Σταύρο Ράπτη (κοντραμπάσο), Δημήτρη Γρηγοριάδη (τύμπανα), Κωνσταντίνο Ζώτο (πιάνο), οι Vanila Swing προσφέρουν μια νέα ματιά στη vintage αισθητική, παραμένοντας πιστοί στον αυθεντικό τους ήχο. Τι σχέση μπορεί να έχει ο Elvis, ο Chuck Berry και ή Wanda Jackson με τους παραπάνω; Θα το μάθετε στη συναυλία τους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φεβρουάριος με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής

ECHO Rising Stars, Μανώλης Μητσιάς, Άμλετ, ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού αλλά και samba με τους Quilombo μας περιμένουν στο πρόγραμμα αυτού του μήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2026

Μια καλλιτεχνική εγκατάσταση για το δημόσιο χώρο βρίσκει καταφύγιο στην Τοσίτσα 3

Το Dream State μεταμορφώνει το κτίριο σε έναν ζωντανό οργανισμό που αναπνέει, κοιμάται και ονειρεύεται - ανοιχτά, δημόσια, αδιάκοπα.

Φεβρουάριος στην Εθνική Πινακοθήκη με πολλές εκπλήξεις

Εκθέσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις περιμένουν τους επισκέπτες του μουσείου.

Λίγο έμεινε για να δεις αυτές τις εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Finissage για δύο εικαστικά πρότζεκτ που εγκαινιάστηκαν τον Νοέμβριο στο μουσείο.

Πώς θα σας φαινόταν να επισκεφτείτε δύο μουσεία της Αθήνας μέσα σε μια νύχτα;

Αν αγαπάτε τα μυστήρια, τότε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου σας περιμένει μια μοναδική εμπειρία στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Μουσείο Μαρία Κάλλας.

"Η ζωγραφική ως εννοιολογικό μέσο" το θέμα των ομιλιών στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Οι ομιλίες θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στα αγγλικά, είναι δωρεάν για το κοινό και θα επισφραγιστούν με την έκδοση "Conversations Vol. II".

Αναμνήσεις από την παλιά Πλάκα σε ένα ανακαινισμένο ημιυπόγειο

Η έκθεση "Πάμε σαν άλλοτε" θα διαρκέσει ως τις 19 Απριλίου συνομιλώντας με τον χώρο, τον χρόνο και τη συλλογική μνήμη της παλιάς Αθήνας.