Ελληνική Red List: Νέο εργαλείο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Υπουργείο πολιτισμού παρουσίασε ένα διεθνές αναγνωρισμένο εργαλείο του ICOM.

Ελληνική red list

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση της Ελληνικής Red List, ενός νέου σημαντικού εργαλείου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την παράνομη διακίνηση, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Η Red List του ICOM είναι ένα διεθνές αναγνωρισμένο εργαλείο που βοηθά τις αρχές, όπως την αστυνομία και τους τελωνειακούς υπαλλήλους, να εντοπίζουν και να προστατεύουν πολιτιστικά αγαθά που κινδυνεύουν από παράνομη διακίνηση. 

Στην ομιλία της, η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε μεταξύ άλλων: " Η παράνομη διακίνηση και εμπορία αρχαιοτήτων και άλλων πολιτιστικών αγαθών εξακολουθεί να αποτελεί μια διαδεδομένη μορφή απειλής για τα πολιτιστικά αγαθά, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό ένοπλων συρράξεων. Η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών δεν είναι απλώς μια μορφή εγκληματικής δραστηριότητας. Είναι μια σύνθετη και καλά δικτυωμένη επιχείρηση του παγκόσμιου οργανωμένου εγκλήματος, που συνδέεται άμεσα και με την τρομοκρατία. Πρόκειται για έγκλημα με πολλαπλές συνέπειες και προεκτάσεις, που κατορθώνει να αντιστέκεται στις συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες.  Για να αντιμετωπιστεί απαιτεί μέσα και πόρους, υλικούς και ανθρώπινους. Απαιτεί διεθνείς συνεργασίες και ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και καλών πρακτικών.  Η χώρα μας, για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, διαθέτει ισχυρή πολιτική βούληση, ενώ έχει αναπτύξει μια πολυδιάστατη και δυναμική πολιτική για την αποτελεσματική προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς…. Η Ελλάδα πρωτοστατεί, μέσω αυτών των πρωτοβουλιών και δράσεων, στη διαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Εχουμε συστηματική παρουσία με θέσεις και προτάσεις στα διεθνή fora. Αναπτύσσουμε τεχνογνωσία, συμβάλλουμε στη διαμόρφωση καλών  πρακτικών και τη δημιουργία συνεργιών, που αποσκοπούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Πολιτισμού ανοίγουν νέους δρόμους συνεργασίας και, πάνω απ’ όλα, εγγυώνται πρακτικές που σταδιακά υιοθετούνται από ολοένα αυξανόμενο αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο…. Από σήμερα, η χώρα μας διαθέτει ακόμη ένα πολύτιμο εργαλείο για την επίτευξη του στόχου μας: την Ελληνική Κόκκινη Λίστα". 

Λίνα Μενδώνη

Οι "Κόκκινες Λίστες" δεν αποτελούν καταλόγους κλεμμένων αντικειμένων. Η Ελληνική Red List περιλαμβάνει πολιτιστικά αντικείμενα που έχουν κατασχεθεί ή επαναπατριστεί τα τελευταία χρόνια και ανήκουν σε συλλογές Ελληνικών Μουσείων και αναγνωρισμένων ιδρυμάτων. Παρουσιάζει κατηγορίες πολιτιστικών αγαθών που διατρέχουν κίνδυνο παράνομης διακίνησης, αποδεικνύοντας την ευαλωτότητα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η δημιουργία της Ελληνικής κόκκινης λίστας είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας εμπειρογνωμόνων διαφόρων ειδικοτήτων από Μουσεία, Κεντρικές Διευθύνσεις και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και Στρογγυλή Τράπεζα αφιερωμένη στον εορτασμό της 25ης επετείου από την καθιέρωση του θεσμού της Red List, με τη συμμετοχή διεθνών ειδικών, εκπροσώπων της UNESCO (Sunna Altnoder), της INTERPOL (Τiziano Coiro), της UNIDROIΤ (Marina Schneider) και νομικών εμπειρογνωμόνων (Άρτεμις Παπαθανασίου).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού δια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών με την υποστήριξη του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γραμματείας του ICOM (ICOM Secrétariat).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Όλα τα βιβλιο-events του Μαΐου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η Δημοτική Αγορά γίνεται αυτόν τον μήνα hot προορισμός για βιβλιόφιλους, με βιβλιοπαρουσιάσεις, την άφιξη του Τζούντιθ Μπάτλερ αλλά κι ένα πάρτι από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2025

"Homo Animalis": Φοιτητές της ΑΣΚΤ συνομιλούν με τον κορυφαίο γλύπτη Γιάννη Παππά

Η νέα έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζεται σήμερα (30/4).

Ο Χιλιανός συγγραφέας Μπενχαμίν Λαμπατούτ έρχεται στην Ελλάδα

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση θα φιλοξενήσει τη συζήτηση του συγγραφέα του "Όταν παύουμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο" με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος.

Βελτιώνεται η εμπειρία των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Χρήση καινοτόμων τεχνολογιών από το ΥΠΠΟ και τον ΟΔΑΠ.

Ένα μυθιστόρημα με ψηφιακούς νομάδες κι ένα θεατρικό με την Αντιγόνη από τις εκδόσεις Loggia

Πόσο μονότονη μπορεί να γίνει η τελειότητα που τικάρει όλα τα κουτιά του "εναλλακτικού"; Τι έχει να μας πει ακόμη η τραγική ηρωίδα του Σοφοκλή; Οι απαντήσεις στα δύο νέα βιβλία.

"Τα νησιά της Ελλάδας" κολυμπούν στο Μουσείο Πόλεως Αθηνών

Ζωγραφική, φωτογραφία, μουσική, προβολές και παράλληλες πολιτιστικές δράσεις με θέμα το Αιγαίο παρουσιάζει σε μια μεγάλη έκθεση το μουσείο.

5 πράγματα που δεν ήξερες για τον γλύπτη Θόδωρο

Ο επιμελητής της έκθεσης "Θόδωρος, Αντί Αναδρομικής" στο ΕΜΣΤ αποκαλύπτει μυστικά για το έργο και τη ζωή του ιστορικού γλύπτη.