Επαναπατρισμός αττικού ληκυθίου: Μια πράξη επιστημονικής ακεραιότητας και σεβασμού στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά

Ο επαναπατρισμός ενός αττικού μελανόμορφου ληκυθίου από το Μουσείο Glencairn στην Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική πράξη αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση για ηθική διαχείριση μουσειακών συλλογών.

Επαναπατρισμός αττικού ληκυθίου Τελετή επαναπατρισμού αττικού μελανόμορφου ληκυθίου, από το Μουσείο Glencairn

Σε μια σημαντική τελετή στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιήθηκε ο επαναπατρισμός ενός αττικού μελανόμορφου ληκυθίου από το Μουσείο Glencairn, που βρίσκεται στο Bryn Athyn της Πενσυλβάνια. Η επίσημη επιστροφή του αρχαίου αντικειμένου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, σηματοδοτεί μια πράξη βαθύτατου σεβασμού προς την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και την ηθική διαχείριση μουσειακών συλλογών.

Το ληκύθιο, ύψους 12 εκατοστών, φέρει μελανόμορφη παράσταση μάχης μεταξύ της θεάς Αθηνάς και ενός Γίγαντα, με δύο οπλίτες εκατέρωθεν του πολεμικού επεισοδίου. Πρόκειται για ένα εύρημα από την ανασκαφή του τάφου 14 στο νεκροταφείο του Κεραμεικού, το οποίο ήρθε στο φως το 1910. Ωστόσο, απομακρύνθηκε υπό άγνωστες συνθήκες μεταξύ 1936 και 1976, όπως προέκυψε από την έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου Glencairn.

Το αντικείμενο είχε πωληθεί σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 1973, στο πλαίσιο της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Hagop Kevorkian Fund. Στη συνέχεια, αγοράστηκε από ιδιώτη συλλέκτη, ο οποίος το δώρισε ανώνυμα στο Μουσείο Glencairn.

Η απόφαση του μουσείου να επιστρέψει το ληκύθιο στην Ελλάδα ελήφθη στο πλαίσιο της διαδικασίας επανελέγχου της προέλευσης των αντικειμένων των συλλογών του. Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τη διοίκηση και το προσωπικό του Μουσείου Glencairn για αυτή την πρωτοβουλία, τονίζοντας πως η πράξη αυτή έχει "τεράστια συμβολική και ουσιαστική σημασία".

Επαναπατρισμός αττικού ληκυθίου
Το αττικό μελανόμορφο ληκύθιο, ύψους 12 εκ.

"Αυτό το μικρό, αλλά εξαιρετικό δείγμα αρχαίας ελληνικής κεραμικής και αγγειογραφίας επιστρέφει στο σπίτι του, χάρη στη γενναιόδωρη και συμβολικά σημαντική χειρονομία του διευθυντή του Μουσείου, Dr. Brian Henderson", δήλωσε η κ. Μενδώνη. Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτός ο επαναπατρισμός δεν προήλθε από επίσημη διεκδίκηση των ελληνικών αρχών, αλλά από την ηθική στάση του ίδιου του μουσείου.

Η Υπουργός Πολιτισμού εξήρε την επιστημονική ακεραιότητα και την επαγγελματική ηθική του Μουσείου Glencairn, τονίζοντας πως "επιστρέφοντας αυτό το μικρό αλλά σημαντικό τεχνούργημα στη γη από την οποία αφαιρέθηκε παράνομα, επιβεβαιώνουν ότι η πραγματική αριστεία στη διαχείριση των μουσείων δεν μετριέται από το μέγεθος των συλλογών, αλλά από τη δέσμευσή τους για δέουσα επιμέλεια και ηθική ευθύνη".

Στην τελετή επαναπατρισμού παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, καθώς και μέλη της διπλωματικής αποστολής. Από το Υπουργείο Πολιτισμού παρευρέθηκαν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Βάσω Παπαγεωργίου, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο μύθος συναντά το design πάνω από το Proveleggios

Και αυτό με αφορμή την έκθεση "The monsters I live with" σε επιμέλεια της Βασιλικής-Μαρίας Πλαβού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/07/2025

Αναβαθμίζονται η Αρχαία Αγορά και ο Κεραμεικός

Αυτοψία πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού στα έργα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης που εκτελούνται στους δύο αρχαιολογικούς χώρους.

Η Μικρή Ολλανδέζα και τα "Brotherakia" της στην Ταράτσα του Μεταίχμιου

Με αφορμή το πρώτο coloring book της γνωστής από το Youtube Μικρής Ολλανδέζας οι εκδόσεις προσκαλούν το κοινό σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με ζωγραφική και δροσερά ποτά.

Ιούλιος στο Σπίτι του Ελύτη

Δείτε εντός τις δράσεις που θα κάνουν τον Ιούλιο καλύτερο μέσα από μουσική και ποίηση.

10 εκθέσεις σε νησιά για art καλοκαιρινές εξορμήσεις

Ένας οδηγός για να συνδυάσετε μπάνια και εικαστικές εξερευνήσεις στις διακοπές σας.

Η έκθεση "Θραύσματα" μνημονεύει την αρχαία ελληνική τέχνη

Τέσσερις σπουδαίοι καλλιτέχνες αποδίδουν στα εικαστικά τους έργα την ωραιότητα των γλυπτών της κλασικής εποχής.

Η συγγραφέας των "Κοριτσιών του Λα Μπαλέν" Τζούλια Μαλί έρχεται στην Ελλάδα

Η Γαλλίδα θα συζητήσει για το βιβλίο της με τη δημοσιογράφο Μαριλένα Αστραπέλλου και τη μεταφράστρια Μαρία Μαντή.