Επαναπατρισμός αττικού ληκυθίου: Μια πράξη επιστημονικής ακεραιότητας και σεβασμού στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά

Ο επαναπατρισμός ενός αττικού μελανόμορφου ληκυθίου από το Μουσείο Glencairn στην Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική πράξη αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση για ηθική διαχείριση μουσειακών συλλογών.

Επαναπατρισμός αττικού ληκυθίου Τελετή επαναπατρισμού αττικού μελανόμορφου ληκυθίου, από το Μουσείο Glencairn

Σε μια σημαντική τελετή στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιήθηκε ο επαναπατρισμός ενός αττικού μελανόμορφου ληκυθίου από το Μουσείο Glencairn, που βρίσκεται στο Bryn Athyn της Πενσυλβάνια. Η επίσημη επιστροφή του αρχαίου αντικειμένου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, σηματοδοτεί μια πράξη βαθύτατου σεβασμού προς την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και την ηθική διαχείριση μουσειακών συλλογών.

Το ληκύθιο, ύψους 12 εκατοστών, φέρει μελανόμορφη παράσταση μάχης μεταξύ της θεάς Αθηνάς και ενός Γίγαντα, με δύο οπλίτες εκατέρωθεν του πολεμικού επεισοδίου. Πρόκειται για ένα εύρημα από την ανασκαφή του τάφου 14 στο νεκροταφείο του Κεραμεικού, το οποίο ήρθε στο φως το 1910. Ωστόσο, απομακρύνθηκε υπό άγνωστες συνθήκες μεταξύ 1936 και 1976, όπως προέκυψε από την έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου Glencairn.

Το αντικείμενο είχε πωληθεί σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 1973, στο πλαίσιο της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Hagop Kevorkian Fund. Στη συνέχεια, αγοράστηκε από ιδιώτη συλλέκτη, ο οποίος το δώρισε ανώνυμα στο Μουσείο Glencairn.

Η απόφαση του μουσείου να επιστρέψει το ληκύθιο στην Ελλάδα ελήφθη στο πλαίσιο της διαδικασίας επανελέγχου της προέλευσης των αντικειμένων των συλλογών του. Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τη διοίκηση και το προσωπικό του Μουσείου Glencairn για αυτή την πρωτοβουλία, τονίζοντας πως η πράξη αυτή έχει "τεράστια συμβολική και ουσιαστική σημασία".

Επαναπατρισμός αττικού ληκυθίου
Το αττικό μελανόμορφο ληκύθιο, ύψους 12 εκ.

"Αυτό το μικρό, αλλά εξαιρετικό δείγμα αρχαίας ελληνικής κεραμικής και αγγειογραφίας επιστρέφει στο σπίτι του, χάρη στη γενναιόδωρη και συμβολικά σημαντική χειρονομία του διευθυντή του Μουσείου, Dr. Brian Henderson", δήλωσε η κ. Μενδώνη. Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτός ο επαναπατρισμός δεν προήλθε από επίσημη διεκδίκηση των ελληνικών αρχών, αλλά από την ηθική στάση του ίδιου του μουσείου.

Η Υπουργός Πολιτισμού εξήρε την επιστημονική ακεραιότητα και την επαγγελματική ηθική του Μουσείου Glencairn, τονίζοντας πως "επιστρέφοντας αυτό το μικρό αλλά σημαντικό τεχνούργημα στη γη από την οποία αφαιρέθηκε παράνομα, επιβεβαιώνουν ότι η πραγματική αριστεία στη διαχείριση των μουσείων δεν μετριέται από το μέγεθος των συλλογών, αλλά από τη δέσμευσή τους για δέουσα επιμέλεια και ηθική ευθύνη".

Στην τελετή επαναπατρισμού παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, καθώς και μέλη της διπλωματικής αποστολής. Από το Υπουργείο Πολιτισμού παρευρέθηκαν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Βάσω Παπαγεωργίου, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι Δελφοί τη δεκαετία του 1950 με τον φακό του Robert McCabe

Σπάνιες μεταπολεμικές φωτογραφίες στην παρουσίαση του Λευκώματος στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/01/2026

Το βαθιά συγκινητικό Ihsane έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

Το συγκλονιστικό έργο του Sidi Larbi Cherkaoui από τα Ballet du Grand Théâtre de Genève και Eastman στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Gagosian φέρνει την πρώτη έκθεση του Roe Ethridge στην Αθήνα

H έκθεση "Rude in the Good Way" ανοίγει παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου ομότιτλου βιβλίου.

Αλέκος Φασιανός: Ένα "παλιόσπιτο" που εξελίχθηκε σε Μουσείο

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, θυμόμαστε πώς ο σπουδαίος καλλιτέχνης μετέτρεψε σε εκθεσιακό χώρο μια πολυκατοικία στο Μεταξουργείο

Απόψε ακούμε τζαζ στο Μουσείο

Ο Ντίνος Μάνος, η Αθανασία Μάνου και η Νιόβη Κρητικού υποδέχονται το κοινό στην παράσταση "MeholHer", στο Μουσείο Γουλανδρή.

Αναδρομική έκθεση για τη βραβευμένη ζωγράφο Μαρία Κτιστοπούλου έρχεται στην Αθήνα

Το αφιέρωμα "Μνήμες του Βλέμματος" θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

"The White Mirror": Σκέψεις γύρω από τη αφαιρετική ζωγραφική στο παρόν

Η πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού Άννας Παπαμαρκάκη Evans.