Μιλώντας για τον Τύπο ως κάτοπρο μνήμης την περίοδο της Χούντας

Στο πλαίσιο της έκθεσης "1967-1974: Κουλτούρες σε Αντιπαράθεση. Ζωή - Τέχνη - Προπαγάνδα" θα πραγματοποιηθεί ομιλία με τη Σοφία Ε. Πελοποννησίου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΙΕΤ και του Μουσείου Παξινού-Μινωτή.

Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση – Ο Τύπος ως κάτοπτρο μνήμης

Στο πλαίσιο της έκθεσης "1967-1974: Κουλτούρες σε Αντιπαράθεση. Ζωή - Τέχνη - Προπαγάνδα", που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20, Αθήνα), θα πραγματοποιηθεί ομιλία την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου και ώρα 15:00–17:00 με τίτλο: "Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση – Ο Τύπος ως κάτοπτρο μνήμης", από τη Σοφία Ε. Πελοποννησίου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΙΕΤ και του Μουσείου Παξινού-Μινωτή. Η είσοδος είναι ελεύθερη

Η ομιλία θα επικεντρωθεί σε μια επισκόπηση του Τύπου της περιόδου, περιλαμβάνοντας το σύνολο των περιοδικών εκδόσεων που κυκλοφόρησαν από το 1967 έως το 1974 με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Αντίστοιχο υλικό έχουν τη δυνατότητα να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης "1967-1974: Κουλτούρες σε Αντιπαράθεση", η οποία παρουσιάζεται στο ισόγειο του Μεγάρου Εϋνάρδου και είναι ανοιχτή στο κοινό 10.00-17.00 τις καθημερινές και 11.00-15.00 τα Σάββατα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

1967-1974: Κουλτούρες σε αντιπαράθεση. Ζωή – Τέχνη – Προπαγάνδα

  • Αφιερώματα

Στα χρόνια της δικτατορίας, το πλειοψηφικό δημοκρατικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βίωνε την καθημερινότητα με τρόπο διττό. Από τη μια, η ζωή προχωρούσε με τους θεσμούς και τις κρατικές δομές υπό τον έλεγχο της χούντας. Από την άλλη, απέναντι σε αυτή την αίσθηση διαρκούς ελέγχου θριάμβευε η σιωπηλή και συνθετική σκέψη, η σταθερή εναντίωση στη βαρβαρότητα, τη χυδαιότητα, την αυθαιρεσία. Έτσι αναπτύχθηκαν δύο αντίθετες κουλτούρες: αυτή της αδέσμευτης σκέψης, της τέχνης, της άμεσης και έμμεσης αντίστασης, αλλά και η μάσκα της χουντικής βαρβαρότητας. Στην έκθεση που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο της ΕΡΤ, παρουσιάζονται τεκμήρια και έργα τέχνης που απόκεινται στις πλούσιες συλλογές τους και τα οποία αποτυπώνουν γλαφυρά όχι τόσο την ιστορία της περιόδου όσο την ιδεολογική περιπέτεια της νεοελληνικής κοινωνίας τα ταραγμένα εκείνα χρόνια, με απώτερο στόχο τη βαθύτερη κατανόηση, την αυτογνωσία της μεταπολιτευτικής κοινωνίας.

Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, Ομόνοια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Αστικές Πνοές" σε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας

Η ομάδα Shashin Lovers απαθανατίζει την πόλη που ζει, κινείται και αναπνέει μαζί μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/01/2026

Ακούγοντας την "Ηχώ του χρόνου" που κουβαλά μνήμες από το Ολοκαύτωμα

Στη νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ, ο μουσικοκριτικός Jeremy Eichler εστιάζει σε τέσσερις κορυφαίους συνθέτες του 20ού αιώνα και εξετάζει πώς βίωσαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

Δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να να γνωρίσουν από κοντά τα ζητήματα που πραγματεύονται οι καλλιτέχνες.

Οι εκθέσεις του ΠΣΚ που δεν θα λείψουν από την ατζέντα μας

Αναδρομικά πρότζεκτ, περιπατητικές δράσεις και last calls για εκθέσεις που παρουσιάζονται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

"Everynight" στην Ταινιοθήκη με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών

Το επιτυχημένο πρόγραμμα συνεχίζεται με μερικές ακόμα προβολές για τον Ιανουάριο.

Άνοιξη στο ΕΜΣΤ με τριπλό αφιέρωμα στην ελληνική μεταπολεμική τέχνη

Νέες εκθέσεις έρχονται σύντομα στο μουσείο στη Συγγρού.