Μιλώντας για τον Τύπο ως κάτοπρο μνήμης την περίοδο της Χούντας

Στο πλαίσιο της έκθεσης "1967-1974: Κουλτούρες σε Αντιπαράθεση. Ζωή - Τέχνη - Προπαγάνδα" θα πραγματοποιηθεί ομιλία με τη Σοφία Ε. Πελοποννησίου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΙΕΤ και του Μουσείου Παξινού-Μινωτή.

Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση – Ο Τύπος ως κάτοπτρο μνήμης

Στο πλαίσιο της έκθεσης "1967-1974: Κουλτούρες σε Αντιπαράθεση. Ζωή - Τέχνη - Προπαγάνδα", που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20, Αθήνα), θα πραγματοποιηθεί ομιλία την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου και ώρα 15:00–17:00 με τίτλο: "Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση – Ο Τύπος ως κάτοπτρο μνήμης", από τη Σοφία Ε. Πελοποννησίου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΙΕΤ και του Μουσείου Παξινού-Μινωτή. Η είσοδος είναι ελεύθερη

Η ομιλία θα επικεντρωθεί σε μια επισκόπηση του Τύπου της περιόδου, περιλαμβάνοντας το σύνολο των περιοδικών εκδόσεων που κυκλοφόρησαν από το 1967 έως το 1974 με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Αντίστοιχο υλικό έχουν τη δυνατότητα να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης "1967-1974: Κουλτούρες σε Αντιπαράθεση", η οποία παρουσιάζεται στο ισόγειο του Μεγάρου Εϋνάρδου και είναι ανοιχτή στο κοινό 10.00-17.00 τις καθημερινές και 11.00-15.00 τα Σάββατα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

1967-1974: Κουλτούρες σε αντιπαράθεση. Ζωή – Τέχνη – Προπαγάνδα

  • Αφιερώματα

Στα χρόνια της δικτατορίας, το πλειοψηφικό δημοκρατικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βίωνε την καθημερινότητα με τρόπο διττό. Από τη μια, η ζωή προχωρούσε με τους θεσμούς και τις κρατικές δομές υπό τον έλεγχο της χούντας. Από την άλλη, απέναντι σε αυτή την αίσθηση διαρκούς ελέγχου θριάμβευε η σιωπηλή και συνθετική σκέψη, η σταθερή εναντίωση στη βαρβαρότητα, τη χυδαιότητα, την αυθαιρεσία. Έτσι αναπτύχθηκαν δύο αντίθετες κουλτούρες: αυτή της αδέσμευτης σκέψης, της τέχνης, της άμεσης και έμμεσης αντίστασης, αλλά και η μάσκα της χουντικής βαρβαρότητας. Στην έκθεση που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο της ΕΡΤ, παρουσιάζονται τεκμήρια και έργα τέχνης που απόκεινται στις πλούσιες συλλογές τους και τα οποία αποτυπώνουν γλαφυρά όχι τόσο την ιστορία της περιόδου όσο την ιδεολογική περιπέτεια της νεοελληνικής κοινωνίας τα ταραγμένα εκείνα χρόνια, με απώτερο στόχο τη βαθύτερη κατανόηση, την αυτογνωσία της μεταπολιτευτικής κοινωνίας.

Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, Ομόνοια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ημέρα μνήμης Μαρίας Κάλλας: Το Μουσείο υποδέχεται τον σκηνοθέτη Tony Palmer

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου της Μαρίας Κάλλας, θα παρακολουθήσουμε δύο ξεχωριστές προβολές του ντοκιμαντέρ "Callas", παρουσία του δημιουργού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/09/2025

Τι δεν θα χάσουμε αυτή την εβδομάδα στο 53ο Φεστιβάλ Βιβλίου;

Δείτε όλες τις εκδηλώσεις που θα μας φέρουν από σήμερα 9/9 έως και την Κυριακή 14 στο Πεδίον του Άρεως.

Μια Γαλλίδα πολιτικός φωτογραφίζει την ευθραυστότητα του κόσμου

Το "Matrix of Worlds" φέρνει στο προσκήνιο μία γνωστή προσωπικότητα της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Όλα τα βιβλία που αναμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο από τις εκδόσεις Ίκαρος

Ελληνική ποίηση και πεζογραφία, ξένα μυθιστορήματα κι ένα δοκίμιο για "Πληγωμένους θεραπευτές" έρχονται ως και το τέλος του χρόνου από τον εκδοτικό.

Παράξενα γλυπτά κοσμούν τον κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Ένα νέο εικαστικό εγχείρημα από την Jenny Marketou.

Το House of Shila φέρνει το "Rendez-Vous!" της Sonia Sieff στην καρδιά της πόλης

Μία μοναδική pop-up έκθεση που φέρνει σε διάλογο τη θηλυκή και την ανδρική μορφή μέσα από τον φακό της Γαλλίδας φωτογράφου.

Τι διάβασε η συντακτική ομάδα του 'α' αυτό το καλοκαίρι;

Δέκα συντάκτες του "α" μοιράζονται τα θερινά λογοτεχνικά τους ταξίδια.