Γιορτάζουμε 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Takis

Το Ίδρυμα Takis τιμά τον εμβληματικό γλύπτη που έζησε με πάθος για την σύγχρονη τέχνη, την έρευνα και την επιστήμη.

Takis

Το έτος 2025 το Ίδρυμα Takis γιορτάζει τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Ιδρυτή του, του διεθνούς φήμης γλύπτη και επιστήμονα Takis. 

Καλλιτεχνικά ανήσυχος, αυτοδίδακτος και πολυδιάστατος, ο Takis έζησε με πάθος για την σύγχρονη τέχνη, την έρευνα και την επιστήμη. Aναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους σπουδαιότερους γλύπτες της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής, καθώς και ένας από τους πατέρες της κινητικής τέχνης. Δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, ως καλλιτέχνης πολυσχιδής και πολυπράγμων. Έργα του βρίσκονται στα σημαντικότερα μουσεία και συλλογές παγκοσμίως.

Υποστηρίζοντας το όραμά του να μείνει το έργο του, καλλιτεχνικό και επιστημονικό, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, ίδρυσε το Takis Foundation - Research Center for the Art and the Sciences στο Γεροβουνό, τον τόπο όπου πέρασε σημαντικό μέρος της ζωής και της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Το Ίδρυμα Takis ιδρύθηκε από τον Takis το 1986 και έκτοτε αποτελεί την κοιτίδα του εικαστικού και ερευνητικού του έργου. Συνεχίζει τη δράση του πιστό στο όραμα του Ιδρυτή του και μετά την απώλεια του καλλιτέχνη, τον Αύγουστο του 2019.

Το 2025 τιμούμε και γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου καλλιτέχνη Takis παρουσιάζοντας καθ’ όλη τη χρονιά ένα πλούσιο και πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δράσεις που θα λάβουν χώρα τόσο στο Ίδρυμα Takis όσο και σε συνεργασία με σπουδαίους εγχώριους και διεθνείς φορείς και ιδρύματα. 

Προσεχώς περισσότερα.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα βιβλία του ΠΣΚ: "Εδώ είναι Βαλκάνια"

Βιβλία από τη... "γειτονιά" μας θα βρείτε στις τρεις προτάσεις μας που θα περιλαμβάνονται εντός και θα κάνουν το ΠΣΚ σου καλύτερο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/07/2025

Ο φιλέλληνας Robert McCabe φωτογραφίζει την "Ελλάδα μετά τον πόλεμο"

Το αφιέρωμα "Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας" θα βρίσκεται στο μουσείο έως τον Οκτώβριο.

"The End": Ένα νέο graphic novel και έπος επιστημονικής φαντασίας

Το βιβλίο του εικαστικού και DJ Δημήτρη Ρόκου κυκλοφόρησε πρόσφατα και θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο Μπερλίν.

"Recovering a Talisman": Τα αόρατα νήματα που κρύβει το textile art

Η έκθεση του Paul Beumer στην CAN συνεχίζεται και τον Αύγουστο.

Ένα υβριδικό espresso bar μόλις άνοιξε στην Κυψέλη

Τρεις καλλιτέχνες παρουσιάζουν ένα καφέ-καλλιτεχνική εγκατάσταση.

Στο Κέντρο Τεχνών Πλάκα, η γνώση γίνεται παιχνίδι

Πέντε δεκαετίες μετά, ο καλλιτεχνικός θεσμός συνεχίζει να προσφέρει τη μέγιστη σπουδαστική εμπειρία.

Cycladic Nexus: H έκθεση της Ίου που σε ταξιδεύει στον ελληνικό χωροχρόνο

Η σύγχρονη τέχνη έρχεται σε επαφή με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί.