
Στο πλαίσιο του δημόσιου προγράμματος της αναδρομικής της έκθεσης "For Dear Life" στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Penny Siopis επιλέγει τέσσερις ταινίες Νοτιοαφρικανών κινηματογραφιστών, οι οποίοι, με διαφορετικούς τρόπους, ασχολούνται με προβληματισμούς που είναι κομβικής σημασίας για την δική της πρακτική. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια ευρύτερη εκτίμηση των πολύπλοκων κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων στις οποίες εντάσσεται η δουλειά της Siopis.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ., στο μεσοπάτωμα του ΕΜΣΤ.
Το πρόγραμμα
Liza Key, A Question of Madness (1999)
Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Δημήτρη Τσαφέντα, του Έλληνα Μοζαμβικανού που δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής και αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, Ηendrick Verwoerd, στο Κοινοβούλιο του Κέιπ Τάουν το 1966. Η ταινία αποκαλύπτει τις βαθιές πληγές που προκάλεσε το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.
Διάρκεια: 52’
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας
William Kentridge, Mine (1991)
Κινούμενα σχέδια με κάρβουνο, Ταινία 16mm σε βίντεο, Μοντάζ: Angus Gibson, Μουσική: Κοντσέρτο για βιολοντσέλο σε σι ελάσσονα του Dvorak, έργο 104.
OSoho Eckstein, ένας φανταστικός χαρακτήρας, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ορυχείου. Με το κρεβάτι του ως βράχο, ο Soho σκάβει την αυτοκρατορία του – παίζοντας με τα σκληρά γεγονότα της εξόρυξης σε βαθύ επίπεδο ενάντια στις ασφαλείς ανησυχίες της οικολογικής διατήρησης.
Διάρκεια: 5’ 50”
Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη
Gabrielle Goliath, Chorus (2021)
Δικάναλο βίντεο
Το έργο αντανακλά την κουλτούρα του βιασμού και τις γυναικοκτονίες στη Νότια Αφρική σε σχέση με τη δολοφονία της Uyinene Mrwetyana, μιας 19χρονης φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, η οποία βιάστηκε, βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον Luyanda Botha, ο οποίος εργαζόταν στο ταχυδρομείο της γειτονίας της. Τα μέλη της χορωδίας του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν εκφράζουν έναν θρήνο για την Uyinene Mrwetyana.
Διάρκεια: 23’ 29”
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας
Milisuthando Bongela, Milisuthando (2023)
Ντοκιμαντέρ που διαπραγματεύεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Νότιας Αφρικής. Το έργο είναι μια πρόσκληση σε μια ποιητική, καθοδηγούμενη από μνήμες εξερεύνηση της αγάπης, της οικειότητας, της φυλής και του ανήκειν από μια σκηνοθέτιδα που μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ, αλλά δεν ήξερε τι συνέβαινε μέχρι να τελειώσει.
Διάρκεια: 128’
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας
Είσοδος: €4 ευρώ
Κρατήσεις εδώ
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Penny Siopis. For Dear Life
Η πρώτη μεγάλη μουσειακή αναδρομική έκθεση του έργου της Penny Siopis. Γεννημένη στη Νότια Αφρική το 1953 από Έλληνες γονείς, η Siopis έγινε γνωστή στις αρχές των δεκαετιών του 1980 και του 1990 για τους φεμινιστικούς και ιστορικούς πίνακές της αλλά και για την ενεργή στάση της σε σχέση τόσο με τα δικαιώματα των γυναικών όσο και με την αντίσταση κατά του απαρτχάιντ. Στην εποχή μετά την εθνική απελευθέρωση της Νότιας Αφρικής, η διεπιστημονική πρακτική της διερεύνησε την ευθραυστότητα της μνήμης, τις έννοιες της αλήθειας και τις πολυπλοκότητες της προσωπικής και της συλλογικής ιστορίας, ειδικά σε μια χώρα, όπως η Νότια Αφρική, που φέρει το τραύμα του παρατεταμένου ρατσισμού. Δουλεύοντας με ένα ευρύ φάσμα υλικών, η Siopis έχει διερευνήσει την πολιτική του σώματος, τη θλίψη και τη ντροπή, τη συλλογική ιστορία και, πιο πρόσφατα, τη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου και του μη ανθρώπινου στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Στην πορεία, έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές φωνές στην αφρικανική ήπειρο και πέραν αυτής, και έχει γίνει σημαντικό σημείο αναφοράς και επιρροής για τους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς.