"Biocoded": Μπορεί η 3D τέχνη να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο;

Η εικαστικός Φάνια Κολαΐτη δίνει την απάντηση στο Antisocial.

Biocoded Φάνια Κολαΐτη

Πώς μπορεί η πορσελάνη να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο; Τι συμβαίνει όταν οι μορφές που παίρνει ξεπερνούν τα όρια του υλικού αυτού καθ’ αυτού; Μπορεί η καθαρότητα και η διαφάνεια της πορσελάνης να μας εμπνεύσουν να ξεπεράσουμε τη βία και τις διακρίσεις; Μέσα από τη σειρά έργων του "Biocoded”, η Φάνια Κολαΐτη προσπαθεί να ανοίξει τον δρόμο ώστε να δούμε ένα μέλλον όπου η ευθραυστότητα δεν είναι αδυναμία, αλλά πηγή δύναμης και το οργανικό συνυπάρχει μαζί με το ψηφιακό με κύριο στόχο την αφήγηση μιας ιστορίας ειρήνης.

Το Antisocial παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Φάνιας Κολαΐτη, μια σειρά γλυπτών και πορσελάνινων δοχείων που αποθεώνουν το χρώμα και τη ροή του υλικού με την χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης, όπου η πορσελάνη δεν είναι μόνο το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, αλλά συμβολίζει και έναν ημιδιαφανή φακό που μας επιτρέπει να φανταστούμε έναν κόσμο μεταμορφωμένο.

Biocoded Φάνια Κολαΐτη

Μια δημιουργός που εμβαθύνει σε δυστοπικά σενάρια του μέλλοντος και αμφισβητεί την ύπαρξη εντός κριτικών κοινωνικοπολιτικών ουτοπιών έρχεται να μας κάνει να αναρωτηθούμε το παρελθόν μας, το μέλλον μας, και τι σημαίνει αυτό για το τώρα μας. Η ομορφιά από τα πιο απροσδόκητα μέρη, στα πιο απροσδόκητα μέρη.

"Ως καλλιτέχνης, με συναρπάζει η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε αντιθετικές έννοιες, την ευθραυστότητα και την ανθεκτικότητα, την παράδοση και την καινοτομία. Στο Biocoded, ωθώ τα όρια της πορσελάνης, συνδυάζοντας την ακρίβεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης με τη διαχρονική γοητεία αυτού του εκλεπτυσμένου υλικού. Το αποτέλεσμα είναι μια εξερεύνηση της μεταμόρφωσης, της ευαλωτότητας και της ειρήνης που επαναπροσδιορίζει τον κώδικα της βίας και του πολέμου ως αναζήτηση του ιδανικού. Τα γλυπτά αυτής της συλλογής αντλούν την έμπνευσή τους από μορφές που παραπέμπουν στη βία—φρακταλικές σφαίρες και βόμβες, βιοκωδικοποιημένα όπλα—οι οποίες όμως επανερμηνεύονται μέσα από την ημιδιαφανή παριανή πορσελάνη. Μια σύγχρονη έννοια του διακοσμητικού μοτίβου αποδίδεται μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ωθώντας το υλικό στα φυσικά του όρια.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αποκαλύπτεται το παράδοξο της πορσελάνης: η δύναμή της κρύβεται στην ευθραυστότητά της. Αυτές οι μορφές, που δεν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με παραδοσιακές τεχνικές, δεν αντιπροσωπεύουν την καταστροφή, αλλά την ελπίδα για αναγέννηση και ειρήνη.

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη εκτύπωση, η ίδια δημιουργεί μοναδικά μοτίβα που αναμιγνύονται και απλώνονται σαν ελαιοχρώματα σε καμβά, κάθε φορά με ένα ανεπανάληπτο αποτέλεσμα. Η ρευστότητα των χρωμάτων αντικατοπτρίζει την απρόβλεπτη φύση της ζωής, υπενθυμίζοντας ότι η ομορφιά συχνά προκύπτει από τα πιο απροσδόκητα μέρη. Αυτά τα δοχεία όντας παράλληλα χρηστικά αντικείμενα, με την οικεία και προσωπική τους φύση, δημιουργούν μια αντίθεση με τα διακοσμητικά γλυπτά, αφηγούνται ιστορίες σύνδεσης και μοναδικότητας".

Σχετικά με την καλλιτέχνιδα
Διεπιστημονικός καλλιτέχνης και designer, η Φάνια Κολαΐτη αυτή τη στιγμή εκπονεί το διδακτορικό της στην Ακαδημία Τεχνών και Σχεδίου Ευγένιους Γκέπερτ στη Βρότσλαβ. Ειδικεύεται στην κεραμική, ενώ εξερευνά τη διασταύρωση των καλλιτεχνικών και λειτουργικών αξιών σε υβριδικά αντικείμενα από υλικά πηλού. Η έρευνά της εστιάζει στο σχεδιασμό με οικολογική συνείδηση, δημιουργώντας πρωτότυπα που εξυπηρετούν όχι μόνο πρακτικούς σκοπούς, αλλά και θέτουν σημαντικά ερωτήματα για τις επιπτώσεις της καταναλωτικής μας κουλτούρας. Υποστηρίζει μεθόδους ψηφιακής κατασκευής για την παράδοση πρωτοτύπων που πλαισιώνονται από οικολογικά χαρακτηριστικά. Ενδιαφέρεται για την εξερεύνηση των δυνατοτήτων των οικολογικών υλικών που είναι συμβατά με την τεχνολογία εκτύπωσης 3D, ως μέρος της δέσμευσής της για βιώσιμες πρακτικές σχεδιασμού. Ο στόχος του έργου της είναι η παραγωγή αναδυόμενων αντικειμένων εκτυπωμένων σε 3D που θα προαγάγουν το σχεδιασμό με προσοχή προς τη φύση. Η Κολαϊτη έχει συνεργαστεί με διεθνείς πλατφόρμες σχεδιασμού, όπως το ŁÓDŻ Design στην Πολωνία, η Distributed Design Platform, το Fab-Lab Βαρκελώνης στην Ισπανία, το Interstellar Lab στο Παρίσι, Γαλλία και το Γαλλία και το IdeaSquare του CERN στη Γενεύη, Ελβετία. Τα έργα φτιάχτηκαν με τον εκτυπωτή Gaia Multitool Clay 3D Printer στο εργαστήριο: Καινοτόμες Τεχνικές στην Κεραμική της σχολής Ευγύνιους Γκεππερτ Ακαδημία Ταλών Τεχνών και σχεδιασμού στο Βρότσλαβ (υπεύθυνη καθηγήτρια: Renata Bobter Jędrzejewska)

Info: Antisocial | 18/12/24-11/1/25 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Σαβ. 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Lasting for a very short time": Τρεις καλλιτέχνες εξερευνούν καθετί εφήμερο

Μια ομαδική έκθεση από τους Sonke, The Rabbit Knows και Μαριέλα Μπιλίτσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2025

Στο Κάστρο της Νάξου είναι "Ιούλιος, μα όχι καλοκαίρι"

Τρεις εικαστικοί συναντιούνται στην ART ARK GALLERY.

Ο καλλιτέχνης Paolo Colombo φτιάχνει "Mουσική και Μωσαϊκά" για την Bernier/Eliades

Η γκαλερί φιλοξενεί για τρίτη φορά ατομική έκθεση του Ιταλού εικαστικού και ποιητή.

"Bricks and Stones": Σε τι βαθμό μας επηρεάζει η πολιτισμική μας καταγωγή;

Το Κέντρο Τεχνών Μετς κλείνει τη σεζόν με μια έκθεση για την ψυχική αρχιτεκτονική.

"Inky Trips": Πώς ο Γιώργος Προμπονάς κρατά ζωντανή τη μνήμη της Σίφνου

Μία νέα έκθεση ζωγραφικής στο Παλαιό Σχολείο Κάστρου της Σίφνου.

"Αυτά δεν λέγονται": Μια σπαρακτική εξομολόγηση από τον Αλεχάντρο Παλόμας

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera το βιβλίο όπου ο συγγραφέας του βιβλίου "Ένας γιος" γράφει σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη ως παιδί.

Ραντεβού στο Ζάππειο για την Art Athina 2025

Η επιτυχημένη φουάρ επιστρέφει το φθινόπωρο με τη συμμετοχή 72 αιθουσών τέχνης.