Advent calendar 19/12: Μία "Silent night" σε μία silent οδό

Για τη δέκατη ένατη μέρα του Δεκέμβρη, το advent calendar του "α" σάς προσκαλεί σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ με προβολές και φόντο την οδό Βατσαξή.

Silent Night

Κάθε βράδυ, όταν κοιμόμαστε, βιώνουμε ακούσια διάφορες εικόνες, ιδέες, συναισθήματα και αισθήσεις. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός μας ενεργοποιεί μια εξαιρετικά πλούσια κατάσταση συνείδησης, ενώ το σώμα μας παραμένει ακινητοποιημένο. Είτε πρόκειται για θεία μηνύματα, εκφράσεις ασυνείδητων επιθυμιών, εργαλεία για αυτογνωσία ή μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των καθημερινών πιέσεων, ο πραγματικός σκοπός των ονείρων παραμένει μυστήριο. 

Για το "Silent Night", ο Πάνος Φουρτουλάκης προσκαλεί τον Μανώλη Δ. Λεμό, την Κατερίνα Κομιανού, την Ελένη Μπαγάκη, τη Λουίζα Ντούρου, την Ελένη Τωμαδάκη και τον Nicolas Cilins –έξι καλλιτέχνες/-ιδες που ζουν στη γειτονιά γύρω από την πλατεία Βάθης, όπου κατοικεί και ο ίδιος ο επιμελητής– να αναστοχαστούν και να ερμηνεύσουν τα όνειρα που είδαν ή φαντάστηκαν μέσα από τη χρήση βουβών κινούμενων εικόνων. Αυτές οι προσωπικές, ιδιωτικές εμπειρίες που είχαν –σε κοντινή απόσταση ο ένας / η μία από τον άλλο / την άλλη– θα προβληθούν δημόσια, σε επανάληψη, στην οδό Βατσαξή

Το "Silent Night" αντιμετωπίζει τη συχνά ήσυχη οδό Βατσαξή ως μια σκηνογραφία όπου οι προσωπικές διερευνήσεις ασυνείδητων εμπειριών ενσωματώνονται στο αστικό τοπίο. Οι περαστικοί/-ες μπορούν να παρακολουθήσουν αυτές τις εικόνες τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου, από τις 22:00 και μετά. Μια δεύτερη, διαφοροποιημένη εκδοχή της δράσης θα παρουσιαστεί προς το τέλος του Ιανουαρίου του 2025 (οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα).

Το "Silent Night" αποτελεί συνέχεια μιας σειράς προβολών και εκθέσεων οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στη Βατσαξή 6 τα τελευταία δύο χρόνια, ανταποκρινόμενες στο πλαίσιο του δρόμου και της γύρω περιοχής. Το πρότζεκτ εστιάζει στη διερεύνηση του συνεχώς μεταβαλλόμενου τοπίου του κέντρου της Αθήνας, στους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες/-ιδες σχετίζονται με δημόσιους χώρους στην πόλη, όπως και στην αλληλεπίδραση μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων ταυτοτήτων και περιβαλλόντων. 

Παράλληλα, σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας ανάμεσα στον Πάνο Φουρτουλάκη και στο 3 137 στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος του οργανισμού για την περίοδο 2024-2025. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα Where Time Becomes a Loop, σε επιμέλεια του Φουρτουλάκη, θα εμβαθύνει περαιτέρω σε αυτά τα ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιτεχνική πρακτική στο πεδίο της κινούμενης εικόνας – ενός μέσου που τα τελευταία χρόνια έχει υποεκπροσωπηθεί στην ελληνική εικαστική σκηνή. 

Το 3 137 προσκαλεί τον Πάνο Φουρτουλάκη να επιμεληθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του οργανισμού για την περίοδο 2024-2025 να χρησιμοποιώντας τις υποδομές, τους πόρους και το δίκτυό του. Η πρόσκληση αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του 3 137, ο οποίος το 2025 κλείνει 13 χρόνια λειτουργίας, και επιχειρεί να υπογραμμίσει ζητήματα που αφορούν την εικαστική δημιουργία, το οικοσύστημα της σύγχρονης τέχνης και την εργασία στον χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα.

Συντελεστές

Επιμέλεια κειμένων: Σχήμα λόγου EG (Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Γκέλυ Μαδεμλή)
Φωτογραφική τεκμηρίωση: Νεφέλη Παπαϊωάννου
Υποστήριξη εκδήλωσης: Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου 

Η παραγωγή της βραδιάς προβολών Silent Night υποστηρίζεται από το Onassis AiR.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ακούγοντας την "Ηχώ του χρόνου" που κουβαλά μνήμες από το Ολοκαύτωμα

Στη νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ, ο μουσικοκριτικός Jeremy Eichler εστιάζει σε τέσσερις κορυφαίους συνθέτες του 20ού αιώνα και εξετάζει πώς βίωσαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/01/2026

Δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να να γνωρίσουν από κοντά τα ζητήματα που πραγματεύονται οι καλλιτέχνες.

Οι εκθέσεις του ΠΣΚ που δεν θα λείψουν από την ατζέντα μας

Αναδρομικά πρότζεκτ, περιπατητικές δράσεις και last calls για εκθέσεις που παρουσιάζονται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

"Everynight" στην Ταινιοθήκη με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών

Το επιτυχημένο πρόγραμμα συνεχίζεται με μερικές ακόμα προβολές για τον Ιανουάριο.

Άνοιξη στο ΕΜΣΤ με τριπλό αφιέρωμα στην ελληνική μεταπολεμική τέχνη

Νέες εκθέσεις έρχονται σύντομα στο μουσείο στη Συγγρού.

Η έκθεση "Τέχνη για το εδώ και τώρα" αποκτά παγκόσμια εμβέλεια

Παράταση και διαδικτυακή προβολή για την έκθεση που έφερε την Αθήνα στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό προσκήνιο.