Από τη χουντική βαρβαρότητα στην αδέσμευτη σκέψη: Νέα έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο της ΕΡΤ.

1967 1974 Κουλτούρες σε αντιπαράθεση

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση "1967-1974: Κουλτούρες σε αντιπαράθεση. Ζωή – Τέχνη – Προπαγάνδα" στις 29/11, στο Μέγαρο Εϋνάρδου.

Η δικτατορία 1967–1974 επέφερεβαθύτατες αλλαγές στον ιστό της χώρας, ανατρέποντας και τελικά αναδιαμορφώνοντας και ανανεώνοντας τα έως τότε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα. Υπήρξε όμως και μια περίοδος με βαθύτατο αντίκτυπο στο ιδεολογικό υπόβαθρο και το πολιτιστικό παράδειγμα της ελληνικής κοινωνίας. Στα χρόνια εκείνα το πλειοψηφικό δημοκρατικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βίωνε την καθημερινότητα με τρόπο διττό. Από τη μια, η ζωή προχωρούσε με τους θεσμούς και τις κρατικές δομές υπό τον έλεγχο της χούντας, με το κράτος ως κυρίαρχη απειλή και με την αστυνομία, τη χωροφυλακή και τον στρατό να καιροφυλακτούν διαρκώς. Από την άλλη, απέναντι σε αυτή την αίσθηση διαρκούς ελέγχου θριάμβευε η σιωπηλή και συνθετική σκέψη, η σταθερή εναντίωση στη βαρβαρότητα, τη χυδαιότητα, την αυθαιρεσία. 

Έτσι αναπτύχθηκαν, σχεδόν αμέσως, δύο αντίθετες κουλτούρες. Η μια ήταν η κουλτούρα της αδέσμευτης σκέψης, της τέχνης, της άμεσης και έμμεσης αντίστασης, η οποία μέσω της λογοτεχνίας, του θεάτρου, του κινηματογράφου και της εικαστικής δημιουργίας αγωνιζόταν να διασώσει το δημιουργικό και κριτικό πνεύμα. Η άλλη ήταν η μάσκα της χουντικής βαρβαρότητας, η οποία μέσω της κρατικής προπαγάνδας, φιλολαϊκών οικονομικών μέτρων και ενός χυδαίου δήθεν πατριωτισμού επί στείρων αντικομμουνιστικών βάσεων πρόβαλλε την ελαφρότητα ως τέχνη και ως εφόδιο για την προοπτική της χώρας. Η εντεινόμενη αντιπαράθεση των δύο αυτών ιδεολογικών τάσεων θα οδηγήσει σταδιακά σε ζυμώσεις που βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσει το ασφυκτικό μετεμφυλιακό πλαίσιο και να συγκροτήσει μια νέα νοοτροπία, που με την πτώση της χούντας θα σφραγίσει την περίοδο της μεταπολίτευσης.

1967 1974 Κουλτούρες σε αντιπαράθεση
Λευκή Σιλβέστρου, "Χαροκαμένες" [Δ΄ Τάξη Γυμνασίου Φανερωμένης]. Σχέδιο από το ημερολόγιο της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος για το έτος 1976 με θέμα Πόλεμος και Ειρήνη (Σχέδια παιδιών της Κύπρου) και πρόλογο του Σπύρου Βασιλείου. ΜΙΕΤ, Συλλογή Έργων Τέχνης

Η δικτατορία μετά την πτώση της θα κληροδοτήσει στη δημοκρατία αναπόφευκτα την άκριτη εμμονή στην κουλτούρα της αντίστασης, αλλά και την ανοχή στην πεζότητα της δημόσιας χουντικής κουλτούρας. Η ροή της δημοκρατικής πλέον ζωής θα πάψει να ανανεώνεται από την έμμεση, συγκαλυμμένη έκφραση ιδεών, και η πραγματικότητα θα αποκτήσει σταδιακά ένα πρόσωπο αντιληπτό απ’ όλους. Η χούντα θα αποτελέσει παρελθόν, έχοντας αφήσει πίσω της την καταστροφή της Κύπρου, ίχνη βαρβαρότητας αποτυπωμένα στα σώματα και στις ψυχές όσων βασανίστηκαν, αλλά και ίχνη ανοχής στη βαρβαρότητα εμπεδωμένα στη νοοτροπία της χώρας. 

1967 1974 Κουλτούρες σε αντιπαράθεση
Φωτογραφία από τη δίκη της αντιδικτατορικής οργάνωσης Λαϊκή Πάλη στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, Φεβρουάριος 1970. Στην πρώτη σειρά, από δεξιά, εικονίζονται οι Αντώνης Λιάκος (όρθιος), Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Τάσος Δαρβέρης, Στέργιος Κατσαρός, όλοι καταδικασθέντες σε ισόβια. Στη δεύτερη σειρά, από δεξιά, οι Μιχάλης Αραμπατζόγλου, Παναγιώτης Καϊσίδης, Ηλίας Οικονόμου, Πέτρος Έλκας, Παναγιώτης Καπώνης, καταδικασθέντες οι τέσσερις πρώτοι σε κάθειρξη και ο τελευταίος σε εκτόπιση. Αρχείο ΕΔΙΑ Μακεδονίας 1940–1974

Στην έκθεση που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο της ΕΡΤ, παρουσιάζονται τεκμήρια και έργα τέχνης που απόκεινται στις πλούσιες συλλογές τους και τα οποία αποτυπώνουν γλαφυρά όχι τόσο την ιστορία της περιόδου όσο την ιδεολογική περιπέτεια της νεοελληνικής κοινωνίας τα ταραγμένα εκείνα χρόνια, με απώτερο στόχο τη βαθύτερη κατανόηση, την αυτογνωσία της δικής μας, μεταπολιτευτικής κοινωνίας.

Εγκαίνια: 29/11 (7 μ.μ.)

Info: Μέγαρο Εϋνάρδου | 29/11/24-16/4/25 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 10 π.μ. – 5 μ.μ., Σαβ. 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Στιγμιότυπο από την κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, 3 Νοεμβρίου 1968. ΜΙΕΤ, Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ, Αρχείο Αμαλίας Φλέμινγκ
​​​​​
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, Ομόνοια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Σουπερόσαυρος", ένα βιβλίο για την πιο σπουδαγμένη και καφεϊνοεξαρτημένη γενιά της ιστορίας

Κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Carnivora το ντεμπούτο της Μέργεμ Ελ Μεγντάτι, μια ιστορία που μιλά για όσα τραβάει μια 25χρονη πρακτικάρια σε σούπερ μάρκετ στα Κανάρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

Το Μουσείο Βορρέ διεξάγει θερινό Artist Residency με ανοιχτά εργαστήρια

Οι καλλιτέχνιδες Φωτεινή Γουσέτη, Ula Sickle και Tania Feghali συνυπάρχουν στο μουσείο, δημιουργούν και οργανώνουν σχετικά καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Η Κατερίνα Χατζή ζωγραφίζει "Τα θαυμάσια νερά" στην Ύδρα

Η νέα έκθεση μάς καλεί να ανακαλύψουμε την εσωτερική ομορφιά και ευαισθησία των ανθρώπινων μορφών μέσα σε έναν κόσμο όπου το νερό γίνεται ζωντανός, παλλόμενος πρωταγωνιστής.

Ο μύθος συναντά το design πάνω από το Proveleggios

Και αυτό με αφορμή την έκθεση "The monsters I live with" σε επιμέλεια της Βασιλικής-Μαρίας Πλαβού.

Αναβαθμίζονται η Αρχαία Αγορά και ο Κεραμεικός

Αυτοψία πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού στα έργα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης που εκτελούνται στους δύο αρχαιολογικούς χώρους.

Η Μικρή Ολλανδέζα και τα "Brotherakia" της στην Ταράτσα του Μεταίχμιου

Με αφορμή το πρώτο coloring book της γνωστής από το Youtube Μικρής Ολλανδέζας οι εκδόσεις προσκαλούν το κοινό σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με ζωγραφική και δροσερά ποτά.

Ιούλιος στο Σπίτι του Ελύτη

Δείτε εντός τις δράσεις που θα κάνουν τον Ιούλιο καλύτερο μέσα από μουσική και ποίηση.