Ορφισμός: Το καλλιτεχνικό κίνημα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Το Guggenheim παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα για την αφηρημένη τέχνη που άνθισε στο Παρίσι την περίοδο 1910-1930.

František Kupka Disks of Newton

Με πάνω από 90 έργα τέχνης που παρουσιάζονται στο Guggenheim από 8 Νοεμβρίου 2024 έως 9 Μαρτίου 2025, η έκθεση "Harmony and Dissonance: Orphism in Paris, 1910–1930" επανασυστήνει στο κοινό το κίνημα του ορφισμού, μία αφηρημένη τέχνη που άνθισε στο Παρίσι και τόνισε την επιρροή που έχει η μουσική, ο χορός και η ποίηση στις εικαστικές τέχνες.

Ο ορφισμός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1910, όταν οι καινοτόμες εφευρέσεις εκείνης της εποχής έφεραν ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο που ο κόσμος σκεφτόταν τις έννοιες του χώρου και του χρόνου. Οι εκπρόσωποι του ορφισμού ασχολήθηκαν με καλειδοσκοπικές συνθέσεις, μελετώντας τις δυνατότητες που έχει το χρώμα, η φόρμα και η κίνηση σε ένα έργο τέχνης.

Επιλεγμένα έργα από τους Robert Delaunay, Sonia Delaunay, Marcel Duchamp, Mainie Jellett, František Kupka, Francis Picabia και Amadeo de Souza-Cardoso, θα παρουσιαστούν στην έκθεση. 

© φωτογραφίας εξωφύλλου: František Kupka, Disks of Newton (Study for "Fugue in Two Colors”) (Disques de Newton [Étude pour "La fugue à 2 couleurs”]),1912. Oil on canvas, 39 1/2 × 29 in. (100.3 × 73.7 cm). The Philadelphia Museum of Art: The Louise and Walter Arensberg Collection, 1950 © 2024 Artists Rights Society (ARS), New York / ADAGP, Paris. Photo: The Philadelphia Museum of Art

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"ανίΝ": Το πορτέτο μιας γυναίκας σε 32 ιστορίες

Κυκλοφορεί από τις ΑΩ Εκδόσεις το νέο βιβλίο της Όλγας Πατσούρα Λένη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/08/2025

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Δωρεάν είσοδος και ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του μουσείου.

Νέα εποχή για τις εμβληματικές "Ομπρέλες" του Ζογγολόπουλου στη Θεσσαλονίκη

Οι διαδικασίες συντήρησης για το γνωστό, υδροκινητικό έργο θα ξεκινήσουν άμεσα.

Οι εκθέσεις που αξίζει να δεις πριν τελειώσει το καλοκαίρι

Οκτώ στάσεις σε γκαλερί και μουσεία της πόλης για να απολαύσουμε με την ησυχία μας όσες εκθέσεις δεν προλάβαμε μέσα στη χρονιά, αλλά και να "κρυφτούμε" από τον αφόρητο καύσωνα μέχρι να μας αποχαιρετήσει το καλοκαίρι.

"Η ιστορία της σεξουαλικότητάς μου": Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Νήσος

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Τόμπι Λακμάκερ, που έχει ως πρωταγωνίστρια μια νεαρή γυναίκα που δεν αισθάνεται καλά με τη θηλυκότητά της.

Αυτά είναι τα υποψήφια βιβλία για το Booker 2025

Ανακοινώθηκαν τα δεκατρία βιβλία της μακράς λίστας του σημαντικού βραβείου για την αγγλλόφωνη λογοτεχνία.

Ο συγγραφέας του "Μικρού Πρίγκιπα" έγραψε για τη "Γη των ανθρώπων"

Το βιβλίο του συγγραφέα του οποίου τα ίχνη χάθηκαν (και δεν βρέθηκαν ποτέ) σαν σήμερα, 31/7, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.