Το Σπίτι του Ελύτη στην Πλάκα ανοίγει επισήμως για το κοινό

Το σπίτι στην Πλάκα θα στεγάσει ένα μουσείο αφιερωμένο στην τέχνη και τη ζωή του Έλληνα ποιητή.

Μουσείο Οδυσσέα Ελύτη

Την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου ανοίγει επισήμως το Σπίτι του Οδυσσέα Ελύτη στη γειτονιά της Πλάκας (Διοσκούρων 4 και Πολυγνώτου), το οποίο θα στεγάζει το μουσείο αφιερωμένο στην τέχνη και τη ζωή του σπουδαίου ποιητή. Το μουσείο θα εγκαινιαστεί παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα έργα αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου στην Πλάκα, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, ξεκίνησαν το 2013 μετά από πρόταση της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, πρώην συντρόφου του ποιητή. Το αρχείο του Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο διαχειρίζεται η Ηλιοπούλου, θα στεγάζεται πλέον στο νεοσύστατο μουσείο και θα είναι προσβάσιμο για μελετητές και ιστορικούς.

Ακόμη, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και έγγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, θα παρουσιάζονται στο ιστορικό κτίριο με στόχο μία πιο συγκεντρωτική αφήγηση της ζωής και του έργου του.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταία ευκαιρία για το Athens Photo Festival 2026

Το μεγαλύτερο διεθνές φωτογραφικό φεστιβάλ της Ελλάδας ολοκληρώνεται την στο Μουσείο Μπενάκη, με ένα εκθεσιακό πρόγραμμα που εξερευνά τη σύγχρονη φωτογραφική δημιουργία και τις προκλήσεις της εποχής μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/07/2026

Το διεθνές Masterclass Χαρακτικής επιστρέφει στην Αστυπάλαια

Το masterclass επιστρέφει από 1 έως 12 Σεπτεμβρίου, συνδυάζοντας εκπαίδευση, δημιουργία και καλοκαιρινή έμπνευση, με μόνο λίγες θέσεις να είναι διαθέσμες.

Οι 126 αρχαιολογικοί χώροι που γιορτάζουν δωρεάν την Πανσέληνο του Αυγούστου

Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος επιστρέφει με ελεύθερη είσοδο σε 126 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία σε όλη την Ελλάδα.

Το ηπειρώτικο μοιρολόι γίνεται σύγχρονη εικαστική εμπειρία στο "The Last Echo"

Ο Δρ. Θεοφάνης Αριτζής μεταφράζει το ηπειρώτικο μοιρολόι σε μια σύγχρονη εικαστική εγκατάσταση με ψηφιακή τέχνη, ήχο και νέες τεχνολογίες.

Γλυπτά "Του Αιθέρα και της Θάλασσας" από τη Βένια Δημητρακοπούλου στην 'Υδρα

Από τις 31 Ιουλίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου, το ΓΑΚ/ Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο 'Υδρας φιλοξενεί τη νέα έκθεση της Βένιας Δημητρακοπουλου, σε επιμέλεια της Ελένης Βαροπούλου.

6 νέα βιβλία των εκδόσεων Πατάκη

Δείτε τα πάντα για τις έξι νέες εκδόσεις που περιλαμβάνουν Οδύσσεια, ελληνική και λατινοαμερικάνικη ποίηση αλλά κι έναν πρακτικό οδηγό ενσυνειδητότητας.

Θετός γιος: Το σκοτεινό νουαρ ταξίδι του Γιάννη Καραγιάννη μόλις κυκλοφόρησε

Ένα νουαρ μυθιστόρημα του Γιάννη Καραγιάννη γεμάτο μυστήριο, διεθνείς διαδρομές και επικίνδυνες αποκαλύψεις γύρω από ένα σκοτεινό παρελθόν, από τις εκδόσεις Επίμετρο.