Μαθαίνουμε για την αρχαία τραγωδία μέσα από ένα εμβληματικό βιβλίο

Επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το πόνημα "Η αρχαία ελληνική τραγωδία" του Βρετανού κλασικιστή και ακαδημαϊκου Χ. Ντ. Φ. Κίτο.

Η_αρχαία_ελληνική_τραγωδία

Επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο "Η αρχαία ελληνική τραγωδία" του Βρετανού κλασικιστή και ακαδημαϊκου Χ. Ντ. Φ. Κίτο (μετάφραση: Λεωνίδας Ζενάκος). Στο εμβληματικό αυτό έργο, που πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά το 1939 κι εκδίδεται αδιάλειπτα έκτοτε, ο Βρετανός κλασικιστής αναλύει, με μια διαχρονικά πρωτοποριακή προσέγγιση, τα έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, αναδεικνύοντας με οξυδερκή τρόπο τη διαρκή καλλιτεχνική και λογοτεχνική κληρονομιά των τριών μεγάλων τραγικών και τον τρόπο που ο καθένας απ’ αυτούς συνέβαλε στην εξέλιξη του είδους.

Λαμβάνοντας υπόψη του το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού για την αρχαία ελληνική τραγωδία, ο Κίτο υποστήριξε την άποψη ότι οι τρεις τραγικοί υπήρξαν πρώτα απ’ όλα καλλιτέχνες και ως εκ τούτου το κλειδί για την κατανόηση του κλασικού δράματος βρίσκεται στην κατανόηση της τραγικής σύλληψης κάθε έργου ξεχωριστά. Για εκείνον, το κρίσιμο σημείο της ερμηνευτικής διαδικασίας είναι η διατύπωση των σωστών ερωτημάτων κι όχι η εσφαλμένη αντίληψη ότι υπάρχουν ξεκάθαρες και σωστές απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν πρωτίστως την αισθητική του αρχαιοελληνικού δράματος. Η νέα αυτή έκδοση της Αρχαίας ελληνικής τραγωδίας βασίζεται στην αναθεωρημένη έκδοση του 1961 όπου αποκρυσταλλώνεται πλέον η άποψη του συγγραφέα ότι στα έργα τέχνης η μορφή και το περιεχόμενο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, πράγμα που επιβάλλει τη συνεξέτασή τους. Το βιβλίο συνεχίζει να επηρεάζει τις παραστάσεις κλασικού δράματος, προσφέροντας ένα θεωρητικό πλαίσιο για ρηξικέλευθες προσεγγίσεις και ερμηνείες.

Η παρούσα έκδοση συνοδεύεται από ένα εύχρηστο ευρετήριο και πρόλογο της Βρετανίδας ακαδημαϊκού Έντιθ Χολ, όπου παρουσιάζονται οι λόγοι της επί μακρόν αμείωτης δημοφιλίας ενός βιβλίου-ορόσημου για τη μελέτη του αρχαιοελληνικού δράματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Όλα τα βιβλιο-events του Μαΐου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η Δημοτική Αγορά γίνεται αυτόν τον μήνα hot προορισμός για βιβλιόφιλους, με βιβλιοπαρουσιάσεις, την άφιξη του Τζούντιθ Μπάτλερ αλλά κι ένα πάρτι από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2025

"Homo Animalis": Φοιτητές της ΑΣΚΤ συνομιλούν με τον κορυφαίο γλύπτη Γιάννη Παππά

Η νέα έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζεται σήμερα (30/4).

Ο Χιλιανός συγγραφέας Μπενχαμίν Λαμπατούτ έρχεται στην Ελλάδα

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση θα φιλοξενήσει τη συζήτηση του συγγραφέα του "Όταν παύουμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο" με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος.

Βελτιώνεται η εμπειρία των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Χρήση καινοτόμων τεχνολογιών από το ΥΠΠΟ και τον ΟΔΑΠ.

Ένα μυθιστόρημα με ψηφιακούς νομάδες κι ένα θεατρικό με την Αντιγόνη από τις εκδόσεις Loggia

Πόσο μονότονη μπορεί να γίνει η τελειότητα που τικάρει όλα τα κουτιά του "εναλλακτικού"; Τι έχει να μας πει ακόμη η τραγική ηρωίδα του Σοφοκλή; Οι απαντήσεις στα δύο νέα βιβλία.

"Τα νησιά της Ελλάδας" κολυμπούν στο Μουσείο Πόλεως Αθηνών

Ζωγραφική, φωτογραφία, μουσική, προβολές και παράλληλες πολιτιστικές δράσεις με θέμα το Αιγαίο παρουσιάζει σε μια μεγάλη έκθεση το μουσείο.

5 πράγματα που δεν ήξερες για τον γλύπτη Θόδωρο

Ο επιμελητής της έκθεσης "Θόδωρος, Αντί Αναδρομικής" στο ΕΜΣΤ αποκαλύπτει μυστικά για το έργο και τη ζωή του ιστορικού γλύπτη.