5 λεπτά ποίηση: Χρήστος Κολτσίδας

"τώρα η επιθυμία έχει δικό της μικροκλίμα/ με βαμβάκια, κεράσια και φτέρες": Διαβάζουμε ένα ποίημα του Χρήστου Κολτσίδα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τεφλόν.

Τεφλόν

Ο Χρήστος Κολτσίδας γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1991. Είναι υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας (Α.Π.Θ.) Κυκλοφορούν οι ποιητικές του συλλογές: Τα ορεινά (Μελάνι 2015), Βροχή περασμένη (Μελάνι 2020) και Νεροφόροι (Θράκα 2021). Το 2022 κυκλοφόρησε από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες η Διαλεκτική: Ποιήματα & μικρο-διηγήματα για τη φιλοσοφία (με τη Γιώτα Τεμπρίδου).

Το ποίημα που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό Τεφλόν, στο τεύχος 31 (καλοκαίρι-φθινόπωρο 2024). Είναι άτιτλο κι έχει χρησιμοποιηθεί ο πρώτος στίχος ως ενδεικτικός τίτλος. Εντός του παρατηρούμε κάτι που μοιάζει με συνομιλία του ποιητικού υποκειμένου με μία άπιαστη οντότητα, ένα φευγαλέο ξωτικό που ανεβαίνει στο φως, τραγουδά μυστικά, έχει μόνο φωνή κι όχι παρουσία. Ανάμεσα στον "ποιητή" και εκείνο το πρόσωπο δημιουργείται μια απόσταση με διαστάσεις που αρμόζουν σε μια επιθυμία που δεν εκπληρώνεται. Μια απόσταση που μοιάζει με εύφορη πεδιάδα.

[σε είδα ν' ανεβαίνεις στο φως]

σε είδα ν' ανεβαίνεις στο φως
με δύο δυνατά πόδια
και το ένα απαλό γόνατο

μετά δεν υπήρχες

**

και δυο και τρεις
τσαλαπάτησες το σκοτάδι

**

τραγούδησες
σε νησιά που δεν είδα

και μια φορά δίπλα μου

**

έχεις δυο φωνές που αγιάζουν
και μια πάντα κρυμμένη

**

έτσι που αγαπάς τα φωνήεντα
μου θυμίζεις βουνά

**

τόσο πολύ έσκαψες με το δάχτυλο
που έφτασες στο πλευρό μου

**

τώρα η επιθυμία έχει δικό της μικροκλίμα

με βαμβάκια, κεράσια και φτέρες

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μουσείο Μπενάκη: Πώς ο Δημήτρης Πικιώνης σημάδεψε την ελληνική αρχιτεκτονική

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον Έλληνα αρχιτέκτονα εγκαινιάζεται σήμερα (22/10).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/10/2025

"Ατμόσφαιρες στα πόδια μου": Προβολές για τη βιωσιμότητα της Γης στην Ταινιοθήκη

Βίντεο προτείνουν νέους τρόπους κατανόησης της σχέσης του ανθρώπου με τη γη.

Εικαστικοί αποκαλύπτουν όσα δεν βλέπουμε στα παρασκήνια μιας καλλιτεχνικής παραγωγής

Το "remnants of ongoing activity" προβάλλει επισφαλείς και συχνά αόρατες συνθήκες ενός καλλιτεχνικού πρότζεκτ.

Διάλεξε το επόμενο έκθεμα του Μουσείου Μαρία Κάλλας

Το μουσείο γιορτάζει δύο χρόνια λειτουργίας και καλεί το κοινό να συμβάλλει ενεργά στη μόνιμή του έκθεση.

6 μεγάλες ληστείες σε μουσεία πριν από εκείνη του Λούβρου

Η Μόνα Λίζα, η Κραυγή και άλλα έργα τέχνης που έχουν πέσει θύματα ληστείας ανά τα χρόνια.

Ποιά είναι η Laila Gohar που θα μαγειρεύει συνεχώς επί τρία 24ωρα φασόλια

Η γκαλερί ARCH μένει ανοιχτή για 72 ώρες και μας καλεί σε Table for One με καλεσμένη την αναγνωρισμένη καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια που χρησιμοποιεί το φαγητό ως μέσο έκφρασης.

Η έκθεση-υπερθέαμα για τον Βαν Γκογκ ανοίγει σήμερα στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή

Το "Van Gogh: The Immersive Experience" είναι από τις εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε.