"Νύχια περλέ": Αυτό είναι το νέο βιβλίο των εκδόσεων Ποταμός

Μόλις κυκλοφόρησε ο νέος τίτλος από την πένα της Μαρίας Κοπανίτσα.

Νύχια περλέ

Κυκλοφόρησε μόλις το νέο βιβλίο της Μαρίας Κοπανίτσα "Νύχια περλέ" από τις εκδόσεις Ποταμός. Διαβάζουμε για το αφήγημα από τον συγγραφέα, φιλόλογο και αρχειονόμο Νίκο Καραπιδάκη:

"Με μια γλώσσα αιχμηρή, χειρουργική όπως και στα ποιήματά της, η Μαρία Κοπανίτσα ανατέμνει εδώ, χωρίς παραχωρήσεις, μεγάλα και εν μέρει απύθμενα θέματα της ζωής: συμβατικούς και αντισυμβατικούς έρωτες, ασθένειες, πόνο και ηδονή, στιγμές θανάτου, αναμνήσεις, γονείς και οικογενειακές ιστορίες, τους ξένους μέσα στην προσωπική ζωή. Μεταξύ απόγνωσης και ανακοπής, ανατριχίλας και ανακούφισης. Μια σειρά από διαφορετικά κείμενα που συντείνουν ωστόσο σε μια ενιαία αφήγηση, αποδίδουν έναν ολόκληρο βίο μέσα από αναμνήσεις, αισθήσεις, φευγαλέες εντυπώσεις και διαφορετικά επίπεδα εμπειριών, καθώς διαπλέκεται το παρελθόν και το παρόν, το όνειρο, το απωθημένο, το νεκρό και το ζωντανό, το αγαπητό και το μισητό.

Οπωσδήποτε μια νέα μορφή λογοτεχνίας, ρεαλιστικής και λυρικής, συγκεκριμένης ή σκόπιμα ασαφούς, που καθιστά τη γραφή αλλά και το χιούμορ μοναδικό εξομολογητικό και θεραπευτικό εργαλείο της εσωτερικής ταραχής, του ανικανοποίητου πόθου, της πιθανής και ενδεχόμενης σωτηρίας."

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαρία Κοπανίτσα γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1956. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Κέιμπριτζ (Girton College, BA, MA), ζωγραφική στο City and Guilds of London Art School και χαρακτική στο Παρίσι με τους Frélaut και Calvert-Brun. Το 1982 εξέδωσε το βιβλίο Κυκνάνθρωποι – Ποιήματα και χαρακτικά (εκδ. Εστία) και το 2005 εικονογράφησε τους Ομηρικούς Ύμνους στη Δήμητρα, στον Απόλλωνα (εκδ. το Ροδακιό). Από το 2011 δημοσιεύει ποιήματά της στα περιοδικά Ποιητική και Νέα Εστία. Το 2019 κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή Ίδρωσα να το πω (εκδ. Πόλις) και το 2022 η δεύτερη, Έπεσα στα τέσσερα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αν είσαι ακόμα στις Κυκλάδες, τσέκαρε αυτές τις εκθέσεις τέχνης

Όσο τριγυρνάτε ακόμα στα κυκλαδίτικα νησιά, συνδυάστε τα μπάνια σας με ενδιαφέρουσες εικαστικές δράσεις. Αυτές είναι μερικές από τις εκθέσεις που αξίζει να δείτε αυτό το διάστημα στο Αιγαίο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΗΡΟΔΟΤΟΥ
24/08/2026

"Χενούα", ένα νουάρ μυθιστόρημα για το υπόλοιπο του καλοκαιριού

Χενούα, η γενέτειρα γη, η μάνα γη. Χενούα Ενάνα, η Γη των Ανθρώπων, το πραγματικό όνομα του αρχιπελάγους των νησιών Μαρκέσας, στη Γαλλική Πολυνησία.

Η Ελλάδα που έμεινε πίσω: Ο Σωτήρης Σόρογκας αποκαλύπτει τις "Εικόνες από την Ελλάδα" στην Χίο

Ρημαγμένα καΐκια, παλιά ξύλα και ίχνη μιας άλλης εποχής σε μια ατμοσφαιρική έκθεση στο Χαμιδιέ Τζαμί του Φρουρίου Χίου.

Ένα νέο φεστιβάλ γεμίζει με τέχνη τα Τσέρια Μεσσηνίας

Εργαστήρια, ομιλίες και ξεναγήσεις πλαισιώνουν στο πρόγραμμα του Κάπρος 2026, καθώς και εκδηλώσεις έκπληξη προς το ίδιο το κοινό.

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος φωτίζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μοναδικά εκθέματα εντάσσονται σε διαδρομές στις αίθουσες του Μουσείου, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται ένας ξεχωριστός περίπατος.

"Ένας χωρισμός": Το νέο βιβλίο από τη συγγραφέα της "Οντισιόν", Katie Kitamura

Η υπόθεση του νέου μυθιστορήματος της Αμερικανίδας, το οποίο αναμένεται να βρεθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων τον Σεπτέμβριο.

Η Κέα κρύβει ένα πέτρινο μυστικό αιώνων – Η έκθεση που το φέρνει στο φως

Η πολιτιστική δράση LITHOS φέρνει στο προσκήνιο τις ξερολιθιές της Κέας, ένα μοναδικό πέτρινο έργο αιώνων μέσα από φωτογραφίες, ποίηση και σύγχρονη τέχνη.