"Μεταμόρφωση – Προσεγγίσεις στον Κάφκα": Ξεναγήσεις και εργαστήρια με αφορμή το τριπλό αφιέρωμα

Χαρακτική, φωτογραφία και εικονογράφηση τιμούν τον σπουδαίο δημιουργό και προβάλλουν διαφορετικές πτυχές της γενέτειράς του, της Πράγας.

Φραντς Κάφκα Άνθρωπος χωρίς εποχή

Η επέτειος εκατό χρόνων από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα έδωσε αφορμή για τρεις εκθέσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" του Δήμου Αθηναίων. Χαρακτική, φωτογραφία και εικονογράφηση τιμούν τον σπουδαίο δημιουργό και προβάλλουν διαφορετικές πτυχές της γενέτειράς του, της Πράγας.

Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του αφιερώματος, διοργανώνονται ξεναγήσεις, μουσικές εκδηλώσεις και ένα εργαστήριο ξυλογραφίας.

Δείτε το πρόγραμμα

Εργαστήριο Ξυλογραφίας, με τον Χαράκτη Παναγιώτη Πριστούρη.
Σάββατο 19/10, ώρα 11.00πμ. στον χώρο της έκθεσης.
Ελεύθερη συμμετοχή, περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Κρατήσεις: info@haraktes.gr 
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συναυλία Χορωδιακής μουσικής, με το σύνολο "Μαρσύας"
Κυριακή 20/11, 12.30μμ. στον χώρο της Έκθεσης.

Ξενάγηση στην έκθεση, Τετάρτη 23/10, ώρα 5.30μμ.
Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα", Δήμου Αθηναίων
Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης - Θησείο. ΤΚ 11851

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μεταμόρφωση-Προσεγγίσεις στον Κάφκα

  • Χαρακτική

Η έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών πρωτοπαρουσιάστηκε στην Πράγα, τη γενέτειρα του Φραντς Κάφκα, τον Ιούνιο του 2024. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη συλλογή με πάνω από 70 έργα 58 καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία δημιουργήθηκαν με τη χρήση ποικίλων τεχνικών, τιμά την Τσεχία, αντλώντας έμπνευση από τον αθάνατο συγγραφέα της. Μέσα από τη συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας η έκθεση προτείνει μια προσωπική ερμηνεία και έναν καλλιτεχνικό διάλογο με το έργο του Φραντς Κάφκα, που παραμένει επίκαιρο, καθώς θίγει και σχολιάζει τις καθημερινές ανθρώπινες δυσχέρειες.

Η Πράγα του Κάφκα

  • Φωτογραφία

Η έκθεση φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Πίττα παρουσιάζει μοναδικές εικόνες από την Πράγα της δεκαετίας του 1980, όπως την έζησε και την κατέγραψε ο ίδιος. Το 1ο ταξίδι του στην πόλη του Κάφκα, το 1986, αποτελούσε μια αναζήτηση του συγγραφέα μέσα από τα γκρίζα, παραμελημένα κτίρια και τους άγνωστους ανθρώπους της εποχής. Σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, υπό το κομμουνιστικό καθεστώς, ο Πίττας καταγράφει την έντονη ατμόσφαιρα φόβου της κλειστής, εκείνης, κοινωνίας, που περιέγραφε ο ίδιος ο Κάφκα στα έργα του. Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν έως το 1989, λίγο πριν την πτώση του καθεστώτος, αποτυπώνουν τη σιωπή και τη μοναξιά μιας πόλης που, αν και είχε αλλάξει από την εποχή του Κάφκα, διατηρούσε ακόμα την ατμόσφαιρα των βιβλίων του.

Φραντς Κάφκα: Άνθρωπος χωρίς εποχή

  • Ζωγραφική

Μια έκθεση εικονογράφησης που βασίζεται στο νέο ομότιτλο τσεχικό βιβλίο για τη ζωή και το έργο του πιο διάσημου τέκνου της Πράγας, του αξεπέραστου Φραντς Κάφκα. Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τον κορυφαίο συγγραφέα, να μυηθούν στο ξεχωριστό του σύμπαν και να γνωρίσουν τα ενδιαφέροντα, την οικογένεια και τους φίλους του, το λογοτεχνικό περιβάλλον της Πράγας των αρχών του 20ού αιώνα, αλλά και τον κόσμο των παράξενων ιστοριών του, που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να συναρπάζουν αναγνώστες και μελετητές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η ελληνική οικογένεια στο μικροσκόπιο του Κοραή Δαμάτη

Τα "Καλοήθη παράσιτα", το δεύτερο μυθιστόρημα του καλλιτέχνη, κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Βακχικόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/11/2025

Ο κύριος Χάιντ και η ρωγμή ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι

Η νέα έκθεση του καλλιτέχνη Νίκου Βισκαδουράκη, με τίτλο "Ο καθρέφτης του κ. Χάιντ".

Τρία νέα βιβλία από τις εκδόσεις Πατάκη

Ένα πορτρέτο της Αμερικής, ένα αστυνομικό στην Κεφαλονιά και ένα βιβλίο για την παγκόσμια κατακερματισμένη επικαιρότητα έρχονται από τον εκδοτικό.

Ο Rémy Comment φωτογραφίζει κότες σαν να ήταν άνθρωποι

Μία ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας στο κέντρο της Αθήνας.

"Sweet Movie": Μια έκθεση που ξεδιπλώνεται σαν αποδομημένο θεατρικό έργο

Το δεύτερο πρότζεκτ της νεοσύστατης γκαλερί Red Carpet.

Η έκθεση "Αθήνα. Από Σελίδα σε Πόλη" ανοίγει ξανά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Μετά την επιτυχημένη του παρουσίαση στην Πατησίων, το αφιέρωμα φιλοξενείται στην οδό Ακαδημίας 50.