Η πρώτη έκθεση σύγχρονης ιρλανδικής κεραμικής της Αθήνας είναι γεγονός

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Νεότερης Κεραμικής.

Ιωσηφίνα Κοσμά

Το Μουσείο Νεότερης Κεραμικής παρουσιάζει την έκθεση τέχνης "Irish Wings, Athens! Μια γιορτή της Ιρλανδικής και Ελληνικής Κεραμικής" η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου. Αποτελεί συνέχεια της παρουσίασης των έργων τους στον Καθεδρικό ναό του Saint Carthage στο Lismore της Ιρλανδίας η οποία είχε πραγματοποιηθεί κατά τον Μάιο - Ιούνιο 2024, και στο Παλαιό Σχολείο Λογγού στους Παξούς, τον Ιούλιο του 2024, καθώς και  του Courthouse Arts Centre στο Tinahely της Ιρλανδιας τον Αύγουστο του 2024.

Οκτώ διακεκριμμένοι Ιρλανδοί κεραμίστες, Isobel Egan, Sinead Fagan, Jane Jermyn, Ann McBride, Marcus O’Mahony, Eileen Singleton, Kathleen Standen & Bernadette Tuite, θα εκθέσουν τα έργα τους. Στην έκθεση θα παρουσιάσουν τα έργα τους συνδυαστικά και Έλληνες καλλιτέχνες, Γιώργος Βαβάτσης, Μίρκα Δραπανιώτου, Μάνος Καλαμένιος, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Ιφιγένεια Τσίρου, Ηλίας Χριστόπουλος. 

Eileen Singleton

Το έναυσμα για την πραγματοποίηση των τεσσάρων αυτών εκθέσεων με τη συγκέντρωση σύγχρονων Ιρλανδών και Ελλήνων κεραμιστών, στο πλαίσιο ενός δυναμικού δημιουργικού διαλόγου, υπήρξε η καλλιτεχνική τους συνάντηση στη διάρκεια του προπερασμένου καλοκαιριού σε μια έκθεση που διεξήχθη στους Παξούς, στους κόλπους της πέμπτης διοργάνωσης του ετήσιου Ιρλανδικού Φεστιβάλ Παξών - Ιρλανδικά Φτερά, 2023 (Irish Wings 2023): "Ελληνική και Ιρλανδική Κεραμική Τέχνη στους Παξούς” (Παλαιό Σχολείο, Λογγός, 14 Ιουλίου – 8 Αυγούστου 2023).

Από το 2017 το φεστιβάλ Ιρλανδικά Φτερά, υπό την διεύθυνση της Kathryn Baird, έχει καταφέρει να παρουσιάσει σημαντικούς σύγχρονους Ιρλανδούς μουσικούς, ποιητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες στους Παξούς σε εκδηλώσεις και δρώμενα που έχει τιμήσει με την παρουσία του ένα ευρύ ενθουσιώδες κοινό, καθώς και η Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πρώτη έκθεση σύγχρονης ιρλανδικής κεραμικής στην Αθήνα. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό κοινό και την ιρλανδική κοινότητα των Αθηνών να ανακαλύψει την πολυπλοκότητα και την ποικιλία ως προς τη φόρμα, την υφή, το χρώμα και την τεχνική αλλά και την εκφραστικότητα των έργων της σύγχρονης ιρλανδικής κεραμικής στο πλαίσιο μιας δημιουργικής συνδιάλεξης με τους αναγνωρισμένους Έλληνες συναδέλφους τους.

Το Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής της Αθήνας είναι ένας μουσειακός, εκπαιδευτικός κι ερευνητικός οργανισμός αφιερωμένος στην νεότερη κεραμική, όπου στεγάζεται και το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής, Ίδρυμα οικ. Γ. Ψαρόπουλου. Βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό ταφικό χώρο του Κεραμεικού, που συνεχίζει να αποτελεί χώρο διαρκών ερευνών και πλουσίων κεραμικών ευρημάτων, αποτελώντας ως εκ τούτου ιδανικό εκθεσιακό χώρο για αυτόν τον σκοπό. Τα πρόσφατα, σύγχρονα έργα των δεκαπέντε συμμετεχόντων καλλιτεχνών θα εκτεθούν στο πλαίσιο και στους χώρους παρουσίασης της συλλογής των εκθεμάτων του μουσείου. Με τον τρόπο αυτό θα αναδειχθούν οι αντιθέσεις αλλά και οι απρόσμενες συνδέσεις μεταξύ των έργων, όπου η λαϊκή τέχνη και η παράδοση θα συνυπάρξουν με πιο σύγχρονες προσεγγίσεις σε μια ζωντανή, ενθουσιώδη συνδιάλεξη μεταξύ των διαφορετικών νησιωτικών λαών και περιοχών.

Η ιστορική διαδρομή της σύγχρονης Ιρλανδικής Κεραμικής θα παρουσιαστεί στο χώρο του Μουσείου, σε μια εικονογραφημένη διάλεξη σε αγγλικά και ελληνικά, από την Ιρλανδή κεραμίστρια Jane Jermyn την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεπιμέλεια των Νίκου Λιάρου, Χριστόφορου Μπόικου και Jane Jermyn.

Εγκαίνια: 31/10 (8 μ.μ.)

Info: Μουσείο Νεότερης Κεραμικής | 31/10-16/11 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 3-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ιδανική Συνθήκη": Ονειρικά και αινιγματικά έργα στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ο εικαστικός Αχιλλέας Παπακώστας παρουσιάζει έργα αντιπροσωπευτικά των τελευταίων πέντε ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/10/2025

Η Μαρία Παπαγεωργίου παρουσιάζει τα βιβλία της

Η αγαπημένη τραγουδίστρια θα μιλήσει για τα βιβλία της "Μια χαραμάδα πανικού" και "Το γάβγισμα" στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Onassis Ready: Το νέο στέκι για τα ΠΣΚ του φθινοπώρου βρίσκεται στου Ρέντη

Εικαστικές περιηγήσεις, μουσική, φαγητό και ποτό σε ένα νεοσύστατο χώρο από το Ίδρυμα Ωνάση στην καρδιά του Ρέντη.

Εσύ ξέρεις ποια ήταν η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτρια στην Ελλάδα;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος ο συλλογικός τόμος "Μαρία Πλυτά: Η πρώτη σκηνοθέτρια του ελληνικού κινηματογράφου" τον οποίοι επιμελήθηκε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Μπέτυ Κακλαμανίδου.

"Nature inside the walls": Αφιέρωμα για την αστική βιοποικιλότητα στο Μουσείο Ηρακλειδών

Μία διατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Πάτσιου και του Μάριου Φούρναρη.

Ωδή στο ασπρόμαυρο είναι η νέα έκθεση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Μια πολυδιάστατη συνομιλία γύρω από τα όρια του χρωματικού φάσματος.