Πίνακας του Πικάσο αξίας 6 εκατ. ευρώ βρέθηκε σε κελάρι στο Κάπρι

Ένας πίνακας που ανακαλύφθηκε τυχαία σε ένα κελάρι στο Κάπρι από έναν παλιατζή, ο οποίος αγνοούσε την αξία του, αποδείχθηκε αυθεντικό έργο του Πάμπλο Πικάσο, σύμφωνα με Ιταλούς ειδικούς.

Πίνακας του Πικάσο

Ένας πίνακας που βρέθηκε από έναν παλιατζή ενώ καθάριζε το κελάρι ενός σπιτιού στο Κάπρι, και τον οποίο η σύζυγός του περιέγραφε συχνά ως "απαίσιο", αποδείχθηκε αυθεντικό πορτρέτο του Πάμπλο Πικάσο, όπως ισχυρίζονται Ιταλοί ειδικοί.

Το 1962, ο Λουίτζι Λο Ρόσσο, παλιατζής από την Πομπηία, βρήκε το τυλιγμένο καμβά στο Κάπρι και τον πήρε στο σπίτι του. Για δεκαετίες, ο πίνακας κρεμόταν στον τοίχο του σαλονιού μέσα σε μια φθηνή κορνίζα, χωρίς να γνωρίζει κανείς την πραγματική του αξία.

Η οικογένεια Λο Ρόσσο πλέον πιστεύει πως ο πίνακας απεικονίζει την Ντόρα Μάαρ, την Γαλλίδα φωτογράφο και ερωμένη του Πικάσο, με την υπογραφή του διάσημου ζωγράφου να εμφανίζεται στην πάνω αριστερή γωνία του έργου. Παρά την εμφανή υπογραφή, ο Λο Ρόσσο δεν γνώριζε ποιος ήταν ο Πικάσο. Μόνο όταν ο γιος του, Αντρέα, άρχισε να μελετά εγκυκλοπαίδειες τέχνης που του είχε χαρίσει η θεία του, άρχισαν να εγείρονται υποψίες για το έργο. Τελικά, η οικογένεια ζήτησε τη γνώμη ειδικών, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος ντετέκτιβ τέχνης Μαουρίτσιο Σερατσίνι. Μετά από χρόνια ερευνών, η γραφολόγος Τσίντσια Αλτιέρι επιβεβαίωσε ότι η υπογραφή είναι πράγματι του Πικάσο.

"Μετά από όλες τις άλλες εξετάσεις του πίνακα, μου ανατέθηκε να μελετήσω την υπογραφή", δήλωσε η Αλτιέρι. "Δούλεψα για μήνες συγκρίνοντάς την με αυθεντικά έργα του Πικάσο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι δική του". Ο Πικάσο, ο οποίος ήταν συχνός επισκέπτης του Κάπρι, πιστεύεται ότι δημιούργησε τον πίνακα μεταξύ 1930 και 1936. Η αξία του έργου εκτιμάται πλέον στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αντρέα Λο Ρόσσο, ο οποίος συνέχισε να αναζητά την αλήθεια πίσω από τον πίνακα, θυμάται πως η μητέρα του ήθελε πολλές φορές να τον ξεφορτωθούν. "Η μητέρα μου δεν ήθελε να τον κρατήσουμε - έλεγε συνέχεια ότι ήταν απαίσιος", ανέφερε. Η οικογένεια επικοινώνησε επανειλημμένα με το Ίδρυμα Πικάσο στη Μάλαγα, ωστόσο δεν έλαβε ποτέ απάντηση, καθώς το ίδρυμα λαμβάνει εκατοντάδες αιτήματα καθημερινά από άτομα που ισχυρίζονται ότι κατέχουν αυθεντικά έργα του καλλιτέχνη.

Παρόλο που ο πίνακας "Buste de femme (Dora Maar)" του 1938 είχε κλαπεί από το γιοτ ενός Σαουδάραβα σεΐχη το 1999 και βρέθηκε 20 χρόνια αργότερα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν δύο εκδοχές του έργου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αρκάδια, Λούκα Μαρκάντε, "μπορεί να υπάρχουν δύο πορτρέτα της ίδιας γυναίκας, φτιαγμένα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από τον Πικάσο. Το ένα που βρέθηκε στο Κάπρι είναι σίγουρα αυθεντικό".

Ο Μαρκάντε πρόκειται να παρουσιάσει τα στοιχεία στο Ίδρυμα Πικάσο, και η οικογένεια περιμένει με ενδιαφέρον την επίσημη απόφαση. Ο Αντρέα Λο Ρόσσο επισημαίνει πως η οικογένεια δεν ενδιαφέρεται για τα χρήματα, αλλά μόνο για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σ’ άρεσε αυτό το βιβλίο; Διάβασε αυτό!

Τι θα λέγατε για safe και ωραίες αναγνωστικές προτάσεις Αυγούστου, με βάση το βιβλίο που έχετε διαβάσει;

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/08/2026

Tilos Artist Residency 2026: Ένα ελληνικό νησί γίνεται καταφύγιο για την τέχνη του αύριο

Οι Black Females in Architecture αναζητούν στην Τήλο νέες μορφές γνώσης, μνήμης και βιώσιμου σχεδιασμού.

Αν(τ)οχή: Μια συγκλονιστική ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα

Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα (εκδ. Κάκτος) είναι η ιστορία όλων των ανώνυμων γυναικών που κατάφεραν να παλέψουν γενναία απέναντι σε ό,τι τις καταπίεζε.

Ο Απόστολος Χαντζαράς δίνει διπλό εικαστικό ραντεβού στην Πάτμο

Δύο παράλληλες εκθέσεις, "Κλεμμένος Πειρατής" και "Beauty and Blue", παρουσιάζονται στην Kapopoulos Fine Arts και στο "Πάτμιον" Πνευματικό Κέντρο τον Αύγουστο

Τι θα λέγατε για μεταμεσονύχτιες αναγνώσεις ποίησης στην Αθήνα;

Προς τα τέλη του Αυγούστου μαζευόμαστε σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο στην Αθήνα, ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα, για υπόγειες αναγνώσεις.

Στο βιβλιοκαφέ Σαχέλ το βιβλίο είναι η αφορμή για συναντήσεις

Ένα νέο βιβλιοκαφέ έκανε την εμφάνισή του στο κέντρο της Αθήνας, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα ζωντανό σημείο αναφοράς και συλλογικής ζωής της πόλης.

Στο Ναύπλιο, για την καθιερωμένη έκθεση βιβλίου

Δεκάδες εκδοτικοί οίκοι και χιλιάδες βιβλία για κάθε ηλικία και κάθε αναγνωστικό ενδιαφέρον περιμένουν το κοινό ως την Κυριακή 23 Αυγούστου.