25 καλλιτέχνες αποτυπώνουν τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη σε κόμικς

Μια έκθεση με επίκαιρες προεκτάσεις και πηγή έμπνευσης το αριστουργηματικό έργο του Ευριπίδη έρχεται στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".

Τρωάδες ©ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΙΟΣ

Μια πρωτοποριακή έκθεση κόμικς εμπνευσμένων από τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη διοργανώνει το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με τίτλο "Τρωάδες: Πάλη στα Ερείπια". Οι 25 ταλαντούχοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν επιχειρούν να αφηγηθούν τη σχέση της αρχαίας τραγωδίας με τον σύγχρονο τρόμο, αναδεικνύοντας, μέσα από τα κόμικς τους, προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, από τους πολέμους, τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τις σφαγές έως τις γυναικοκτονίες και την έξαρση της βίας. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου (7 μ.μ.), υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Καλλιόπης Λιαδή.

Θανάσης Καραμπάλιος Τρωάδες

Η έκθεση κόμικς πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Αρχαίο Δράμα: Μεταξύ  Τραγωδίας και Τρόμου",  που διοργανώνεται από το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο  McGill του Καναδά και κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως τo British Columbia, Berkley, University of California Santa Cruz κ.α 

Ο θεσμός του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης για το Αρχαίο Δράμα, που φέτος διανύει τον δωδέκατο χρόνο του, πραγματοποιείται από τις 12-26 Σεπτεμβρίου 2024 και περιλαμβάνει εκτός από την έκθεση κόμικς,  τη θεατρική παράσταση Tutto Brucia (Ολα Στάχτη), εμπνευσμένη επίσης από τις Τρωάδες του Ευριπίδη, καθώς και μια σειρά από εργαστήρια, υβριδικά σεμινάρια και φόρουμ, όλα με εκκίνηση τον συσχετισμό της αρχαίας τραγωδίας με τον τρόμο.  

Κάλλη Ντολτσέτη Τρωαδες

Με τη φετινή έκθεση, που αποτελεί την τρίτη κατά σειρά με την ίδια θεματική,  ολοκληρώνεται ο κύκλος του προγράμματος που ήταν αφιερωμένος στην τέχνη των κόμικς και στην ανάδειξη και αξιοποίηση της ενάτης τέχνης για την προβολή του αρχαίου δράματος στο ευρύτερο νεανικό κοινό, με ένα μέσο οικείο και δημοφιλές, που συνδυάζει το λόγο με την εικόνα, τα εικαστικά με τον πολιτικό και κοινωνικό σχολιασμό.

Ολόκληρο το πρόγραμμα "Αρχαίο Δράμα: Διακαλλιτεχνικές- Διεπιστημονικές προσεγγίσεις" πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης "Καθιέρωση και Προβολή Διεθνών Θεσμών Σύγχρονου Πολιτισμού στην Αττική". Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος  "Αττική" στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.   

Τρωάδες: έργο σύγχρονο και επίκαιρο, πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες 

Από το σπουδαίο αντιπολεμικό έργο του Ευριπίδη, Τρωάδες, αντλούν τη θεματολογία τους οι 25 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, για να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες, σχολιάζοντας τη δεινή κατάσταση του σύγχρονου ανθρώπου, όλων εκείνων που παλεύουν στα προσωπικά τους ερείπια, αλλά και στα πραγματικά ερείπια σε καιρούς πολέμου, εξαθλίωσης και αφανισμού, με βαριά τραύματα της απώλειας, του ξεριζωμού και της καταστροφής.  

ACOUARIA Τρωάδες

Ιδιαίτερα εύστοχο το σχόλιο της ιστορικού τέχνης Αθηνάς Εξάρχου,  στον κατάλογο της έκθεσης: " Η καταδίκη της στυγνότητας και της αναλγησίας των νικητών σε έναν πόλεμο είναι αυτονόητη και αναμενόμενη. Το να αποφύγει, λοιπόν, κανείς τα κλισέ και να απεικονίσει αυτή την αντίδραση με τρόπο που να αγγίζει την ψυχή του σύγχρονου θεατή όσο και η τραγωδία που την ενέπνευσε αποτέλεσε ιδιαίτερη πρόκληση για τους καλλιτέχνες που ανέλαβαν να τη διαχειριστούν. Οι κομίστες που συμμετέχουν στην έκθεση κλήθηκαν αφενός να φέρουν την ιστορία των Τρωάδων στο σήμερα και αφετέρου να την προσαρμόσουν στην αισθητική και την αφηγηματική φόρμα του κόμιξ, αλλά και ταυτόχρονα στην προσωπική τους καλλιτεχνική χειρονομία.

Ήταν ίσως αναπόφευκτο ότι η καταστροφή της Τροίας θα έστρεφε το βλέμμα των δημιουργών στο δράμα της Παλαιστίνης. Οι θρηνούσες μητέρες, οι βομβαρδισμοί και το αίσθημα ότι οι μεγάλες δυνάμεις, οι "θεοί", έχουν εγκαταλείψει τους Παλαιστινίους είναι μοτίβα και ιδέες που πολλοί συμμετέχοντες επέλεξαν να θέσουν ενώπιον του θεατή. Το κόμιξ ήταν και θα είναι μια τέχνη πολιτικοποιημένη που δεν μασάει τα λόγια της, δεν διστάζει να δείξει τη βία και το αίμα και δεν φοβάται να πάρει σαφή θέση υπέρ ή κατά συμπεριφορών και καταστάσεων. Στα έργα, λοιπόν, που παρουσιάζονται εδώ, η καταδίκη είναι σφοδρή και η τοποθέτηση γεμάτη πάθος.

ΑΡΙΑΔΝΗ ΤΖΟΥΝΑΚΟΥ- Τρωάδες

Οι καλλιτέχνες σκύβουν πάνω από τον πόνο των γυναικών, τις αγκαλιάζουν, τις φέρνουν στο προσκήνιο όπως και ο αρχαίος τραγωδός. Οι γυναίκες αυτές είναι ατρόμητες, δεν υποτάσσονται, δεν κατακτώνται. Είναι μαχήτριες, μαινάδες, μάγισσες. Το γενικό πικρό συμπέρασμα είναι ότι αθώοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή και το βιος τους, πληρώνοντας το τίμημα της απληστίας, του επεκτατισμού και του παραλογισμού αυτών που κατέχουν την εξουσία. Και πόσο καλύτερο μέσο από το κόμιξ για να αναδείξει με την αμεσότητα, την ευγλωττία και την ενέργειά του τις πτυχές αυτού του διαχρονικού δράματος."

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημήτρης Αβραμόπουλος (Αβράμ), Ρενέ Αγγελίδου (Fokshee), Ιάκωβος Βάης, Μελίνα Βλάχου, Γιώργος Γανίδης, Γιάννης Γαλαίος, Πολύμνια Γλαμπεδάκη, Dimitri Chevet,  Conan Nanco, Γεωργία Καλογεροπούλου, Βάλια Καπάδαη, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Χαρά Κοκολή (Acouaria), Νίκος Κουρκουτάς, Kristanz, Αναστάσης Μελέτης,  Γιώργος Μικάλεφ,  No Budget Epics, Όλια Ντακογιάννη, Κάλλη Ντολτσέτη, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Αριάδνη Τζουνάκου, Δημήτρης Τρακόσας – Αφροδίτη Ρίζου (Guagua).

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 12-26/9 | Καθημερινά 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Clap Prive

Πειραιώς 206
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μη χάσετε τα εκπαιδευτικά εργαστήρια της Art Athina 2024

Δες παρατκατω το αναλυτικό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου με όλα τα καλλιτεχνικά εργαστήρια και τις δραστηριότητες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/09/2024

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι στην Ίο: Μια νέα πολιτιστική ανάσα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσίασε το νέο Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι στην Ίο, επισημαίνοντας τη σημασία του για την προώθηση της εικαστικής δημιουργίας των καλλιτεχνών Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλας Σίμωσι.

52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως: 4 εκδηλώσεις για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου

Μία συναυλία με τραγούδια της Μαρίκας Νίνου, δύο συζητήσεις για τα αστυνομικά και το AI κι ένα αφιέρωμα σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς έρχονται τις προσεχείς ημέρες στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (16-22/9)

Μια έκθεση για τη ραπ κουλτούρα της Θεσσαλονίκης, ένα αφήγημα για την αλβανική μετανάστευση και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Βρήκαμε τα workshops που (ίσως) θα σε κάνουν καλλιτέχνη

Ανακάλυψε τα εργαστήρια που θα γεμίσουν την καθημερινότητα σου τέχνη.

Πώς κατάφεραν οι Ιρλανδοί λογοτέχνες να γίνουν τόσο δημοφιλείς;

Πέρασα τον Αύγουστο διαβάζοντας τους λογοτέχνες του Σμαραγδένιου Νησιού για να διαπιστώσω αν η δημοφιλία της ιρλανδικής λογοτεχνίας είναι απλώς μια περαστική τάση ή έχει ισχυρές πολιτιστικές και κοινωνικές βάσεις.

Ρεμπέκα Χορν 1944 - 2024: Από τα μαλλιά στη μνήμη

Αρχές Σεπτέμβρη, η Γερμανίδα εικαστικός πέθανε στα ογδόντα της χρόνια.