"Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα": Παρατηρώντας τη θάλασσα από μια κοινωνικοπολιτική σκοπιά

Σύνθεση φανταστικού και πραγματικού στο Παλιό σχολείο του νησιού από 11σύγχρονους καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες.

Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα

Από τις 10 εως τις 18 Αυγούστου παρουσιάζεται στο Παλιό Σχολείο της Σικίνου η υπαίθρια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης "Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα", σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου. Η έκθεση διοργανώνεται από την Alibi Gallery και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σικίνου.

Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα
Ιάκωβος Βολκώφ, "Τάσεις φυγής", μπλε έκδοση, 2024, ύφασμα σε ξύλο 2 μ. διάμετρος

Με τη συμμετοχή 11 καλλιτεχνών και με 5 νέες αναθέσεις έργων που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση, έπειτα από ένα πρόγραμμα δημιουργικής διαμονής των καλλιτεχνών στη Σίκινο, και περιλαμβάνουν ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις και περφόρμανς, η έκθεση προτείνει μια κοινωνικοπολιτική θέαση της θάλασσας ως φορέα ατομικής και συλλογικής μνήμης και τόπου όπου τα όνειρα και οι ουτοπίες συντίθεται και αποσυντίθενται στη διαρκή ρευστότητα του νερού. Εκκινώντας από την ιδιαίτερη ονομασία του λιμανιού της Σικίνου, την Αλοπρόνοια, που μια εκδοχή την θέλει να προήλθε από τις λέξεις αλς + πρόνοια που θα πει φροντίδα για τη θάλασσα, η έκθεση συνθέτει ένα σύνολο αφηγήσεων μεταξύ του φανταστικού και του πραγματικού, αντηχώντας τις ποικίλες διαστρωματώσεις ιστορίας και μύθου, κοινωνικών σχέσεων και παραδόσεων, στο συνεχώς εξελισσόμενο πολιτισμικό τοπίο των Κυκλάδων. Το υδάτινο στοιχείο της Σικίνου, που την περιβάλλει και την προσδιορίζει, είναι εκείνο που τη συνδέει με τις υπόλοιπες κοινότητες του Αρχιπελάγους, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η θάλασσα εξάλλου είναι εκείνη που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε στη στεριά.

Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα
Φωτεινή Παλπάνα, "Islands grow - Islands fluctuate", 2022. Εγκατάσταση (μέρος), τσιμεντοειδή υλικά, ακρυλικό χρώμα, μεταβλητές διαστάσεις

Ανάμεσα στους δύο οικισμούς της Σικίνου, το Κάστρο και το Χωριό, στέκει σαν σύνορο το Παλιό Σχολείο, ένα νεοκλασικό κτήριο ανεγερμένο το 1901, το οποίο λειτουργούσε έως το 2000 σαν γυμνάσιο και λύκειο ενώ από το ερχόμενο έτος πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του, με σκοπό να φιλοξενήσει το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στο νησί. Σε αυτή την μεταβατική χρονική συγκυρία, για 8 ημέρες, την αυλή και τον περιβάλλοντα χώρο του ανενεργού σχολείου καταλαμβάνουν εικαστικά έργα νέων δημιουργών σε μια υπαίθρια έκθεση σύγχρονης τέχνης υπό τον τίτλο "Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα". Μέρος της έκθεσης είναι και η εγκατάσταση "Voices" (Imagining Possible Futures) της Κυριακής Γονή, η οποία απλώνεται σε διαφορετικά σημεία του νησιού.

Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα
Κατερίνα Κατσιφαράκη, "Αλάτι", 2022, στιγμιότυπο βίντεο, έγχρωμο, χωρίς ήχο, διάρκεια 3:6’

O τίτλος της έκθεσης είναι μια παραλλαγή του τίτλου της νουβέλας επιστημονικής φαντασίας της Αμερικανίδας συγγραφέως και ακτιβίστριας Ursula Le Guin, The word for world is forest (1972). H Le Guin υφαίνει μια ιστορία στη σφαίρα του φανταστικού, η οποία θίγει ζητήματα αποικιοκρατίας, μιλιταρισμού, εξορυκτισμού και τεχνολογικών εξελίξεων ενώ αναδεικνύει οικολογικές και φεμινιστικές θέσεις, εκκινώντας από την ακτιβιστική της δράση ήδη από τη δεκαετία του ‘70. Παραφράζοντας τον τίτλο, η έκθεση επιχειρεί να εξερευνήσει τη δυναμική του υδάτινου στοιχείου ως συστατικού της ανθρώπινης και μη ανθρώπινης ζωής, τη συμβιωτική σχέση με το νερό και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, την ανάγκη εναλλακτικών τρόπων συνύπαρξης, διασχίζοντας μεσογειακές γεωγραφίες και χρονικότητες, με φόντο τις επιπτώσεις από τις εντεινόμενες κλιματικές συνθήκες καταστροφής και το φαινόμενο του μαζικού τουρισμού.

Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα
Phil Goss, "Verbena", 2020. Μικτή τεχνική και μεταξοτυπία σε λινό 160 x 55 εκ.

Στην παρούσα επισφαλή, σύνθετη και αποπροσανατολιστική εποχή, το 'λεξιλόγιο του νερού" γίνεται εργαλείο στις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, λειτουργώντας ως μέσο και μεταφορά για τη ρευστότητα της ανθρώπινης κατάστασης και την αβεβαιότητα του κόσμου γύρω μας. Τα έργα της έκθεσης εμβαθύνουν σε ζητήματα οικολογικής ενσυναίσθησης, κλιματικής δικαιοσύνης, κοινότητας και πρακτικών φροντίδας, χαρτογραφούν συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ ξηράς και θάλασσας, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες περιβαλλοντικές και ηθικές προκλήσεις.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Κυριακή Γονή, Λυδία Δημητριάδου, Ειρήνη Τηνιακού, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Δήμητρα Κονδυλάτου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Φίλ Γκος, ιάκωβος Βόλκοβ, Φωτεινή Παλπάνα, Ι broke the vase (Εύα Ματσίγκου, Νεφέλη Σάνη)

Info: Παλιό Σχολείο Σικίνου | 10/8 - 18/8/2024 | Δευτ. - Κυρ. 7-11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα βιβλία του ΠΣΚ: "Εδώ είναι Βαλκάνια"

Βιβλία από τη... "γειτονιά" μας θα βρείτε στις τρεις προτάσεις μας που θα περιλαμβάνονται εντός και θα κάνουν το ΠΣΚ σου καλύτερο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/07/2025

Ο φιλέλληνας Robert McCabe φωτογραφίζει την "Ελλάδα μετά τον πόλεμο"

Το αφιέρωμα "Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας" θα βρίσκεται στο μουσείο έως τον Οκτώβριο.

"The End": Ένα νέο graphic novel και έπος επιστημονικής φαντασίας

Το βιβλίο του εικαστικού και DJ Δημήτρη Ρόκου κυκλοφόρησε πρόσφατα και θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο Μπερλίν.

"Recovering a Talisman": Τα αόρατα νήματα που κρύβει το textile art

Η έκθεση του Paul Beumer στην CAN συνεχίζεται και τον Αύγουστο.

Ένα υβριδικό espresso bar μόλις άνοιξε στην Κυψέλη

Τρεις καλλιτέχνες παρουσιάζουν ένα καφέ-καλλιτεχνική εγκατάσταση.

Στο Κέντρο Τεχνών Πλάκα, η γνώση γίνεται παιχνίδι

Πέντε δεκαετίες μετά, ο καλλιτεχνικός θεσμός συνεχίζει να προσφέρει τη μέγιστη σπουδαστική εμπειρία.

Cycladic Nexus: H έκθεση της Ίου που σε ταξιδεύει στον ελληνικό χωροχρόνο

Η σύγχρονη τέχνη έρχεται σε επαφή με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί.