Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (8-14/7)

To νέο αφιέρωμα της Εθνικής Πινακοθήκης και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Δημοκρατία © Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου Photo: Σταύρος Ψηρούκης

Δημοκρατία

Ποια η σχέση της τέχνης με τη δημοκρατία; Αυτό το ερώτημα πραγματεύεται με το νέο, μεγαλόπνοο αφιέρωμά της η Εθνική Πινακοθήκη. Η έκθεση "Δημοκρατία" εστιάζει σε μία από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της Νότιας Ευρώπης, κοιτώντας πώς η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μετέβησαν από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα. Η Πινακοθήκη συνδέει το ιστορικό αυτό κεφάλαιο με την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως, προβάλλοντας την πολιτική λειτουργία της τέχνης του 1960 και του 1970 και αποτυπώνοντας τα συναισθήματα και το συλλογικό τραύμα που προκάλεσαν οι αντιστάσεις και απόπειρες για κοινωνική χειραφέτηση.

Εγκαίνια: 11/7 (8 μ.μ.)

Info: Εθνική Πινακοθήκη, Κεντρικό Κτίριο - Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων -  "Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός" | 11/7/24-2/2/25 | Είσοδος: €10, €5

Care Ecologies

Care Ecologies
Adelita Husni - Bey, Film still of "On Necessary Work", 2021

Τα έργα των Adelita Husni-Bey, Fokus grupa, Hana Miletić, Θοδωρή Προδρομίδη και Idensitat κάνουν μια συλλογική επανεξέταση των πολιτιστικών πρακτικών της φροντίδας, αλλά και πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν δυνητικά σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια με στόχο την αλληλεγγύη και τη βιωσιμότητα.

Εγκαίνια: 10/7 (7 μ.μ.)

Info: State of Concept | 10/7-14/9 | Ώρες λειτουργίας: Κατόπιν ραντεβού στο info@stateofconcept.org, με ενημέρωση 24 ώρες νωρίτερα από την επίσκεψή σας | Είσοδος ελεύθερη

Αμμόχωστος 3.5%

Αμμόχωστος 3,5% Σωτήρης Δανέζης

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, ο Σωτήρης Δανέζης απαθανατίζει το 3,5 του εδάφους της Αμμόχωστου και καταγράφει πολύτιμες μαρτυρίες για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα.

Εγκαίνια: 10/7 (5.45 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων | 10/7-25/8 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δημοκρατία

  • Αφιερώματα

Η πρώτη μεγάλη, διεθνή έκθεση που πραγματεύεται τη σχέση της τέχνης με την δημοκρατία κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της Νότιας Ευρώπης, καθώς τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μετέβησαν από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα. Η Εθνική Πινακοθήκη στρέφεται στην τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως με στόχο να αναδειχθεί το πώς αυτή μπορεί να συνδέεται με τις διαμάχες και την αναταραχή που επικρατούσε στη Νότια Ευρώπη το 1960 και το 1970. Με φόντο μία χρονιά γεμάτη εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες και προκλήσεις για τις δημοκρατικές αξίες, η έκθεση θα εμβαθύνει στις ιστορικές ιδιαιτερότητες της κοινής εμπειρίας, τα συναισθήματα και το συλλογικό τραύμα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από τις πράξεις διαμαρτυρίας, αντίστασης, προσωπικής και κοινωνικής χειραφέτησης.

Σωτήρης Δανέζης. Αμμόχωστος 3.5%

  • Μεικτά Μέσα

Ο Σωτήρης Δανέζης φωτογραφίζει το 3,5% του εδάφους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στο οποίο έδωσε πρόσβαση το κατοχικό καθεστώς πριν τρία χρόνια και καταγράφει πολύτιμες μαρτυρίες για τα γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από εκατό φωτογραφίες, αρχειακό υλικό και αποσπάσματα από δώδεκα συνεντεύξεις κατοίκων της πόλης-συμβόλου της κυπριακής τραγωδίας. Το έργο του Δανέζη λειτουργεί ως ρωγμή στον χρόνο. Μας επιτρέπει να δούμε για πρώτη φορά τόσο καθαρά τα σημάδια μισού αιώνα λεηλασίας και αιχμαλωσίας της πόλης. Παράλληλα, αποτελεί αφορμή για να γνωρίσουμε την ιστορία της κοσμοπολίτικης Αμμοχώστου, που μετατράπηκε σε πόλη-φάντασμα μετά την τουρκική εισβολή και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης σκοτεινού τουρισμού.

Care Ecologies

  • Μεικτά Μέσα

Η έκθεση διερευνά πώς εκδηλώνεται η φροντίδα στη σύγχρονη κοινωνία, προκαλώντας μια συλλογική επανεξέταση των πολιτιστικών πρακτικών ως πράξεων φροντίδας. Πέντε καλλιτέχνες εξετάζουν την έννοια της διεκδίκησης της φροντίδας ως κρίσιμης στρατηγικής που θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια - φροντίδα ως αλληλεγγύη και βιωσιμότητα, φροντίδα ως ικανότητα οικοδόμησης ευημερίας, φροντίδα και εργασία, διαμοιρασμός πόρων και γνώσεων, φροντίδα ως μηχανισμός επιδιόρθωσης εύθραυστων κοινωνικών δομών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/07/2024

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.

Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού για την παραίτηση του Προέδρου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Η Λίνα Μενδώνη σχολίασε την παραίτηση, απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα "Τι συμβαίνει τελικά με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο;".

Μια διαφορετική έκθεση ρούχων από την Κυριακή Χριστακοπούλου

Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται η έκθεση "Φορώντας μύθους… και φουστάνια αδειανά".

Νέες αφίξεις στο Cycladic Shop με αφορμή την έκθεση της Cindy Sherman

Η νέα συλλογή του πωλητηρίου του μουσείου είναι εμπνευσμένη από την έκθεση για τη διάσημη Αμερικανίδα φωτογράφο.

Η ποίηση του Άγγελου Σικελιανού εμπνέει σύγχρονους εικαστικούς

Λίγο πριν το τέλος Ιουλίου η έκθεση "Άγγελος Αλαφροΐσκιωτος" θα συνεχίσει να δέχεται επισκέπτες, με ελεύθερη είσοδο.