Πώς λειτουργεί η εξουσία; Ο Geoffroy de Lagasnerie συνομιλεί με την Αθηνά Αθανασίου

Η Αθηνά Αθανασίου θα συζητήσει με τον συγγραφέα για τις δομές εξουσίας, την αυθαιρεσία και τη βία, με αφορμή το καινούριο του βιβλίο.

γκαίτε

Με αφετηρία το καινούριο βιβλίο του Geoffroy de Lagasnerie, "Se méfier de Kafka" ("Δυσπιστώντας προς τον Κάφκα"), που αποτελεί μια εμπνευσμένη ανάγνωση των κειμένων του Κάφκα και μια οξυδερκή ανάλυση της εποχής μας, η Αθηνά Αθανασίου θα συζητήσει με τον συγγραφέα για τις δομές εξουσίας, την αυθαιρεσία και τη βία, την Πέμπτη 6 Ιουνίου (7.30 μ.μ.) στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Χωρίς να έχει κάνει τίποτα κακό, ένα πρωί ο Γιόζεφ Κ. συλλαμβάνεται. Έτσι αρχίζει "Η Δίκη" του Φραντς Κάφκα. Με αυτή την αρχή του συγκεκριμένου μυθιστορήματος και με άλλα του αφηγήματα, ο Φραντς Κάφκα συνέθεσε δυνατές εικόνες για την αυθαιρεσία μιας ανώνυμης και μυστηριώδους δικαιοσύνης. Εικόνες που μας αφήνουν εμβρόντητους και μας κάνουν να αναζητάμε κάποια λογική εξήγηση. Βοηθάνε όμως τελικά οι ιστορίες του Κάφκα ώστε να κατανοήσουμε την εξουσία, τον μηχανισμό της δικαιοσύνης και τη διαδικασία λήψης δικαστικών αποφάσεων;

Ο Geoffroy de Lagasnerie φωτίζει τα κείμενα του Κάφκα υπό το πρίσμα του φιλοσοφικού διαλόγου των τελευταίων ετών και αναπτύσσει μια δική του θέση η οποία, παράλληλα με τη λογοτεχνική σκοπιά, λαμβάνει υπόψη της και την κοινωνιολογική πτυχή, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τις αναλογίες με τη σημερινή αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Για τον συγγραφέα

Geoffroy de Lagasnerie

Ο Geoffroy de Lagasnerie ανήκει στους σημαντικότερους εκπροσώπους της γαλλικής διανόησης. Είναι καθηγητής Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας στην École nationale supérieure d’arts της Σερζί. Είναι υπεύθυνος των σειρών "à venir" (εκδ. Fayard) και "Nouvel avenir" (εκδ. Flammarion). Επίσης, δημοσιεύει κείμενα ως blogger στην ειδησεογραφική πύλη "Mediapart". Τα βιβλία του, με θέματα κυρίως τη φιλοσοφία του δικαίου, την πολιτική και την κοινωνική φιλοσοφία, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στα γερμανικά κυκλοφορούν οι τίτλοι: Die Kunst der Revolte, 2016 ("Η τέχνη της εξέγερσης", Verurteile, 2017 ("Καταδικάζοντας"), Denken in einer schlechten Welt, 2019 ("Η σκέψη σε έναν άσχημο κόσμο"), και, τελευταία, το 3 – Ein Leben außerhalb, 2023 ("3 – Μια ζωή εκτός"). Το 2016 διακρίθηκε με το βραβείο "Κοινωνικής Γραφής", Prix de l’Écrit Social. Ο Geoffroy de Lagasnerie ζει στο Παρίσι.

Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλέθρον το βιβλίο του Geoffroy de Lagasnerie: "Η σκέψη μέσα σε έναν κακό κόσμο" | Plethron Books

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Άρωμα Ελλάδας στη18η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης

Ένα ταλαντούχο καλλιτεχνικό δίδυμο συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/09/2025

Μπορεί η φωτογραφία και τα παραμύθια να θεραπεύσουν; Ένα βιβλίο λέει "ναι"

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αγγελάκη το βιβλίο των ψυχολόγων Ελένης Παπαδοπούλου και Νίκου Κουραβάνα "Φωτογραφοθεραπεία και Παραμυθοθεραπεία".

Παράλληλες δράσεις για την έκθεση "Takis 1∞" στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μουσικά events, προβολές και διαδραστικές ξεναγήσεις έρχονται στο μουσείο.

Η "The pleasure principle" ξεδιπλώνεται στο Hyper Hypo

Το νέο φωτο-βιβλίο του εικαστικού καλλιτέχνη René Habermacher αφηγείται το παρθενικό ταξίδι ενός καϊκιού στην Ανάφη και παρουσιάζεται προσεχώς στο Hyper Hypo, μαζί με σχετική έκθεση φωτογραφίας και έργων τέχνης.

Όλα τα βιβλία που αναμένουμε από τη Διόπτρα μέχρι το τέλος του 2025

Από μεταφρασμένη πεζογραφία με κάτι από Νόμπελ, μέχρι αστυνομικά, Καβάφη, Έσε και φιλοσοφία, αυτοί είναι οι τίτλοι για ενήλικες που έρχονται ως τέλος Δεκέμβρη.

"all aboard": Απογειωνόμαστε με τη νέα έκθεση στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Η πόλη γίνεται το επίκεντρο ενός τολμηρού καλλιτεχνικού εγχειρήματος.

Ένα immersive υπερθέαμα για τον Βαν Γκογκ έρχεται στην Ελλάδα

Η δημοφιλής έκθεση "Van Gogh: The Immersive Experience" κάνει στάση στην ελληνική πρωτεύουσα.