"Φωνές μιας άνοιξης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σεμέλη Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

Μάρω Μιχαλακάκου. Φωνές μιας άνοιξης περασμένης

Στην έκθεση "Φωνές μιας άνοιξης" που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Μαΐου στο Potential Project, η Μάρω Μιχαλακάκου επιχειρεί να συνομιλήσει με το εικαστικό έργο του πατέρα της Μιχαήλ Μιχαλακάκο, με το βαθύσκιο ρομαντικό περιβάλλον των ζωγραφικών πινάκων του, και να διερευνήσει ριζωματικές απολήξεις της εικαστικής της γλώσσας. Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σεμέλη Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

Το ζωγραφικό έργο του Μιχαήλ Μιχαλακάκου, έχει την αύρα μιας παλαιάς ζωγραφικής, αυτής των περίφημων εκθέσεων του Ζαππείου. Η ανθεκτική τυπολογία μιας ρομαντικής εικονοποιίας που γίνεται και φορέας μιας δυνατής αλληγορίας. Είναι το ρομαντικό κοσμοείδωλο που εκδηλώνει το εκκοσμικευμένο του όραμα, την ιστορική εκδραμάτιση του ανθρωπίνου. Σ’ αυτή τη διάκριση, και μέσα από μια γλυπτική εγκατάσταση που θα καταλαμβάνει όλο τον εκθεσιακό χώρο, η Μάρω Μιχαλακάκου, ιχνογραφεί πάνω στο βελούδο τη πολυσημία μιας ατομικότητας που εκδιπλώνεται σ’ αυτή την αβυσσαλέα σκηνή του φυσικού. Μια ριζωματική εγκατάσταση που υπομνηματίζει το φυσικό περιβάλλον των εικόνων του πατέρα της, αλλά κι αυτή τη καταγωγική στοιχείωση που υποστηρίζει κάθε έργο, κάθε ενεργή γλώσσα.

Μάρω Μιχαλακάκου. Φωνές μιας άνοιξης περασμένης

Η γλώσσα δοκιμάζεται πάντα στις ακολουθίες της και στις εκφάνσεις των γενεαλογικών της απολήξεων. Ένα πεπρωμένο που διαχέεται πάνω στο έργο χωρίς να το εξαντλεί στις μορφικές αντοχές του. Εικόνες που επανέρχονται σε νέες μορφικές εκδιπλώσεις χωρίς να αποστασιοποιούνται όμως απ’ τις ασύνειδες πρωταρχικές τους συγκινήσεις. Η Μάρω Μιχαλακάκου, κληρονόμος κάποιων εικόνων, αποδίδει ένα έργο ετεροφροσύνης, μια διαφορά που δεν μπορεί παρά να εγγράφεται, ξανά και ξανά, ως τέτοια, πάνω στην κληρονομημένη εικονοποιία. Μια διαφορά, ακόμη μία, που κομίζει κι η Σεμέλη Σαφού στη δική της γλώσσα, στο ίχνος της δικής της συγκίνησης. Είναι έτσι η ίδια η γενεαλογική σχέση που από τη μια αναγνωρίζεται κι επανεπικυρώνεται, κι απ’ την άλλη, κατά κάποιον τρόπο, εγκαταλείπεται, ως ένα βιωμένο ίχνος. Αυτή που ’ναι κι η ένταση όμως αυτής της σχέσης, η αλήθεια της λήθης της, ένα παλίμψηστο υπογραφών, μια φυσική ακολουθία, η ίδια η ζωή.

Μάρω Μιχαλακάκου. Φωνές μιας άνοιξης περασμένης

Εγκαίνια: 16/5 (7-10.30 μ.μ.)

Info: Potential Project | 16/5-22/6 | Ωράριο λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 6-9 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Spectators in a Ghost City": Η βραβευμένη εικαστική εγκατάσταση του ΘΟΚ στο Καπνεργοστάσιο

Το πρότζεκτ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου επιστρέφει στην Αθήνα για λίγες εβδομάδες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/05/2024

Η Γερμανίδα συγγραφέας Jenny Erpenbeck νικήτρια του Βραβείου Booker 2024

Η Erpenbeck μοιράστηκε το φετινό Βραβείο Booker με τον Michael Hofmann, που ανέλαβε την αγγλική μετάφραση του βιβλίου της.

To Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος υποδέχεται την έκθεση "And all our world is dew" στo πλαίσιo του Annual Arts Festival 2024

Η έκθεση αναδεικνύει την επιστημονική και ποιητική διάσταση της παρατήρησης του περιβάλλοντος από τους καλλιτέχνες.

"Thirsty": Η οικειότητα στη ζωγραφική της Μαρίας Ιωάννου

Η καλλιτέχνιδα εγκαινιάζει τη νέα της έκθεση στη The Breeder.

Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης της Ελλάδας έρχεται στη Σαντορίνη

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την κεντρική έκθεση, να παρακολουθήσουν workshops, ομιλίες και να επισκεφθούν παράλληλες εκθέσεις στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF).

Η Eleanor Lines ξεκλειδώνει τις "Πόρτες της Κυψέλης"

Το νέο βιβλίο της εικαστικού και ερευνήτριας κυκλοφορεί στα ράφια από τις εκδόσεις του Hyper Hypo.

Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς αφηγείται το τραύμα Σύριων προσφύγων

Το "Displaced: Portraits & Landscapes" δημιουργήθηκε μετά τις εμπειρίες του σκηνοθέτη στο νησί της Λέσβου τη διετία 2015-2017.