"Home(r) keeps me alive": Γιατί η "Οδύσσεια" παραμένει διαχρονική

Μια ομάδα καλλιτεχνών εμπνέεται από το ομηρικό έπος και αναδεικνύει διαφορετικούς και πολύπλευρους τρόπος πρόσληψης του.

Home(r) keeps me alive © Κατερίνα Διγώνη

Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει το Σάββατο 13 Απριλίου την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Home(r) keeps me alive", σε επιμέλεια των Νίνα Κασσιανού και Alejandro Castellote.

Η έκθεση αποτελεί μέρος του προγράμματος "RETURN2ITHACA curating art & artists" που οργανώνεται τα τελευταία 5 χρόνια στην Ιθάκη, και έχει ως στόχο να αποκαλύψει πως ένα έργο παγκόσμιας πολιτιστικής εμβέλειας, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Home(r) keeps me alive
© Massimiliano Gatti

Το πρότζεκτ διερευνά την έννοια της ελπίδας για επιστροφή στο σπίτι, όπως ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια, διερωτάται για τους τρόπους που το διαχρονικό αυτό έπος συνεχίζει να κατοικεί μέσα μας και γύρω μας, τονίζει τις παραπομπές του που έχουν άμεση σχέση με το παρόν και την καθημερινότητα μας, αναλύει τα μηνύματα του και αναδεικνύει διαφορετικούς και πολύπλευρους τρόπος πρόσληψης του. Εδώ το σπίτι εκφράζεται μέσα από μια σύγχρονη και κριτική ματιά και σχετίζεται με πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι καλλιτέχνες συνδέουν την οικεία εμπειρία του θέματος της επιστροφής σε πολλαπλές τοποθεσίες μέσα από προσωπικές διαδρομές, διυποκειμενικές σχέσεις και πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις ποικιλόμορφες φωτογραφικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών, η έκθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη επιστροφής ως ένα ταξίδι στις ανέγγιχτες ρίζες και την Εστία που άφησε πίσω του το υποκείμενο.

Home(r) keeps me alive
© Αντωνία Πετρίτη

Η διακριτική τους προσέγγιση συνδυάζει, αφενός, την ευαισθησία στο πλαίσιο και τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης διασποράς και της περιπλάνησης και αφετέρου, την ανάλυση των ατομικών ψυχολογικών διαδικασιών που είναι εγγενείς στην εμπειρία της μετατόπισης και της επιστροφής, όπως η νοσταλγία, η μνήμη και το ανήκειν. Ο τίτλος της έκθεσης εξερευνά την ανθρώπινη Οδύσσεια όχι μόνο στο παρελθόν ή το παρόν αλλά και στην αιωνιότητα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Κατερίνα Διγώνη, Ηλίας Λόης, Αντωνία Πετρίτη, Iris Demain, Elba Haxel, Massimiliano Gatti, Mauro Fiorito, Mafalda Rakos, Irene Zottola.

Εγκαίνια: 13/4 (3-9 μ.μ.)

Περισσότερες πληροφορίες και όλες οι εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Home(r) keeps me alive

  • Φωτογραφία

Η έκθεση αποτελεί μέρος του προγράμματος RETURN2ITHACA curating art & artists που οργανώνεται τα τελευταία 5 χρόνια στην Ιθάκη, και έχει ως στόχο να αποκαλύψει πως ένα έργο παγκόσμιας πολιτιστικής εμβέλειας, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η έκθεση διερευνά την έννοια της ελπίδας για επιστροφή στο σπίτι, όπως ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια, διερωτάται για τους τρόπους που το διαχρονικό αυτό έπος συνεχίζει να κατοικεί μέσα μας και γύρω μας, τονίζει τις παραπομπές του που έχουν άμεση σχέση με το παρόν και την καθημερινότητα μας, αναλύει τα μηνύματα του και αναδεικνύει διαφορετικούς και πολύπλευρους τρόπος πρόσληψης του. Εδώ το σπίτι εκφράζεται μέσα από μια σύγχρονη και κριτική ματιά και σχετίζεται με πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι καλλιτέχνες συνδέουν την οικεία εμπειρία του θέματος της επιστροφής σε πολλαπλές τοποθεσίες μέσα από προσωπικές διαδρομές, διυποκειμενικές σχέσεις και πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις ποικιλόμορφες φωτογραφικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών, η έκθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη επιστροφής ως ένα ταξίδι στις ανέγγιχτες ρίζες και την Εστία που άφησε πίσω του το υποκείμενο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Επανακυκλοφορεί το graphic novel "Batman: Ο Σκοτεινός Ιππότης Επιστρέφει" του Frank Miller

Η επανέκδοση του βιβλίου που άλλαξε τον κόσμο των κόμιξ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/05/2024

"Spectators in a Ghost City": Η βραβευμένη εικαστική εγκατάσταση του ΘΟΚ στο Καπνεργοστάσιο

Το πρότζεκτ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου επιστρέφει στην Αθήνα για λίγες εβδομάδες.

Η Γερμανίδα συγγραφέας Jenny Erpenbeck νικήτρια του Βραβείου Booker 2024

Η Erpenbeck μοιράστηκε το φετινό Βραβείο Booker με τον Michael Hofmann, που ανέλαβε την αγγλική μετάφραση του βιβλίου της.

To Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος υποδέχεται την έκθεση "And all our world is dew" στo πλαίσιo του Annual Arts Festival 2024

Η έκθεση αναδεικνύει την επιστημονική και ποιητική διάσταση της παρατήρησης του περιβάλλοντος από τους καλλιτέχνες.

"Thirsty": Η οικειότητα στη ζωγραφική της Μαρίας Ιωάννου

Η καλλιτέχνιδα εγκαινιάζει τη νέα της έκθεση στη The Breeder.

Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης της Ελλάδας έρχεται στη Σαντορίνη

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την κεντρική έκθεση, να παρακολουθήσουν workshops, ομιλίες και να επισκεφθούν παράλληλες εκθέσεις στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF).

Η Eleanor Lines ξεκλειδώνει τις "Πόρτες της Κυψέλης"

Το νέο βιβλίο της εικαστικού και ερευνήτριας κυκλοφορεί στα ράφια από τις εκδόσεις του Hyper Hypo.