"Διδάσκοντας και μαθαίνοντας γλώσσα με το ChatGPT" με την υπογραφή της Ζωής Γαβριηλίδου

Το βιβλίο, που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την καινοτόμο τεχνολογία του ChatGPT για να εμπλουτίσουν τα μαθήματά τους, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

εκδόσεις Κριτική

 Οι εκδόσεις Κριτική παρουσιάζουν το βιβλίο της Ζωής Γαβριηλίδου "Διδάσκοντας και μαθαίνοντας γλώσσα με το ChatGPT". Το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την καινοτόμο τεχνολογία του ChatGPT για να εμπλουτίσουν τα μαθήματά τους και να βελτιώσουν τις γλωσσικές δεξιότητες των μαθητών τους. Παράλληλα, προσφέρει στους αυτοδίδακτους μια δωρεάν, ευχάριστη και αξιόπιστη μέθοδο για την εκμάθηση γλωσσών με ευκολία.

Στις 30 Νοεμβρίου 2022, ένα πειραματικό λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης με διαλογικές ικανότητες (chatbot) έγινε παγκόσμια διαθέσιμο δωρεάν και ανέτρεψε την εικόνα που είχαμε για τις ικανότητες των υπολογιστών να διαχειρίζονται την ανθρώπινη γλώσσα. Το ChatGPT όχι μόνο μπόρεσε να λύσει τα σημαντικότερα ερευνητικά προβλήματα του κλάδου της Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας (Natural Language Processing – NLP) σχεδόν ταυτόχρονα, αλλά κατάφερε και να ενσωματωθεί στην καθημερινή ψηφιακή ζωή των περισσότερων ανθρώπων.

Στον χώρο της εκπαίδευσης, η υποδοχή του ChatGPT υπήρξε κυρίως αρνητική, γιατί οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν έγκαιρα και έγκυρα για το συγκεκριμένο εργαλείο, τις δυνατότητές του αλλά και τις αδυναμίες του. Το σημαντικό αυτό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία καλείται να καλύψει το παρόν βιβλίο. Το κεντρικό θέμα του είναι η εξερεύνηση του τρόπου με τον οποίο το ChatGPT μπορεί να ενσωματωθεί δημιουργικά και ηθικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, έτσι ώστε ακόμα και ο μη ειδικός να μπορεί να το διαβάσει ευχάριστα και να γνωρίσει τις δυνατότητες του συγκεκριμένου εργαλείου στη γλωσσική εκμάθηση και διδασκαλία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Maud Royer μάς ανοίγει τα μάτια για την "Τρανσφοβία"

Και το κάνει μέσα από το ομότιτλο νέο της δοκίμιο που κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις Πόλις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/11/2025

Ο ρηξικέλευθος καλλιτέχνης Charles Sandison παρουσιάζει νέα έκθεση στην Αθήνα

Το "The Athens Algorithm" εξερευνά τη σχέση του δυτικού στοχασμού με την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Νέος κύκλος διαλέξεων ιστορίας της τέχνης στο Μουσείο Γουναρόπουλου

Οι διαλέξεις είναι αφιερωμένες στη δυτική ζωγραφική κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

"Υλικές Ταξινομίες": Η κεραμική ως πεδίο μελέτης

Νέα έκθεση στο χώρο της Γκαλερί Σκουφά στο Σύνταγμα.

"Changing Grounds": Μυστικά από το αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης ξεδιπλώνονται σε μία νέα έκθεση

Μία τελείως διαφορετική έκθεση από αυτές που έχουμε συνηθίσει έχει δημιουργήσει η εικαστικός Νατάσα Μπιζά μέσα στο μουσείο.

Μια βραδιά για τον "ποιητικό" Θάνο Μικρούτσικο

Οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη στον Θάνο Μικρούτσικο και τη σχέση του με την ποίηση, αυτήν που αγάπησε και ως αναγνώστης και ως συνθέτης.

Μιλώντας για "Αυτόχθονες λογοτεχνίες" με αφορμή ένα... "Παράσιτο"

Tο βιβλιοπωλείο Μπερλίν θα φιλοξενήσει την ενδιαφέρουσα συζήτηση που συνδιοργανώνει το ίδιο, οι εκδόσεις Νήσος και το εξαμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνικής μετάφρασης "Το Παράσιτο".