"Περιπλανήσεις της φαντασίας": Ζωγραφική που πατά στην ελληνική κουλτούρα και συγκεφαλαιώνει τον πολιτισμικό πλούτο των λαών

Το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" τοu Δήμου Αθηναίων εγκαινιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Γιώργου Τόλη.

Περιπλανήσεις της φαντασίας

Την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024 (στις 6.30 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" τοu Δήμου Αθηναίων εγκαινιάζεται η τρίτη ατομική έκθεση του Γιώργου Τόλη, με τίτλο "Περιπλανήσεις της φαντασίας". Ο κ. Κωνσταντίνος Βρέλλης, Συνδιευθυντής του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Παν. Βρέλλη, θα προλογίσει την έκθεση.

Ο Γιώργος Τόλης γεννήθηκε το 1954 στον Πεντόλακκο Ιωαννίνων. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, όπου είχε καθηγητή τον γλύπτη και ζωγράφο Παύλο Βρέλλη. Σπούδασε Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός και εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με μακρές παραμονές στην Κούβα, τον Καναδά και τη Ρωσία. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού Μόσχας και στην Ελλάδα (Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο κ.ά.). Η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Αρμενικό Μουσείο Μόσχας και Πολιτισμού των Εθνών με τίτλο "Οι μύθοι μου, η ζωή μου, τα όνειρά μου" (2021) και έναν χρόνο αργότερα, ακολούθησε η δεύτερη ατομική έκθεση, με τίτλο "Ένα βήμα πέρα από τη Φαντασία", στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων (2022).

Περιπλανήσεις της φαντασίας

Όπως λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: "Μινώταυροι και Σάτυροι, Κάρμεν και Αρχάγγελοι, Μήδεια και Αρλεκίνοι, Σύμπαν και Κβαντική συνθέτουν το εικαστικό περιβάλλον του έργου μου, όπου ξεχειλίζουν έντονα χρώματα, αμέτρητα σχήματα, πρόσωπα και γραμμές. Ζωγραφίζω εικόνες, μορφές, τα βιώματά μου, τις εμπειρίες των περιπλανήσεών μου σαν Οδυσσέας, αποζητώντας τον ψυχικό τόνο που απαιτεί η ψυχή μου και η φαντασία μου. Από μικρός πορεύομαι μοναχικά, είμαι αυτόφωτος. Μου αρέσει να αλητεύω σε παράξενα μονοπάτια της τέχνης, το αποτέλεσμα της οποίας καταθέτω ως πρόσφορο αγάπης στη ζωγραφική."

Περιπλανήσεις της φαντασίας

Ο Ιστορικός Τέχνης Γιάννης Κολοκοτρώνης και Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης χαρακτηρίζει τον Γιώργο Τόλη ως "το ζωγράφο του αφιλτράριστου, του μυστηριακού και της πολυπολιτισμικότητας" και τη ζωγραφική του "ένα δυναμικό κοκτέιλ γκράφιτι, αφαίρεσης, τέχνης του δρόμου, ιστορίας της τέχνης και της παγκόσμιας κουλτούρας που αντανακλά τη φρενήρη ενέργεια της σύγχρονης ζωής."

Περιπλανήσεις της φαντασίας

Όπως σημειώνει "η ζωγραφική του Γιώργου Τόλη δεν είναι συμβατική. Όνειρα, σύμβολα, ασυνήθιστες αντιπαραθέσεις προτρέπουν το θεατή σε διαρκή εξερεύνηση, σ‘ ένα διαφορετικό και πολύ απαιτητικό ταξίδι γνώσης, εξομολόγησης και τελικά, αυτογνωσίας! Είτε ζωγραφίζει με λάδι ή με νερομπογιές στο μουσαμά ή στο χαρτί, είτε δίνει μορφή σε ακανόνιστες κοτρόνες, η τέχνη του Γιώργου Τόλη δίνει μια άλλη προοπτική στη σύγχρονη ελληνική τέχνη: αντι-ακαδημαϊκή, ωμή και άμεση, εκφραστική, πολύπλοκη και πολυπολιτισμική, διεθνή και βαθιά ανθρώπινη. Μια ζωγραφική που πατά στην ελληνική κουλτούρα και την ίδια στιγμή συγκεφαλαιώνει τον πολιτισμικό πλούτο των λαών για να υφάνει μια ζωντανή και πάλλουσα αφήγηση που απηχεί την παγκόσμια συλλογική εμπειρία."

Εγκαίνια έκθεσης : 1/3 (6.30 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" | 1-11/3 | Ωράριο λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.