"Αστικά Μονοπάτια": Ένα ταξίδι στον κόσμο των περιηγητών που αναζητούν την ευδαιμονία σε μία άλλη κοινότητα

Η έκθεση αποτελεί μία έρευνα στις αναζητήσεις των κατοίκων των μεγαλουπόλεων οι οποίοι πραγματεύονται θέματα σχέσης του ανθρώπου με τους ηθελημένους περιορισμούς και τις επιθυμίες του, ζητήματα αλληλεπίδρασης με τον εαυτό και τον άλλον αλλά και τη βαθιά επιθυμία για αλλαγή.

Αστικά Μονοπάτια Θωμάς Γαλάτος

Από τη Λυκόσουρα έως την Αθήνα του Περικλή και από τις σύγχρονες πρωτεύουσες έως τις έξυπνες πόλεις, τα άστη στέκουν αγέρωχα και βουβά στο πέρασμα των αιώνων, διαφυλάσσοντας την ιστορική μνήμη, καταγράφοντας την εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους και αγκαλιάζοντας τη φιλοδοξία για μία πόλη, ιδανική. Από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 16 Μαρτίου 2024, η γκαλερί Thalatta.art καλεί το κοινό να περιπλανηθεί στην έκθεση "Αστικά Μονοπάτια", μία εικαστική διαδρομή στην οποία τα όρια δεν υφίστανται, παρά μόνο λειτουργικά. Η έκθεση αποτελεί μία έρευνα στις αναζητήσεις των κατοίκων των μεγαλουπόλεων οι οποίοι πραγματεύονται θέματα σχέσης του ανθρώπου με τους ηθελημένους περιορισμούς και τις επιθυμίες του, ζητήματα αλληλεπίδρασης με τον εαυτό και τον άλλον αλλά και τη βαθιά επιθυμία για αλλαγή.

Αστικά Μονοπάτια Κωνσταντίνα Μπαρμπαρή

Γλυπτά από τσιμέντο, το αγαπημένο υλικό της αστικής υπερηφάνειας, αναθήματα που χαράσσουν το κάθε προσωπικό μονοπάτι, εσωκλείοντας τις μνήμες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας συνοδεύουν σε ένα μεγάλο ταξίδι, ήχοι που αποτυπώνουν την ανυπαρξία μας μπροστά στην ταχύτητα και την αναστάτωση της πόλης, ενδείξεις ερειπίων ανάμεσα στα γιγάντια αστικά οικοδομήματα. Κάθε παράθυρο και μία φερέλπιδα γωνία θέασης η οποία απελευθερώνει και ταυτόχρονα εγκλωβίζει τα μάτια του θεατή. Στο σημείο καμπής, στο λεπτό σύνορο ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, στο δικό μου και στου άλλου, ένα στιγμιαίο αδιέξοδο που αποτυπώνεται στην αντανάκλαση της επιλογής. Ο άνθρωπος με τη μεγαλεπήβολη παρουσία του στις μεγαλουπόλεις και η φύση με την υποβλητική απουσία της, υπό το σάουντρακ της αστικής μας μοναξιάς.

Αστικά Μονοπάτια Μαριλένα Κρανιώτη

Τα "Αστικά Μονοπάτια" είναι ένα ταξίδι στον κόσμο των περιηγητών. Των ανθρώπων που είτε επιλέγουν είτε αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την μητρική τους πατρίδα και να αναζητήσουν την ευδαιμονία σε μία άλλη κοινότητα. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η ευδαιμονία είναι το ανώτερο αγαθό στο οποίο μπορεί μία πόλις να στοχεύσει καθώς χαρίζει στα άτομα το ηθικό πλεονέκτημα της δισυπόστατης ύπαρξης. Ο άνθρωπος, ο οποίος ζει και πράττει ηθικά και ο ίδιος άνθρωπος που ενεργεί ως πολίτης και στοχεύει στην ευδαιμονία του συνόλου. Η ουτοπία της ιδανικής πόλης υπάρχει, φέρει την ελπίδα όλων όσων την χρειάζονται, όλων όσων αρνούνται τα εμπόδια και επιμένουν καθοδηγούμενοι από τη διηνεκή λειτουργία του πνεύματος. Στην κάθε συνειδητοποίηση για την επισφαλή υπόσταση της εγκάρδιας υποδοχής, γίνεται και ένα βήμα προς την αλήθεια. Ένα βήμα προς τη δικαιοσύνη.

Αστικά Μονοπάτια Δήμητρα Μαλταμπέ

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αστικά Μονοπάτια

  • Μεικτά Μέσα

Μια εικαστική διαδρομή στην οποία τα όρια δεν υφίστανται, παρά μόνο λειτουργικά. Η έκθεση αποτελεί μία έρευνα στις αναζητήσεις των κατοίκων των μεγαλουπόλεων οι οποίοι πραγματεύονται θέματα σχέσης του ανθρώπου με τους ηθελημένους περιορισμούς και τις επιθυμίες του, ζητήματα αλληλεπίδρασης με τον εαυτό και τον άλλον αλλά και τη βαθιά επιθυμία για αλλαγή. Τα «Αστικά Μονοπάτια» είναι ένα ταξίδι στον κόσμο των περιηγητών, που είτε επιλέγουν είτε αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την μητρική τους πατρίδα και να αναζητήσουν την ευδαιμονία σε μία άλλη κοινότητα.

Thalatta.Art

Χρήστου Λαδά 5-7, Πανεπιστήμιο
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

ΕΜΣΤ: Τι κρατάμε από το 4ο μέρος του αφιερώματος "Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;"

Ευχάριστες εκπλήξεις αλλά και πιο αδύναμες στιγμές στο τελευταίο μέρος του εκθεσιακού κύκλου αφιερωμένου στις γυναίκες, από το οποίο πήραμε μια γεύση λίγο πριν τα αποψινά εγκαίνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
13/06/2024

"Όταν η Τέχνη ενοχλεί": Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην ελευθερία της έκφρασης

Συζητήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και stand-up comedy με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας.

"On an island": Μια ανατρεπτική έκθεση του Κωστή Σταφυλάκη στη Λέσβο

Η έκθεση περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, γλυπτά, βίντεο και περφόρμανς.

"Το τραπέζι ανάμεσα στα κρεβάτια" είναι ένα καλλιτεχνικό πείραμα πάνω στην ιδέα της συλλογικότητας σε μια "άγνωστη" στοά της Αθήνας

Η έκθεση ανοίγει μια υπόθεση εργασίας πάνω στην κατοίκηση και από κοινού χρήση του κατασκευασμένου κόσμου.

To διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης phenomenon επιστρέφει στην Ανάφη

Το phenomenon 5 θα επιχειρήσει μία ανασκόπηση μέσα από τη διερεύνηση της έννοιας της "επι-στροφής", όχι ως μια αναδρομή σε ένα συγκεκριμένο παρελθόν, αλλά ως μια επιτελεστική πράξη που (ανα)διαμορφώνει την πραγματικότητα.

"Δημοκρατία": Η νέα έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης στρέφει το βλέμμα στην επικαιρότητα

Σε μία κομβική χρονιά, με εκλογές σχεδόν σε όλον τον κόσμο, η ΕΠΜΑΣ παρουσιάζει μία επίκαιρη έκθεση για τις τέχνες, τις κοινωνικές αλλαγές και τη δημοκρατία.

Μοναδικές καλοκαιρινές ξεναγήσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Το μουσείο υποδέχεται το καλοκαίρι διοργανώνοντας ειδικές κατευθυνόμενες περιηγήσεις στις εκθέσεις του.