Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/1)

Ταξίδια σε απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου, ένα ψυχογραφικό αφήγημα για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Αθανάσιος Μαλούκος

Terra Incognita

Ο Αθανάσιος Μαλούκος μάς παρασέρνει σε ένα φωτογραφικό ταξίδι με στάσεις σε Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουινέα, Αιθιοπία, Μεξικό, ΛΔ του Κονγκό, Βιετνάμ, αλλά και μέρη όπως το Σαχέλ, η Σιβηρία και τα Ιμαλάια. Στις λήψεις του αντικρίζουμε απομακρυσμένες φυλές, ανεξερεύνητες θρησκείες, άγνωστες τελετουργίες και πολιτισμούς που εξαφανίζονται. Η έκθεση στην Τεχνόπολη είναι μια προσπάθεια του καλλιτέχνη να αναδείξει άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης έκφρασης και ζωές ατόμων με διαφορετικό υπόβαθρο, παραδόσεις και απόψεις.

Εγκαίνια: 24/1 (7.30 μ.μ.)

Info: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | 24/1-25/2 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Εγεννήθην εν Σκιάθο

Εγεννήθην εν Σκιάθο

Ένα ψυχογραφικό και τοπιογραφικό αφήγημα για τον σπουδαίο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με τη συμμετοχή εβδομήντα έξι διακεκριμένων εικαστικών από τη Σκιάθο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε, η έκθεση "ξεδιπλώθηκε" σε τέσσερα μουσεία πολιτισμού και ιστορίας του νησιού (το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το σπίτι-μουσείο του Ζήση Οικονόμου, το Μουσείο Ναυτικής & Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού), αλλά και σε σημαντικά τοπόσημα του νησιού.

Εγκαίνια: 22/1 (6 μ.μ.)

Info: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών | 24/1-25/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Πεμ., Παρ.: 9 π.μ. - 4 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 9 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος: €5, €3

Performance ROOMS2024

Performance ROOMS2024

Στην 26η της εκδοχή, η έκθεση σύγχρονης τέχνης "Performance ROOMS" καλεί 19 επιμελητές και 15 καλλιτέχνες και ομάδες από τις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, τον χόρο, τη μουσική και τα πολυμέσα, να πειραματιστούν μέσα σε πέντε δωμάτια της Αίθουσας Τέχνης Καππάτος, παρουσιάζοντας τις πιο σύγχρονες τάσεις στον χώρο της περφόρμανς.

Info: Αίθουσα Τέχνης Καππάτος | 25/1-10/2 | Είσοδος ελεύθερη

Ηρώ Κανακάκη: η συνέπεια της ζωγραφικής διαδικασίας

Ηρώ Κανακάκη η συνέπεια της ζωγραφικής διαδικασίας
© Βασίλης και Κωνσταντίνα Καπεταγιάννη

Ένα ακόμη αναδρομικό αφιέρωμα, αυτή τη φορά για μία σημαντική μορφή της τέχνης των μεταπολιτευτικών χρόνων. Σχέδια, ακρυλικά και χαρακτικά της Ηρώς Κανακάκη, δάνεια από τη συλλογή της οικογένειάς της αλλά και ιδιωτών συλλεκτών, παρουσιάζονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη καλύπτοντας όλες τις φάσεις της εικαστικής της πορείας: τα χρόνια που σπούδαζε στην ΑΣΚΤ, την περίοδο της Χούντας, αλλά και τις εμπειρίες της από τη διαμονή της στην Αγγλία και την Ελλάδα. 

Εγκαίνια: 23/1 (8 μ.μ.)

Info: Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών, 2ος όροφος, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ | 23/1-22/3 | Ώρες λειτουργίας:  καθημερινά 9.30 π.μ. – 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Les Toits de Paris

Εδουάρδος Σακαγιάν Les toits de Paris
Εδουάρδος Σακαγιάν, "Les toits de Paris 6", 2023, ακρυλικό σε χαρτί επικολλημένο σε καμβά 70 x 50 εκ. Ευγενική παραχώρηση Kalfayan Galleries.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος Εδουάρδος Σακαγιάν προσκαλεί τους θεατές να περιηγηθούν στον δικό του μοναδικό ονειρικό κόσμο όπου παρελαύνουν θεατές, κλόουν, οδηγοί αυτοκινήτων και κολυμβητές. Πάνω απ’ όλα, τον καλλιτέχνη ενδιαφέρει η μελέτη του φωτός, και αυτή είναι η θεματική της νέας σειράς έργων που παρουσιάζει στην Αθήνα.

Εγκαίνια: 25/1 (7-10 μ.μ.)

Info: Kalfayan | 25/1-10/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ., Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εγεννήθην εν Σκιάθο

  • Αφιερώματα

Ένα σπονδυλωτό ψυχογραφικό και τοπιογραφικό εικαστικό αφήγημα για τον σπουδαίο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Σκιάθου και του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών και με τη συμμετοχή εβδομήντα έξι διακεκριμένων εικαστικών από τη Σκιάθο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Η έκθεση μεταφέρεται στην Αθήνα μετά τη Σκιάθο. Κατά την αρχική παρουσίασή της, η έκθεση «ξεδιπλώθηκε» στα τέσσερα σημαντικά μουσεία πολιτισμού και ιστορίας του νησιού: στο σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο σπίτι-μουσείο του Ζήση Οικονόμου, στο Μουσείο Ναυτικής & Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού αλλά και σε σημαντικά τοπόσημα του νησιού.

Εδουάρδος Σακαγιάν. Les Toits de Paris

  • Ζωγραφική

Η ζωγραφική του Εδουάρδου Σακαγιάν προκαλεί με την ειλικρίνεια και την ποιητικότητά της. Με το χαρακτηριστικό ζωγραφικό του ιδίωμα το οποίο διερευνά και διαρκώς πειραματίζεται με τα όρια της παραστατικότητας, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος προσκαλεί τους θεατές να περιηγηθούν στον δικό του μοναδικό ονειρικό κόσμο όπου παρελαύνουν θεατές, κλόουν, οδηγοί αυτοκινήτων και κολυμβητές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του καλλιτέχνη βρίσκεται όπως πάντα η μελέτη του φωτός, γεγονός που αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο και στη νέα σειρά με τίτλο "Les toits de Paris" (Οι Στέγες του Παρισιού) που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην γκαλερί Kalfayan.

Ηρώ Κανακάκη: η συνέπεια της ζωγραφικής διαδικασίας

  • Αφιερώματα

Η Ηρώ Κανακάκη ήταν μία από τις πλέον σημαντικές παρουσίες της δικτατορικής περιόδου και των μεταπολιτευτικών χρόνων στον καλλιτεχνικό χώρο. Στις αίθουσες της Εθνικής Βιβλιοθήκης παρουσιάζεται μια επιλογή από το πλούσιο έργο της Ηρώς Κανακάκη. Με τη συνδρομή της οικογένειάς της αλλά και ιδιωτών συλλεκτών, εκτίθενται σαράντα πίνακες ζωγραφισμένοι με ακρυλικά, καθώς και είκοσι σχέδια και χαρακτικά από το σύνολο της εικαστικής διαδρομής της: από τα χρόνια των σπουδών της στην ΑΣΚΤ και από τη δικτατορία, από τη μακρά περίοδο της Αγγλίας και, τέλος, από την ύστατη ελληνική της περίοδο. Στόχος της έκθεσης δεν είναι απλώς να θυμίσει στο κοινό και τους ειδικούς την πρόωρα χαμένη ζωγράφο, αλλά να καταδείξει τον πλούτο των αναζητήσεών της, που εκκινούν από τον κριτικό ρεαλισμό, επεκτείνονται στον μαγικό ρεαλισμό και τον υπερρεαλισμό, για να καταλήξουν σε μια βαθιά ανατρεπτική εξπρεσιονιστική έκφραση που χαρτογραφούν όλη τη ζωγραφική διαδρομή της Κανακάκη.

Αθανάσιος Μαλούκος. Terra Incognita

  • Φωτογραφία

Ο Αθανάσιος Μαλούκος παρουσιάζει μια μεγάλη ατομική έκθεση ταξιδιωτικής φωτογραφίας, με θέματα από χώρες όπως η Ινδονησία, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Αιθιοπία, το Μεξικό, η ΛΔ του Κονγκό, το Βιετνάμ, αλλά και μέρη όπως το Σαχέλ, η Σιβηρία, ή τα Ιμαλάια. Απομακρυσμένες φυλές, ανεξερεύνητες θρησκείες, άγνωστες τελετουργίες, πολιτισμοί που εξαφανίζονται ή εντυπωσιακά γεγονότα, καταγεγραμμένα για πρώτη φορά με έναν μοναδικό καλλιτεχνικό τρόπο. Η έκθεση προσκαλεί τον θεατή σε ένα ταξίδι ανακάλυψης των άγνωστων πτυχών της ανθρώπινης έκφρασης, προσφέροντας μια ματιά στις ζωές ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο, παραδόσεις και πεποιθήσεις, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη.

Performance ROOMS2024

  • Performance

Στην 26η της εκδοχή, η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Performance ROOMS» καλεί 19 επιμελητές και 15 καλλιτέχνες και ομάδες από τις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, τον χόρο, τη μουσική και τα πολυμέσα, να πειραματιστούν μέσα σε πέντε δωμάτια της Αίθουσας Τέχνης Καππάτος, παρουσιάζοντας τις πιο σύγχρονες τάσεις στον χώρο της περφόρμανς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση "Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024"

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων στη μόδα είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δημιουργεί τάσεις, επηρεάζει και εμπνέει σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.

Προκήρυξη διαγωνισμού για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη 2023 από τον Δήμο Αθηναίων

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε συγγραφείς ιστορικών, λαογραφικών, γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό των Δωδεκανήσων.

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.