Η ιστορική έκθεση "Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα" ταξιδεύει στην Αθήνα

Η έκθεση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον προηγούμενο χρόνο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και αποτέλεσε σταθμό για την ευρύτερη επικοινωνία της διαχρονικής ταυτότητας της πόλης της Λάρισας σε ποικίλο κοινό.

Larissa mea dulcissima Γλυκυτάτη μου Λάρισα

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση επιθυμώντας να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, υποδέχεται στους εκθεσιακούς χώρους της την έκθεση κειμηλίων και ιστορικού υλικού "Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα" από τη συλλογή του Νίκου Παπαθεοδώρου. Η έκθεση, παραγωγή του μουσείου, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον προηγούμενο χρόνο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και αποτέλεσε σταθμό για την ευρύτερη επικοινωνία της διαχρονικής ταυτότητας της πόλης της Λάρισας σε ποικίλο κοινό. Η έκθεση, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης-αρχαιολόγος, Λουΐζα Καραπιδάκη, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, στις 7.30 μ.μ.και θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου.

Η συλλογή του ιστοριοδίφη-γιατρού Νικολάου Αθ. Παπαθεοδώρου απαρτίζεται από σπάνια μουσειακά τεκμήρια και αντικείμενα, που αφορούν την πόλη της Λάρισας και τη Θεσσαλία. Περιλαμβάνει χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, χαρακτικά, επιστολικά δελτάρια, εφημερίδες, περιοδικά και αρχειακό υλικό, που συλλέχτηκαν με επιμονή, σύστημα και στοχοθέτηση, ώστε να συμβάλλουν στην καλύτερη γνώση της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Λάρισας και μαρτυρούν τη διαδρομή της πόλης από τον 16ο αιώνα έως τα μέσα του 20ού. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναδειχθεί κάθε αντικείμενο της συλλογής και να εξυπηρετήσει ευρύ ηλικιακά κοινό, το εκθεσιακό υλικό ταξινομήθηκε έχει ταξινομηθεί σε θεματικές ενότητες.

Larissa mea dulcissima Γλυκυτάτη μου Λάρισα

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια, κυρία Καραπιδάκη: "Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην πόλη της Λάρισας από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα και στις επιμέρους υποενότητές της ο θεατής θα ανακαλύψει την πόλη της Λάρισας μέσα από κείμενα και αποτυπώσεις περιηγητών, θα θαυμάσει το τοπίο του Πηνειού, θα γνωρίσει πτυχές της καθημερινής ζωής, θα ενημερωθεί για την εκπαίδευση, τις εμπορικές δραστηριότητες, τη θρησκευτική ζωή, για πρόσωπα και ιστορικές στιγμές της πόλης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Η δεύτερη ενότητα αφορά τη Θεσσαλία, όπου τα τεκμήρια φωτίζουν άγνωστες πλευρές της ζωής της ευρύτερης περιοχής από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα και περιγράφουν τις τοποθεσίες της. Η θεματική συμπληρώνεται με ένα αφιέρωμα στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό στη Θεσσαλία, με εκδόσεις Θεσσαλών λογίων. Η τρίτη ενότητα αναφέρεται στην αφορμή και το σκεπτικό για τη συγκρότηση της συλλογής και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σπάνια παλαίτυπα και κειμήλια της τουρκοκρατίας".

Η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία προσδίδει στην ιστορική αυτή έκθεση και ένα επιπλέον χαρακτηριστικό. Την ανάγκη ενίσχυσης της επικοινωνίας του κοινού της πρωτεύουσας με τα πολιτιστικά επιτεύγματα άλλων πόλεων.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν από την επιμελήτρια, ξεναγήσεις για το κοινό και μία παράλληλη εκδήλωση. 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα

  • Αφιερώματα

Κειμήλια και ιστορικό υλικό από τη συλλογή του Νίκου Παπαθεοδώρου παρουσιάζονται στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, μετά την επιτυχημένη έκθεση που έγινε τον προηγούμενο χρόνο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και αποτέλεσε σταθμό για την ευρύτερη επικοινωνία της διαχρονικής ταυτότητας της πόλης της Λάρισας. Η συλλογή του ιστοριοδίφη-γιατρού Νικολάου Αθ. Παπαθεοδώρου απαρτίζεται από σπάνια μουσειακά τεκμήρια και αντικείμενα, που αφορούν την πόλη της Λάρισας και τη Θεσσαλία. Περιλαμβάνει χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, χαρακτικά, επιστολικά δελτάρια, εφημερίδες, περιοδικά και αρχειακό υλικό, που συλλέχτηκαν με επιμονή, σύστημα και στοχοθέτηση, ώστε να συμβάλλουν στην καλύτερη γνώση της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Λάρισας και μαρτυρούν τη διαδρομή της πόλης από τον 16ο αιώνα έως τα μέσα του 20ού. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναδειχθεί κάθε αντικείμενο της συλλογής και να εξυπηρετήσει ευρύ ηλικιακά κοινό, το εκθεσιακό υλικό ταξινομήθηκε έχει ταξινομηθεί σε θεματικές ενότητες.

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Επανακυκλοφορεί το graphic novel "Batman: Ο Σκοτεινός Ιππότης Επιστρέφει" του Frank Miller

Η επανέκδοση του βιβλίου που άλλαξε τον κόσμο των κόμιξ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/05/2024

"Spectators in a Ghost City": Η βραβευμένη εικαστική εγκατάσταση του ΘΟΚ στο Καπνεργοστάσιο

Το πρότζεκτ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου επιστρέφει στην Αθήνα για λίγες εβδομάδες.

Η Γερμανίδα συγγραφέας Jenny Erpenbeck νικήτρια του Βραβείου Booker 2024

Η Erpenbeck μοιράστηκε το φετινό Βραβείο Booker με τον Michael Hofmann, που ανέλαβε την αγγλική μετάφραση του βιβλίου της.

To Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος υποδέχεται την έκθεση "And all our world is dew" στo πλαίσιo του Annual Arts Festival 2024

Η έκθεση αναδεικνύει την επιστημονική και ποιητική διάσταση της παρατήρησης του περιβάλλοντος από τους καλλιτέχνες.

"Thirsty": Η οικειότητα στη ζωγραφική της Μαρίας Ιωάννου

Η καλλιτέχνιδα εγκαινιάζει τη νέα της έκθεση στη The Breeder.

Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης της Ελλάδας έρχεται στη Σαντορίνη

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την κεντρική έκθεση, να παρακολουθήσουν workshops, ομιλίες και να επισκεφθούν παράλληλες εκθέσεις στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF).

Η Eleanor Lines ξεκλειδώνει τις "Πόρτες της Κυψέλης"

Το νέο βιβλίο της εικαστικού και ερευνήτριας κυκλοφορεί στα ράφια από τις εκδόσεις του Hyper Hypo.