Αφιέρωμα στους Έλληνες ναυτικούς που συνοδοιπόρευσαν με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, που συνδυάζει δύο επί μέρους εκθέσεις, μία Ισπανική, για την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο και μια Ιταλική, για τον πρώτο περίπλου της Γης από τον Μαγγελάνο.

Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου

Στο Αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" του Δημαρχείου Παπάγου- Χολαργού στα βόρεια προάστια θα υπάρχουν περίπου 40 εκθέματα που φωτίζουν πτυχές της ιστορίας των ερευνητικών αποστολών του Κολόμβου και του Μαγγελάνου που είναι άγνωστες στους περισσότερους ανθρώπους. Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο "Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου: Έλληνες Ναυτικοί με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο" θα γίνουν την Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ. με τους προβλεπόμενους χαιρετισμούς και ομιλίες των επισήμων καθώς και με την προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του Ισπανού Ελληνιστή Πέδρο Ολάγια, "Φρανθίσκο 'Αλμπο, οι Έλληνες ναυτικοί στον πρώτο περίπλου της Γης" (με υπότιτλους στα ελληνικά).

Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού που βρήκε την ένθερμη στήριξη του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ιδρύματος και συνδυάζει δύο επί μέρους εκθέσεις, μία Ισπανική, για την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο και μια Ιταλική, για τον πρώτο περίπλου της Γης από τον Μαγγελάνο, δύο αποστολών που έγιναν για λογαριασμό της Ισπανίας.

Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου

Η σημασία των αποστολών αυτών για την ιστορία της ανθρωπότητας που αναδεικνύεται μέσα από αυτές τις εκθέσεις δεν αμφισβητείται. Είναι όμως πολύ λίγο γνωστό ότι στα εγχειρήματα αυτά συμμετείχαν και Έλληνες ναυτικοί, μέλη των πληρωμάτων των δύο αυτών θαλασσοπόρων, μερικοί μάλιστα με σημαντικό έργο στην επιτυχή έκβασή τους.

Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου: Έλληνες Ναυτικοί με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο

  • Αφιερώματα

40 εκθέματα φωτίζουν πτυχές της ιστορίας των ερευνητικών αποστολών του Κολόμβου και του Μαγγελάνου, που είναι άγνωστες στους περισσότερους ανθρώπους. Μια πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, με την υποστήριξη του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ιδρύματος, που συνδυάζει δύο επί μέρους εκθέσεις, μία για την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο και μια για τον πρώτο περίπλου της Γης από τον Μαγγελάνο. Δεν είναι όμως ευρέως γνωστό ότι στα εγχειρήματα αυτά συμμετείχαν και Έλληνες ναυτικοί, μέλη των πληρωμάτων των δύο αυτών θαλασσοπόρων, μερικοί μάλιστα με σημαντικό έργο στην επιτυχή έκβασή τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Βερόνικα Ράιμο: "Δεν ξέρω κανέναν.μία σύγχρονο.η Έλληνα.ίδα συγγραφέα και αυτό είναι πρόβλημα"

Στο βιβλίο "Ας πούμε πως είμαι εγώ" η Βερόνικα Ράιμο υπονομεύει το autofiction με χιούμορ πλάθοντας την αντι-περσόνα της. Συναντήσαμε τη συγγραφέα στην Αθήνα και είχαμε μια ωραία συζήτηση για τη μνήμη, τη μυθοπλασία, τη μετάφραση και την κουλτούρα της ακύρωσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
19/07/2024

Μαρίνα Αρβανιτάκη, γιατί η σεξουαλικότητα εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού στην Ελλάδα;

Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του "Σεξ – Ήθος" μιλά στο "α" για όσα την οδήγησαν στη δημιουργία του βιβλίου, τις προβληματικές της σεξουαλικής εκπαίδευσης και πώς μπορούμε να έχουμε μια εμπεριστατωμένη αντίληψη γύρω από τη σεξουαλικότητα.

"Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα": Παρατηρώντας τη θάλασσα από μια κοινωνικοπολιτική σκοπιά

Σύνθεση φανταστικού και πραγματικού στο Παλιό σχολείο του νησιού από 11σύγχρονους καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες.

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.