Αφιέρωμα στους Έλληνες ναυτικούς που συνοδοιπόρευσαν με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, που συνδυάζει δύο επί μέρους εκθέσεις, μία Ισπανική, για την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο και μια Ιταλική, για τον πρώτο περίπλου της Γης από τον Μαγγελάνο.

Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου

Στο Αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" του Δημαρχείου Παπάγου- Χολαργού στα βόρεια προάστια θα υπάρχουν περίπου 40 εκθέματα που φωτίζουν πτυχές της ιστορίας των ερευνητικών αποστολών του Κολόμβου και του Μαγγελάνου που είναι άγνωστες στους περισσότερους ανθρώπους. Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο "Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου: Έλληνες Ναυτικοί με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο" θα γίνουν την Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ. με τους προβλεπόμενους χαιρετισμούς και ομιλίες των επισήμων καθώς και με την προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του Ισπανού Ελληνιστή Πέδρο Ολάγια, "Φρανθίσκο 'Αλμπο, οι Έλληνες ναυτικοί στον πρώτο περίπλου της Γης" (με υπότιτλους στα ελληνικά).

Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού που βρήκε την ένθερμη στήριξη του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ιδρύματος και συνδυάζει δύο επί μέρους εκθέσεις, μία Ισπανική, για την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο και μια Ιταλική, για τον πρώτο περίπλου της Γης από τον Μαγγελάνο, δύο αποστολών που έγιναν για λογαριασμό της Ισπανίας.

Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου

Η σημασία των αποστολών αυτών για την ιστορία της ανθρωπότητας που αναδεικνύεται μέσα από αυτές τις εκθέσεις δεν αμφισβητείται. Είναι όμως πολύ λίγο γνωστό ότι στα εγχειρήματα αυτά συμμετείχαν και Έλληνες ναυτικοί, μέλη των πληρωμάτων των δύο αυτών θαλασσοπόρων, μερικοί μάλιστα με σημαντικό έργο στην επιτυχή έκβασή τους.

Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου: Έλληνες Ναυτικοί με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο

  • Αφιερώματα

40 εκθέματα φωτίζουν πτυχές της ιστορίας των ερευνητικών αποστολών του Κολόμβου και του Μαγγελάνου, που είναι άγνωστες στους περισσότερους ανθρώπους. Μια πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, με την υποστήριξη του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ιδρύματος, που συνδυάζει δύο επί μέρους εκθέσεις, μία για την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο και μια για τον πρώτο περίπλου της Γης από τον Μαγγελάνο. Δεν είναι όμως ευρέως γνωστό ότι στα εγχειρήματα αυτά συμμετείχαν και Έλληνες ναυτικοί, μέλη των πληρωμάτων των δύο αυτών θαλασσοπόρων, μερικοί μάλιστα με σημαντικό έργο στην επιτυχή έκβασή τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.