"Μ’ ένα βιβλίο συζητώ" για το φιλοσοφικό δοκίμιο "Ο μύθος του Σίσυφου" του Άλμπερτ Καμύ

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο μύθος του Σίσυφου

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, που έχει διοργανώσει 460 εκδηλώσεις "Μ' ένα βιβλίο συζητώ" και έχει δημιουργήσει 914 Δανειστικές Βιβλιοθήκες "για σένα!", μας προσκαλεί την Κυριακή 14 Ιανουαρίου (6 μ.μ.) σε μια δημιουργική συζήτηση, γύρω από το φιλοσοφικό δοκίμιο του Άλμπερτ Καμύ "Ο μύθος του Σίσυφου". Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι οι Δημήτριος Κωστελέτος και Ελένη Καραγιάννη, Αρχιτέκτονας-Διανοητής.

Γράφει ο Δημήτρης Κωστελέτος:

"Ο Σίσυφος, ο 'παράλογος' άνθρωπος, είναι αυτός, που τελικά είναι ευτυχισμένος. Είναι αυτός, που αποδέχεται το συνεχή μόχθο και εγγράφεται στο παρακάτω- όπως βλέπω ότι βλέπει ο Α Καμύ - πρωταρχικό σχήμα του 'παραλόγου' για το οποίο ο 'παράλογος άνθρωπος' πληρώνει το ανάλογο τίμημα: Περιφρόνηση του θείου του οποίου αποκαλύπτει τα μυστικά, τις αδυναμίες. Μίσος για το θάνατο. Εγγύτητα στο ανθρώπινο, πάθος για τη ζωή! Η στάση του :Τόσο κοντά στην πέτρα, που γίνεται πέτρα ο ίδιος μέσα στο μαρτύριο της επανάληψης. Πιο δυνατός από το βράχο του!Δεν περιφρονεί το πεπρωμένο του! Δεν ελπίζει σε επιτυχία! Η μοίρα του πόνου του ανήκει. Ο βράχος του ανήκει! Το άμεσο κέρδος του: Παραδομένος στη σιωπή υποδέχεται έκθαμβες φωνές, μυστικά καλέσματα, προσκλήσεις προσώπων, αντίποδες όψεις του νομίσματος, τιμήματα της νίκης του. Ξέρει ότι είναι ο κύριος των ημερών του. Πεπεισμένος για την απόλυτη ανθρώπινη έλευση του κάθε πράγματος, τυφλός, που λαχταρά το φως, γνώστης της ατέλειωτης νύχτας πορεύεται ασταμάτητα. Η διδαχή του: Διδάσκει την ύψιστη πίστη, που αρνείται τους θεούς και σηκώνει το βράχο! Κρίνει ότι όλα είναι καλά! Το σύμπαν αδέσποτο στο εξής δε του φαίνεται άγονο ή ασήμαντο! Κάθε θραύσμα της πέτρας σχηματίζει ένα κόσμο! Ο αγώνας προς την κορυφή αρκεί για να γεμίσει την ανθρώπινη καρδιά του!"

Δηλώσεις συμμετοχής στο hellenicbookclub@gmail.com ή μήνυμα στο fb Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, μέχρι την Πέμπτη 11/1, για λήψη του zoom link.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο φωτογράφος Τάκης Τλούπας μας ταξιδεύει σε "Μια Άλλη Ευρώπη"

Ανέκδοτες φωτογραφίες, άγνωστες διαδρομές και μια διαφορετική ματιά του σπουδαίου Θεσσαλού φωτογράφου πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2026

Δωρεάν Πανσέληνος: Πού θα απολαύσεις το "Φεγγάρι του Οξύρρυγχου" σε όλη την Ελλάδα

Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος επιστρέφει με ελεύθερη είσοδο σε 126 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία σε όλη την Ελλάδα.

Η Ντάλια δε λα Σέρδα στην Ελλάδα για δύο βιβλιοπαρουσιάσεις

Με αφορμή το βιβλίο της "Αδέσποτες Σκύλες" η συγγραφέας από το Μεξικό θα βρεθεί στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

Οι "Μοιρολογίστρες" του Δημοσθένη Τζανάκου ανοίγουν τη νέα σεζόν στον Τεχνοχώρο

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος υποδέχεται τη νέα καλλιτεχνική σεζόν με τη νέα ατομική έκθεση του γλύπτη Δημοσθένη Τζανάκου.

"Χρονοστιβάδα": 45 ιστορίες της Θεσσαλονίκης ζωντανεύουν μέσα από λέξεις και χαρτογλυπτική

Το MOMUS-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενεί από την 1η έως τις 20 Σεπτεμβρίου την έκθεση "Χρονοστιβάδα", όπου 45 ιστορίες και πρόσωπα της Θεσσαλονίκης συναντιούνται μέσα από πρωτότυπα έργα χαρτογλυπτικής και αφηγήσεις μνήμης.

Μια ομαδική έκθεση στη Σαλαμίνα εμπνέεται από το ελληνικό και μεσογειακό τοπίο

‘’Sky/Sea/Sun: It’s like a Song!’, μια ομαδική έκθεση που συμμετέχουν καλλιτέχνες με διαφορετικά εικαστικά μέσα, ,ε εργαλεία που κινούνται σε πολλά διαφορετικά πεδία.

"What Remains, What Changes" στην έκθεση της Maria Jole Serreli

Με την έκθεση "What Remains, What Changes", η Maria Jole Serreli παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο της στο αθηναϊκό κοινό, εγκαινιάζοντας παράλληλα τη νέα πενταετία της Gramma Epsilon Gallery.