Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (8-14/1)

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον νεοϊμπρεσιονισμό, αλλόκοτες ζωγραφικές εξερευνήσεις και όλα τα must-see εικαστικά εγχειρήματα που σηματοδοτούν την έναρξη της φετινής εικαστικής σεζόν.

Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου

Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου

Για πρώτη φορά, η Ελλάδα υποδέχεται ένα ξεχωριστό εκθεσιακό αφιέρωμα, σε συνεργασία με κορυφαία μουσεία και φορείς της Ευρώπης, καθώς και ιδιώτες συλλέκτες. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή η έκθεση "Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου", ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίνημα του νεοϊμπρεσιονισμού που μας συστήνει σε ιστορικούς καλλιτέχνες, όπως Paul Signac, Henri-Edmond Cross, Maximilien Luce κ.α.

Εγκαίνια: 10/1

Info: Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή | 10/1-7/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Πεμ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ. | Είσοδος: early bird έως 31/12: €10, 6, προπώληση από 1/1: €12, €9

Mocking Game

Mocking Game
Lyn Liu, "Disturbance - triangle chair", 2023, oil on linen, 152.4 x 177.8 cm. Παραχώρηση: η καλλιτέχνις, Kasmin & The Breeder.

Αντλώντας έμπνευση από την προσωπική της εμπειρία εκτοπισμού, η Lyn Liu δημιουργεί ένα σύμπαν συμβολισμών και αλλόκοτων εικόνων, όπου στιγμές της καθημερινότητας μοιάζουν σα να τις βλέπουμε μέσα από έναν κινηματογραφικό φακό. Για την έκθεση στην The Breeder, η δημιουργός διερευνά τα δίπολα μεταξύ ατομικού και συλλογικού, υποκειμένου και αντικειμένου, απομόνωσης και ενσωμάτωσης, μέσα από εννέα ζεύγη ζωγραφικών έργων.

Εγκαίνια: 13/1 (6-8 μ.μ.)

Info: The Breeder | 13/1-2/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Στερέωμα

Στερέωμα
Χριστιάνα Σούλου, "The Emperor I", 2023 | Coloured pencil on paper | 53 x 42 cm | Digitalization: Graphicon

Βασισμένη σε σχέδια παλαιότερων πρότζεκτ της, η καλλιτέχνιδα Χριστιάνα Σούλου μελετά και πάλι τη σχέση κίνησης και έμψυχης μορφής, όπως αυτή αποτυπώνεται με μολύβι σε χαρτί. Η Σούλου παίζει με τους μύθους, το φύλο και τα όριά του, τον ερωτισμό και την ταυτότητα, δίνοντας έμφαση στις αποκλίσεις μεταξύ του ωραίου και του άσχημου. 

Εγκαίνια: 12/1 (6-9 μ.μ.)

Info: Bernier/Eliades | 12/1-8/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 10.30 π.μ.-6.30 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

The Breeder Studyroom: Amalia melancholia

The Breeder Studyroom
Aristeidis Lappas, Death of a Fruit, 2022, oil on canvas, 200 x 160 cm
Αριστείδης Λάππας, "Death of a Fruit", 2022, oil on canvas, 200 x 160 cm

Για πρώτη φορά, το The Breeder Studyroom αφιερώνεται σε μια θεατρική παράσταση, την "Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων" και μεταμορφώνεται σε έναν χώρο μελέτης των εμπνεύσεων και του υλικού που χρησιμοποιήθηκαν από τους συντελεστές του έργου. Η σκηνοθέτιδα της παράστασης, Ζωή Χατζηαντωνίου, μοιράζεται υλικό και στοιχεία της διαδικασίας της που την ώθησαν να συλλάβει και να διαμορφώσει το έργο. Παράλληλα, ο καλλιτέχνης Αριστείδης Λάππας προσκλήθηκε να πειραματιστεί με τις επιρροές που πλαισιώνουν το θεατρικό και να δημιουργήσει ένα νέο έργο σε διάλογο με την παράσταση.

Info: The Breeder | 13/1-2/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Χριστιάνα Σούλου. Στερέωμα

  • Ζωγραφική

Η καλλιτέχνιδα διαμορφώνει μία διάταξη αποτελούμενη από περίπου 25 ζωγραφικά έργα, βασισμένα σε μελέτη σχεδίων της προηγούμενης δουλειάς της «Water» και σε επιλογή παλαιότερων σχεδίων της σειράς «Φανταστικά Όντα - μετά τον Borges». Ο κοινός παρονομαστής και το σημείο που ενώνει τα έργα αυτής της παρουσίασης είναι το ζήτημα της σχέσης κίνησης - έμψυχης μορφής, όπως αυτή αποτυπώνεται με μολύβι σε χαρτί. Ο τίτλος της έκθεσης προκύπτει από την απόσταση που παίρνει η καλλιτέχνης από κάθε αναπαραστατική αφήγηση για να φτάσει σε μία αλήθεια που δεν διαδραματίζεται μέσα στον χρόνο, αλλά σε μία στιγμή που ξεφεύγει από κάθε διάρκεια. Το έργο της Χριστιάνας Σούλου, ερευνητικό, αινιγματικό και εμμονικό, πηγαίνει πέρα από την αναπαράσταση και την απλή καταγραφή για να εστιάσει στην βαθύτερη ψυχή των πραγμάτων - σ' αυτό που ζωντανεύει τις μορφές ώστε αυτά που κάνει να είναι πράγματα ζωντανά και έμψυχα. Στα έργα της ο μύθος και η ακραία υποκειμενικότητα συναντιούνται σε εικόνες που λειτουργούν ως μέρος του μαγικού, ως τελετουργικές επωδοί. Μέρος αυτής της τελετουργίας αποτελούν οι τίτλοι των έργων οι οποίοι συνιστούν ένα παράλληλο κειμενικό έργο. Τα έργα της Σούλου είναι μεταφορικά σε μία διαδικασία διαδοχικών μεταμφιέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του φύλου.

Lyn Liu. Mocking Game

  • Ζωγραφική

Αντλώντας έμπνευση από την προσωπική της εμπειρία εκτοπισμού, η Lyn Liu δημιουργεί ένα σύμπαν συμβολισμών και συχνά αλλόκοτων εικόνων όπου αναπαρίστανται καταστάσεις της καθημερινότητας σαν να τις βλέπουμε μέσα από έναν κινηματογραφικό φακό. Στα έργα της η πραγματικότητα μοιάζει με μια αλληλουχία στοπ καρέ που αναδεικνύουν τόσο το εσωτερικό ψυχολογικό τοπίο του ατόμου όσο και την κοινωνική σφαίρα δίνοντας έμφαση στις πιέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των δύο αλλά και εντός τους. Για την έκθεση στην γκαλερί The Breeder, η Lyn Liu διερευνά τα δίπολα μεταξύ ατομικού και συλλογικού, υποκειμένου και αντικειμένου, απομόνωσης και ενσωμάτωσης μέσα από εννέα ζεύγη ζωγραφικών έργων. Σε κάθε ένα από τα ζεύγη, το ένα έργο περιστρέφεται γύρω από την ιδέα του υποκειμένου, της οντότητας που έχει εμπειρική και αντιληπτική ικανότητα και το άλλο γύρω από την ιδέα του αντικειμένου, την οντότητα που επηρεάζεται από τη δράση του υποκειμένου.

The Breeder Studyroom: Amalia melancholia

  • Μεικτά Μέσα

Για πρώτη φορά, το The Breeder Studyroom αφιερώνεται σε μια θεατρική παράσταση, την "Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων" και μετατρέπεται σε έναν χώρο μελέτης γύρω από τις πηγές έμπνευσης και το υλικό που χρησιμοποίησαν οι συντελεστές της παράστασης που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής. Η σκηνοθέτιδα της παράστασης, Ζωή Χατζηαντωνίου, μοιράζεται υλικό και στοιχεία της διαδικασίας της που την ώθησαν να συλλάβει και να διαμορφώσει το έργο. Η παράσταση αποκαλύπτει κρυμμένες πτυχές ενός ιστορικού προσώπου, της βασίλισσας Αμαλίας και του δημιουργήματός της, του Εθνικού Κήπου, που για την ίδια αποτέλεσε το παιδί που δεν έκανε. Το έργο βρίθει ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών αναφορών και η εγκατάσταση στο The Breeder Studyroom φιλοδοξεί να ρίξει φως στο περιεχόμενο που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία της παράστασης εμπλουτίζοντας την αφήγηση με υλικό που δεν έχει προβληθεί ως τώρα αλλά και να ενώσει τον θεατρικό με τον εικαστικό κόσμο. Ο Αριστείδης Λάππας προσκλήθηκε να αντιδράσει σε αυτές τις αναφορές, δημιουργώντας ένα νέο έργο σε διάλογο με τη θεατρική παράσταση και τα επιμέρους καλλιτεχνικά στοιχεία που την συναποτελούν.

Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου

  • Αφιερώματα

Για πρώτη φορά, η Ελλάδα υποδέχεται ένα ξεχωριστό εκθεσιακό αφιέρωμα, σε συνεργασία με κορυφαία μουσεία και φορείς της Ευρώπης, καθώς και ιδιώτες συλλέκτες. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή η έκθεση «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου», ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίνημα του νεοϊμπρεσιονισμού που μας συστήνει σε ιστορικούς καλλιτέχνες, όπως Paul Signac, Henri-Edmond Cross, Maximilien Luce κ.α.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.