Δημήτρης Καρακίτσος και Μισέλ Λουκέν στις νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Ποταμός

Οι εκδόσεις Ποταμός παρουσιάζουν μια ερωτική ιστορία γραμμένη από τον Δημήτρη Καρακίτσο και ένα βιβλίο που μιλά για τον τρόπο που η Ιαπωνία, η οποία δεν ήρθε ποτέ σε άμεση επαφή με την Αρχαία Ελλάδα, κατόρθωσε να αφομοιώσει όλη αυτή την κληρονομιά.

Ποταμός

Οι εκδόσεις Ποταμός παρουσιάζουν την "Αυτο-κοινωνιο-παραμυθία", μια ερωτική ιστορία γραμμένη από τον Δημήτρη Καρακίτσο και την "Η ελληνική Ιαπωνία" που μιλά για τον τρόπο που η Ιαπωνία, η οποία δεν ήρθε ποτέ σε άμεση επαφή με την Αρχαία Ελλάδα, κατόρθωσε να αφομοιώσει όλη αυτή την κληρονομιά.

"Αυτο-κοινωνιο-παραμυθία" (Δημήτρης Καρακίτσος)

Μια ερωτική ιστορία όταν την έχει γράψει ο Δημήτρης Καρακίτσος δεν είναι "μια ερωτική ιστορία". Είναι σαν εγκόλπιο - γι’ αυτό και την σχεδιάσαμε σε σχήμα που να φωλιάzει μέσα στην τσέπη, την τσέπη πάνω από την καρδιά.

Η "Αυτο-κοινωνιο-παραμυθία", λέξη φτιαγμένη από τρεις λέξεις, είναι μια αυτοβιογραφική ιστορία αγάπης φτιαγμένη από πολλά πρόσωπα, όπως όλες οι ιστορίες αγάπης - ποτέ δεν αφορούν μόνο τους πρωταγωνιστές τους. Είναι ένα βιβλίο μικρού σχήματος – τσέπης. Να χωράει σε μια τσάντα με τα απαραίτητα, τα πιο σημαντικά, π.χ. την ταυτότητά σου. Ό,τι θες να σώσεις σε μια οριακή κατάσταση – λόγου χάρη σε μια πυρκαγιά. Οι βιβλιοθήκες καίγονται στις πυρκαγιές. Η "Αυτο-κοινωνιο-παραμυθία" είναι αυτό ακριβώς: η ματιά πριν την εκκένωση. Η απάντηση στην ερώτηση: τι θα ήθελες να σωθεί.

"Η ελληνική Ιαπωνία" (Μισέλ Λουκέν, μτφρ. Μύρτα Περράκη)

Ελληνική Ιαπωνία. Μισή Απόλλων, μισή σαμουράι, μισή Αφροδίτη, μισή γκέισα -  ο συνδυασμός των δύο λέξεων ηχεί παράδοξος και ανοίκειος, δίνοντας την εντύπωση μιας χίμαιρας. Είναι άραγε δυνατόν να υπάρξει γόνιμη προσέγγιση μεταξύ δύο τόσο διαμετρικά διαφορετικών χωρών; Η μελέτη του Μισέλ Λουκέν καταδεικνύει την επιρροή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στον ιαπωνικό σε ποικίλους τομείς – τη λογοτεχνία,  τη φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική, τις παραστατικές τέχνες, όπως και τη σύγχρονη ιαπωνική τέχνη. Ο τρόπος με τον οποίο η Ιαπωνία, η οποία δεν ήρθε ποτέ σε άμεση επαφή με την Αρχαία Ελλάδα, κατόρθωσε να αφομοιώσει όλη αυτή την κληρονομιά, αποτελεί απάντηση στο ερώτημα περί των πολύμορφων τρόπων οικειοποίησης των ξένων πολιτισμών.  

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/5)

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε τις πρώτες μέρες του Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/05/2025

Έρχεται το 6ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha

Δείτε εντός αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ που απευθύνεται στους λάτρεις των μυστηρίων, των ντετέκτιβ και των ανεξιχνίαστων υποθέσεων.

Ποιο είναι το "παγκόσμιο φαινόμενο" Μπενχαμίν Λαμπατούτ που έρχεται στην Ελλάδα;

Ήταν στη βραχεία λίστα για το Διεθνές Booker, έχει χαρακτηριστεί παγκόσμιο λογοτεχνικό φαινόμενο και στα βιβλία του κάνει την επιστήμη λογοτεχνία: Ποιος είναι ο Χιλιανός και ποια βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά;

Ο Αμερικάνος καλλιτέχνης Peter Reginato για πρώτη φορά στην Αθήνα

Η έκθεση "Chroma" επικεντρώνεται αποκλειστικά στη ζωγραφική του.

Εσύ ξέρεις τις αδερφές Γαργάρα που κάποτε... άλωσαν την Αθήνα;

Έτσι τουλάχιστον "ισχυρίζεται" το νέο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη "Η άλωση των Αθηνών από τις αδερφές Γαργάρα" από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Γνωρίστε τον κόσμο όπου "Θα πέσει η νύχτα"

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο και το βιβλιοπωλείο Επί Λέξει διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη. Αποσπάσματα διαβάζει η Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

"Η σιωπή είναι η είδηση": Στο φεστιβάλ Ίριδα Visions για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Το φεστιβάλ διοργανώνει μια σημαντική συζήτηση για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην σύγχρονη εποχή.