Ο διαχρονικός διάλογος γλυπτικής και σχεδίου αποκαλύπτεται στην έκθεση "Ink and Stone"

Η έκθεση συγκεντρώνει μια συλλογή από εικαστικές αναφορές που εξετάζουν τη γλώσσα του σχεδίου και της γλυπτικής ως αλληλένδετες, ή ως παράλληλες.

Ink and Stone Νίκος Μόσχος @ ZoumboulakisGalleries

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την νέα ομαδική έκθεση με τίτλο, "Ink and Stone", όπου ξεδιπλώνεται ο διαχρονικός διάλογος μεταξύ γλυπτικής και σχεδίου. Η έκθεση σε επιμέλεια Γεωργίας Λιάπη συγκεντρώνει μια συλλογή από εικαστικές αναφορές που εξετάζουν τη γλώσσα του σχεδίου και της γλυπτικής ως αλληλένδετες ή ως παράλληλες. Το πρότζεκτ εγκαινιάζεται την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, 6-9 μ.μ.

Η στενή σχέση μεταξύ σχεδίου και γλυπτού γεφυρώνει αιώνες καλλιτεχνικής παράδοσης. Στο "Ink and Stone" αυτό παρουσιάζεται μέσα από την σύμπλεξη σύγχρονων καλλιτεχνών, με ιστορικά έργα από τη συλλογή της Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Έργα που αλληλοσυμπληρώνονται και αντιπαραβάλλονται, απευθύνονται τόσο στην απτική, όσο και στην οπτική διάσταση που εμπεριέχεται στον κοινό χώρο μεταξύ των πεδίων του σχεδίου και της γλυπτικής· αποκαλύπτουν έτσι ενδιάμεσους, διαλεκτικούς χώρους, δημιουργώντας ένα πλαίσιο όπου το απτικό και το αιθέριο συγκλίνουν.

Ink and Stone Αλίκη Παλάσκα
@ ZoumboulakisGalleries
Αλίκη Παλάσκα, "The Mask Of The Unspeakable", 2023

Τα σχέδια που καταλαμβάνουν τους τοίχους της γκαλερί, αποτυπώνουν είτε φευγαλέες στιγμές έμπνευσης, είτε σχολαστικές μελέτες που προσφέρουν κρυφές ματιές στην καλλιτεχνική διαδικασία, φανερώνοντας τη γένεση των ιδεών που τελικά παίρνουν μορφή μέσα από την μεταμόρφωση της αδρανούς ύλης σε γλυπτικές αφηγήσεις. Τα γλυπτά που παρουσιάζονται, ενσωματώνουν κλασικές δομές και παραδοσιακά στοιχεία, όπως το μάρμαρο και ο πηλός, αλλά και σύγχρονες τεχνικές, όπως τα found objects (αντικείμενα που βρέθηκαν), το τσιμέντο και ο γραφίτης.

Οι καλλιτεχνικές πρακτικές εμπλέκονται σε έναν διάλογο που διαχειρίζεται τις πολλαπλές νοηματικές διαστάσεις των υλικών, εξερευνώντας τις συνδέσεις και τις αντιθέσεις μεταξύ φορμαλιστικών και εννοιολογικών προσεγγίσεων και υφαίνουν μια αφήγηση που εξετάζει την εμβάθυνση στην επιφάνεια και την υλικότητα, σε αντιπαράθεση με την εστίαση στη γραμμή και τη μορφή.

Ink and Stone Δέσποινα Φλέσσα
@ ZoumboulakisGalleries
Δέσποινα Φλέσσα, "The Field", 2023

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, Βανέσσα Αναστασοπούλου, Γιώργος Αυγέρος, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Κωστής Βελώνης, Μαρίνα Γκενάντιεβα, Γιώργος Γυπαράκης, Θωμάς Διώτης, Στεφ Καμάρης, Μαρίνα Καρέλλα, Χάρης Κοντοσφύρης, Άννα Λάσκαρη, Γιάννης Μόραλης, Νίκος Μόσχος, Αλίκη Παλάσκα, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Νίκος Σαρλής, Νίκος Τρανός, Δέσποινα Φλέσσα, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Melina Mosland, CHRYSSA, Takis.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Νίκος Μόσχος, "Unbearable happiness", polymer clay and metal on cement base, 70x33x50 cm. 2021

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ink and Stone

  • Μεικτά Μέσα

Εδώ ξεδιπλώνεται ο διαχρονικός διάλογος μεταξύ γλυπτικής και σχεδίου. Η έκθεση συγκεντρώνει μια συλλογή από εικαστικές αναφορές που εξετάζουν τη γλώσσα του σχεδίου και της γλυπτικής ως αλληλένδετες, ή ως παράλληλες. Η στενή σχέση μεταξύ σχεδίου και γλυπτού γεφυρώνει αιώνες καλλιτεχνικής παράδοσης. Στο “Ink and Stone” αυτό παρουσιάζεται μέσα από την σύμπλεξη σύγχρονων καλλιτεχνών, με ιστορικά έργα από τη συλλογή της γκαλερί Ζουμπουλάκη. Έργα που αλληλοσυμπληρώνονται και αντιπαραβάλλονται, απευθύνονται τόσο στην απτική, όσο και στην οπτική διάσταση που εμπεριέχεται στον κοινό χώρο μεταξύ των πεδίων του σχεδίου και της γλυπτικής· αποκαλύπτουν έτσι ενδιάμεσους, διαλεκτικούς χώρους, δημιουργώντας ένα πλαίσιο όπου το απτικό και το αιθέριο συγκλίνουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/05/2024

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.