Ένας νέος πολιτιστικός χώρος για τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών Μικράς Ασίας ανοίγει στην Αθήνα

Ο πολιτιστικός χώρος θα αποτελεί τόπο συνάντησης των Αλαγιωτών και θα φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών δράσεων.

Νίκος Ζαφειρόπουλος Κοίταξε Πίσω

60 χρόνια από την ίδρυσή του, ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας Αττικής & Περιχώρων εγκαινιάζει τον δικό του Πολιτιστικό Χώρο Alaya, στη Νέα Ιωνία, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ.

Το "Σπίτι" των Αλαγιωτών αποτελούσε από το 1945 καταστατικό όνειρο των προσφύγων Αλαγιωτών Μικράς Ασίας που βίαια διωγμένοι για πάντα από τα πατρογονικά, αναζήτησαν να στεριώσουν και να ανθίσουν χτίζοντας μια νέα ζωή στην μητροπολιτική Ελλάδα. Ο πολιτιστικός χώρος θα αποτελεί τόπο συνάντησης των Αλαγιωτών και θα φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών δράσεων με έμφαση στα εικαστικά, την performance και το βιβλίο και θα διοργανώνει καλλιτεχνικά σεμινάρια, επιστημονικές συναντήσεις και ημερίδες.

Η Alaya, ο Πολιτιστικός Χώρος των Αλαγιωτών, θα δράσει στη Νέα Ιωνία ως τόπος καλλιτεχνικής επικοινωνίας, προβολής καλλιτεχνών και σπουδής στην τέχνη, με πίστη στην ομορφιά της πολυπολιτισμικότητας, μια πίστη βαθιά ριζωμένη από το τραυματικό και πάντα ανοιχτό βίωμα του Μικρασιατικού ξεριζωμού.

Διαβάστε Επίσης

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, θα φιλοξενηθεί η εικαστική φωτογραφική έκθεση του Νίκου Ζαφειρόπουλου "Κοίταξε Πίσω/LookBack" με συναρπαστικά πορτρέτα Αλαγιωτών μέσα στην παραδομένη στη λήθη πρώην μητρόπολη της κλωστοϋφαντουργίας, την Ελευθερούπολη Νέας Ιωνίας καθώς και έκθεση πλούσιου φωτογραφικού, εικονοληπτικού και τεκμηριωτικού υλικού της ζωής και δράσης των πάντα αισιόδοξων Αλαγιωτών στη νέα τους πατρίδα έως σήμερα.

Στα εγκαίνια συμμετέχει η Μικτή Χορωδία των Αλαγιωτών με μαέστρο την Καίτη Τσεκούρα, χορεύουν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας "Μνήμες Παράδοσης" με χοροδιδάσκαλο τον Ερρίκο Βέγκα, ενώ η γιορτή θα κορυφωθεί με τη μουσική και το τραγούδι του Γιώργου Μπακιρτζή, καθώς και τη φιλική συμμετοχή της Ειρήνης Τζαμτζή.

100 χρόνια μετά, ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών, ο πρώτος σύλλογος Μικρασιατών που το 1989 ενεργοποίησε, ώθησε και πέτυχε την αδελφοποίηση του Δήμου Νέας Ιωνίας με τον Δήμο της πατρογονικής Αλάγιας (πλέον Alanya) με δημάρχους τον Γιώργο Πετσεμλίδη και Χασάν Σιπαχιόγλου, φροντίζει ενεργά, με ετήσιες επισκέψεις, καλοκαιρινή φιλοξενία παιδιών και πολιτιστικές ανταλλαγές την αδελφοποίηση αυτή, διατηρώντας πάντα άσβεστη τη μνήμη αλλά στηρίζοντας την ειρήνη και τη συμφιλίωση.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκος Ζαφειρόπουλος. Κοίταξε Πίσω/LookBack

  • Αφιερώματα

Η εικαστική φωτογραφική έκθεση του Νίκου Ζαφειρόπουλου παρουσιάζει πορτρέτα Αλαγιωτών μέσα στην πρώην μητρόπολη της κλωστοϋφαντουργίας, την Ελευθερούπολη Νέας Ιωνίας. Παράλληλα, εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό, εικονοληπτικό και τεκμηριωτικό υλικό της ζωής και δράσης των Αλαγιωτών στη νέα τους πατρίδα έως σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Νομπελίστας Λάσλο Κρασναχορκάι στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Αθήνας

Ο κάτοχος του Νόμπελ 2025, ο συγγραφέας των ιλιγγιωδών προτάσεων που είδε έργα του στο σινεμά από τον Μπέλα Ταρ, έρχεται στην Τεχνόπολη για να συζητήσει και να υπογράψει βιβλία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/01/2026

Αποκριάτικη διάθεση στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Όλες οι δράσεις που έρχονται στο μουσείο τον Φεβρουάριο.

Empty Hums: Η γλυπτική του Αντρέα Τζούροβιτς στην γκαλερί Bernier/Eliades

Εγκαίνια την για την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με έργα που ισσοροπούν ανάμεσα στη γλυπτική και τη ζωγραφική.

Βιβλία ακόμη και με €1: Το Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην πλατεία Κλαυθμώνος

Η διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών έχει ελεύθερη είσοδο και πληθώρα βιβλίων με προσφορές από 1 ευρώ.

Τα "Ερωτικά" του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου στην "Ιλεάνα Τούντα"

Τρία σχεδόν χρόνια μετά το θάνατο του, το έργο του Θεοφυλακτόπουλου συνεχίζει να μας απασχολεί.

Παρέλαση αστέρων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026

Με δυνατές προτάσεις κλασικής μουσικής και όχι μόνο ξεκινά το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

"Τριπλό Κοντσέρτο" Μπετόβεν... εις διπλούν από κορυφαίους σολίστ σε συναυλίες της ΚΟΑ και της Ορχήστρας Φεστιβάλ Δρέσδης σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Έργο που μέχρι πρότινος παιζόταν σπανιότατα σε συναυλίες στην Ελλάδα, το "Τριπλό κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο" του Μπετόβεν ακούσθηκε αρκετές φορές μέσα στο 2025, προς δε το τέλος της χρονιάς δις, εντός δύο μόλις εβδομάδων, από εξαιρετικούς σολίστ, στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης!