"Fakeless": Μια ψηφιακή έκθεση για να αποκτήσεις "ανοσία" στην παραπληροφόρηση

Το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζει το πρόγραμμα «Fakeless» με θέμα τον επιγραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας.

Fakeless Ινστιτούτο Γκαίτε

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε ένα άρθρο μέχρι τέλους; Πόσες φορές έχετε μοιραστεί συνδέσμους χωρίς πρώτα να τους ανοίξετε; Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς; Πώς πρέπει να μιλάμε σε ανθρώπους που πιστεύουν σε συνωμοσίες;

Η ψηφιακή κυριαρχία και η εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ποικιλομορφίας. Σε μια εποχή που οι αυταρχικές δυνάμεις στην Ευρώπη αποκτούν όλο και περισσότερη επιρροή, το τοπίο των μέσων ενημέρωσης είναι αβέβαιο, η προώθηση της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας αποκτά βαρύνουσα σημασία. Γι'αυτό, το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζει, από 23 Νοεμβρίου, την ψηφιακή έκθεση "Fakeless" για να μας διδάξει τα πάντα για τη διαδικτυακή πλοήγηση.

Βασικός στόχος του προγράμματος "Fakeless" είναι η βελτίωση της συνειδητής χρήσης των ειδήσεων και των μέσων ενημέρωσης από ανθρώπους όλων των γενεών. Κάθε απρόσεκτο κλικ μειώνει την "ανοσία" μας στην παραπληροφόρηση. Για να διαπιστώσετε πόσο καλά μπορείτε να πλοηγηθείτε στον κόσμο της πληροφορίας, επισκεφθείτε την έκθεση και δοκιμάστε τις ικανότητές σας με τα online παιχνίδια. Το "Fakeless" σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα για να αποκτήσετε "ανοσία" στην παραπληροφόρηση.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, εργαστήρια, επισκέψεις σχολικών τάξεων και συζητήσεις. 

Διαβάστε Επίσης

Το πρόγραμμα "Fakeless" υλοποιείται από το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με τον οργανισμό Kunsht (Ουκρανία). 

Παράλληλο πρόγραμμα

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, 6-8 μ.μ.

Εργαστήρι Fact-Checking 
Παραπληροφόρηση και Fact-Checking στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης 
Ένα εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους.
Εισηγητής: Ανδρόνικος Κουτρομπέλης

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η προσεκτική επαλήθευση της ακρίβειας των πηγών πληροφοριών γίνεται όλο και πιο σημαντική. Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς;  Το εργαστήριο Fact-Checking θα μας βοηθήσει να βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Αποκτήστε πολύτιμες δεξιότητες και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε πιο εύκολα φαινόμενα παραπληροφόρησης.

Στο εργαστήριο: 
- Θα επεξεργαστείτε εργαλεία για να αποφανθείτε αν τα γεγονότα είναι αληθινά ή ψευδή.
- Θα γνωρίσετε εργαλεία και μεθόδους για να ελέγξετε αν οι εικόνες ή τα βίντεο είναι γνήσια.
- Θα λάβετε πρακτικές συμβουλές για τον εντοπισμό εικόνων που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη και deepfakes.
- Θα γνωρίσετε εργαλεία βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την παραπληροφόρηση.

Λίγα λόγια για τον εισηγητή
Ο Ανδρόνικος Κουτρομπέλης σπούδασε πληροφορική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως υπεύθυνος τεχνολογίας στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και στην ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα "Edu4u". Συνίδρυσε τον οργανισμό παρακολούθησης εκδηλώσεων "Hellenic Hoaxes" και εργάστηκε εκεί από το 2017-2023. Ήταν υπεύθυνος για την τεχνική ανάπτυξη της πρώτης εφαρμογής ανίχνευσης ελληνικών hoaxes ("Greek Hoaxes Detector").

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής έως τις 23 Νοεμβρίου στο fakeless@goethe.de 
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων

Το ινστιτούτο θα διαθέσει φορητό υπολογιστή για την διεξαγωγή του εργαστηρίου. Αν πάλι θέλετε, μπορείτε να φέρετε τον δικό σας φορητό υπολογιστή. 

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, 7-8.30 μ.μ.

Εργαστήριο: Bring your Grandpa
Ένα εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους.

Η έλλειψη εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας επηρεάζει διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Όλοι και όλες μας έχουμε να καλύψουμε σημαντικά κενά όταν ερχόμαστε σε επαφή με τις ειδήσεις και τα μέσα επικοινωνίας, μερικές φορές από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αν και η νεότερη γενιά έχει συχνά μεγαλύτερη εξοικείωση και άνεση με την τεχνολογία, τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία ζωής. Συνήθως καταναλώνουν τις ειδήσεις και τα μέσα επικοινωνίας πιο χαλαρά και συγκρατημένα. Το "Fakeless" φέρνει κοντά νέους και ηλικιωμένους για να μάθουν μαζί, να ανακαλύψουν νέα πράγματα και να συμμετάσχουν σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής έως τις 23 Νοεμβρίου στο fakeless@goethe.de

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων

Το ινστιτούτο θα διαθέσει φορητό υπολογιστή για την διεξαγωγή του εργαστηρίου. Αν πάλι θέλετε, μπορείτε να φέρετε τον δικό σας φορητό υπολογιστή. 

Περισσότερες πληροφορίες για το "Fakeless" εδώ.

Μέσω του παρακάτω συνδέσμου μπορείτε επίσης να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα Fakeless και να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλο το διαθέσιμο υλικό εντελώς δωρεάν.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τρεις εκθέσεις που πρέπει να δεις πριν κατεβάσουν αυλαία

Πρωτότυπα εγχειρήματα από γυναίκες εικαστικούς και μία ομαδική έκθεση που ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/09/2025

"Οι μεταλλάξεις": Νέο σουρεάλ και χιομοριστικό βιβλίο από τις εκδόσεις Carnivora

Ο Χόρχε Κομενσάλ αφηγείται την παράδοξη ιστορία ενός δικηγόρου που δεν μπορούσε πια να μιλήσει εξαιτίας μιας αρρώστιας κι έτσι ανατράπηκε η ζωή του.

"Spiritus Loci": Πώς εξερευνάς την "επιδερμίδα" του τοπίου;

Γλυπτικά και ζωγραφικά έργα διερευνούν την εννοιολογική κατασκευή του τοπίου.

Τρεις συγγραφείς μιλούν για τη ζωγραφική του Αλέκου Κυραρίνη

Με αφορμή την έκθεση "Χρώμα Κόκκινο" στην γκαλερί Citronne.

"Soft Walls": Ένα πολυεπίπεδο πρότζεκτ αφιερωμένο στη φωτογραφία

Η φωτογραφική ομάδα blink παρουσιάζει το αποτύπωμα μιας τριετούς φωτογραφικής διαδικασίας.

Τι δεν θα χάσουμε στο πρώτο τριήμερο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Συναυλία με τους Vanila Swing, πάρτι, δραστηριότητες για παιδιά όπως παράσταση μάγου και έκθεση Playmobil, και όλα όσα κάνουν άχαστο το πρώτο τριήμερο του φεστιβάλ 5-7/9.

Μία διεθνής έκθεση τέχνης κάνει στάση στο St. George Lycabettus

Το "Crosslines" για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Global Tour 2025- Europe.