"Witness Lines": Ένα πρότζεκτ για την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας στο State of Concept

H πρώτη έκθεση στην Ελλάδα της Hajra Waheed εστιάζει σε ερωτήματα που σχετίζονται με τις δομές εξουσίας και το πώς αυτές υπερβαίνουν το χρόνο μέσα από τις παρακαταθήκες της αποικιακής και κρατικής βίας.

Witness Lines

Το State of Concept παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα της καλλιτέχνιδας Hajra Waheed με τίτλο "Witness Lines", η οποία εγκαινιάζεται στις 25 Νοεμβρίου 2023 στη 1 μ.μ., σε επιμέλεια Ηλιάνας Φωκιανάκη.

Η διεπιστημονική πρακτική της Waheed εκτείνεται από τη ζωγραφική και το σχέδιο μέχρι το βίντεο, τον ήχο, τη γλυπτική και την εγκατάσταση. Η μακροχρόνια ενασχόληση της με ερωτήματα που σχετίζονται με τις δομές εξουσίας και το πώς αυτές υπερβαίνουν το χρόνο μέσα από τις παρακαταθήκες της αποικιακής και κρατικής βίας, έχει ξεχωρίσει για την ακρίβειά της. Εξερευνώντας την ιστορική σύνδεση μεταξύ της ασφάλειας, της επιτήρησης και των κρυφών δικτύων εξουσίας που δομούν τις ζωές, η Waheed αντιμετωπίζει τα επακόλουθα της κοινωνικής αδικίας υφαίνοντας τις ιστορίες της μέσα από συλλογικές και χειραφετητικές προτάσεις ριζοσπαστικής ζωής. 

Witness Lines

H παρουσίαση της Waheed θα δώσει έμφαση στην βίντεο-πρακτική της, και την πρεμιέρα ενός νέου συναφούς φίλμ, "Γραμμα Στην Αδελφή Μου, 16 Νοεμβρίου, 2015" (2023), ανάθεση του State of Concept και χρηματοδοτείται από το CALQ (Conseil des arts et des lettres du Québec). Το νέο φίλμ περιστρέφεται γύρω από ένα γράμμα που ήταν καθοριστικό για το αρχικό σενάριο της "Σπείρας" (2019) και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μια περφόρμανς της Waheed το 2017. Το "Γραμμα Στην Αδελφή Μου" (2023) βασίζεται στην προσωπική αλληλογραφία στις 16 Νοεμβρίου 2015 μεταξύ αδελφών, στην οποία η αδελφή της καλλιτέχνιδας περιγράφει την εφαρμογή "κατάστασης έκτακτης ανάγκης" σε μια χώρα, την οποία ζει από κοντα.

Ενώ το "Γραμμα Στην Αδελφή Μου" (2023) είναι μια ενστικτώδης απάντηση στην εγκεκριμένη από το κράτος ισλαμοφοβία και τη βάναυση άσκηση της αποικιοκρατικής εξουσίας, η"Σπείρα" (2019) εστιάζει στις δυνατότητες απελευθέρωσης από τέτοιους θανατηφόρους κύκλους. Με αφετηρία την καταλυτική γεωμετρία της σπείρας στη φύση, η ταινία διαπραγματεύεται την αήττητη απελπισία και τις διαδικασίες για τον κοινωνικό μετασχηματισμό. To φίλμ ξεκινά με μια αφήγηση από την καλλιτέχνιδα: "Η σπείρα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή μορφή." Μαζί, τα δύο έργα είναι ένας διαλογισμός για την αλλαγή, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να λέμε την αλήθεια στην εξουσία και ταυτόχρονα να διατηρούμε μια μακρόπνοη προοπτική προσπαθώντας να οικοδομήσουμε ένα δίκαιο και ισότιμο μέλλον.

Με βάση την υπάρχουσα πρακτική της Waheed να χαρτογραφεί τις συμπεριφορές και τα μοτίβα της αποικιακής και κρατικής βίας, και τα δύο έργα χρησιμοποιούν τον φυσικό κόσμο ως εφαλτήριο για τον προβληματισμό σχετικά με την ατομική αναταραχή και τη συλλογική ανθρώπινη εμπειρία. Τα έργα έρχονται σε μια εποχή παγκόσμιων συγκρούσεων, αντιπαραθέσεων και καταστροφών, θυμίζοντάς μας όλους τους κύκλους βίας στα βάθη της ιστορίας, που τώρα ενισχύονται επίσης μέσω της οικοκτονίας και της φυσικής καταστροφής, αλλά υπογραμμίζοντας περαιτέρω ότι οι σπείρες μπορούν να επιτρέψουν την απομάκρυνση από τις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις και τη βία.

Η έκθεση υποστηρίζεται από το Conseil des arts et des lettres du Québec (CALQ).

Εγκαίνια: 25/11 (1 μ.μ.)

Info: State of Concept | 25/11/23-10/2/24 | Τετ.-Παρ.: 4.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

State of Concept

Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
30/04/2024

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.