4ο Artist Meeting: Η καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία συναντώνται σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

Το 4ο Artist Meeting που διοργανώνει η πλατφόρμα μoment creative εστιάζει στο πώς η διερεύνηση του αρχαιολογικού υλικού μπορεί να αποτελέσει βάση για τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων που εμπλέκουν δραματουργικά παρόν με παρελθόν.

Artist meeting

Μετά από τρεις επιτυχημένες και πλέον εποικοδομητικές συναντήσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού, το μoment creative διοργανώνει το 4ο artist meeting στις 23 Σεπτεμβρίου, στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, με θέμα την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία σε αρχαιολογικούς χώρους.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας θεματικής, που ακολουθεί τη συζήτηση του Ιουνίου για την καλλιτεχνική δημιουργία στο αστικό τοπίο. Στόχος του 4ου artist meeting είναι να εστιάσει σε καλλιτεχνικά και πρακτικά ζητήματα που άπτονται της δημιουργίας καλλιτεχνικών έργων σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Artist meeting

Προσκεκλημένοι ομιλητές στο 4ο artist meeting θα είναι οι αρχαιολόγοι και ηθοποιοί Ευθύμης Θέου (Βερολίνο/Αθήνα) και Ηλέκτρα Αγγελοπούλου (Αθήνα). Με τη διπλή ιδιότητα τους, ο Ευθύμης και η Ηλέκτρα θα μιλήσουν για την εμπειρία της ανασκαφής ως αφετηρία για μια αλληλεπίδραση με την εκάστοτε τοπική κοινότητα, και για το πώς η διερεύνηση του αρχαιολογικού υλικού μπορεί να αποτελέσει βάση για τη δημιουργία site specific έργων τα οποία εμπλέκουν δραματουργικά το παρόν με το παρελθόν.

Μέσα από παραδείγματα και πρόσφατες παραγωγές των καλλιτεχνών θα συζητηθεί σε ποιο βαθμό ένας αρχαιολογικός χώρος ή ένας τόπος με ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί αφορμή για να δημιουργηθεί μια καλλιτεχνική ιδέα που αγκαλιάζει προσωπικά και συλλογικά βιώματα, κομμάτια της δημόσιας ιστορίας ενός τόπου από το παρελθόν μέχρι σήμερα.

Επίσης, θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες με σκοπό να αναδειχθούν ζωτικής σημασίας πρακτικά και οργανωτικά ζητήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας δράσης σε αρχαιολογικούς χώρους. Ζητήματα όπως η συνεργασία με την εκάστοτε αρχαιολογική ομάδα και την τοπική υπηρεσία και η διαδικασία εξασφάλισης σχετικής άδειας, οι εκάστοτε περιορισμοί που πρέπει να χαρτογραφηθούν και να ληφθούν υπόψη, η ασφάλεια των συντελεστών και του κοινού, η δυνατότητα χρήσης -ή όχι-  τεχνητού φωτισµού, η προσβασιμότητα, η χρηματοδότηση και οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, θα ξεδιπλωθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση απευθύνεται σε καλλιτέχνες, υπεύθυνες/ους παραγωγής, και εν γένει σε επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού που έχουν ήδη υλοποιήσει αντίστοιχες δράσεις και θα ήθελαν να μοιραστούν εμπειρία, προβληματισμούς και πρακτικές πληροφορίες. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κωνσταντίνα Γεωργίου, δημιουργός του μοment Creative και της ΑΜΚΕ ‘ανάμεσα στους μέρμηγκες’.

Τί είναι το μoment Creative (μC)

Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία απευθύνεται σε καλλιτέχνες αλλά και επαγγελματίες στον τομέα της παραγωγής καλλιτεχνικών γεγονότων, σε οποιοδήποτε στάδιο της επαγγελματικής τους πορείας και αν βρίσκονται. Μέσα από 1:1 mentoring αλλά και μέσα από μία σειρά από θεματικά artist meetings το μC επιδιώκει να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρήσιμων εργαλείων προς κάθε καλλιτέχνη και δημιουργό που επιθυμεί να συνδέσει τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική πρακτική και τα επόμενα του βήματα στο χώρο της τέχνης.

Το μoment Creative (μC) διοργανώνει δωρεάν μια σειρά από artist meetings επιδιώκοντας να ενθαρρύνει καλλιτεχνικές συνέργειες και να ενισχύσει έμπρακτα καλλιτέχνες και επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Απώτερος στόχος είναι οι συμμετέχοντες να συζητήσουν ανοιχτά, να μοιραστούν και να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες, γνώση και εμπειρίες πάνω σε ζητήματα που τους απασχολούν, είτε επιμελούνται μιας ιδέας καλλιτεχνικά, είτε οργανωτικά ή και τα δύο. Μερικές από τις θεματικές που αγκαλιάζει το μC είναι η διοργάνωση και παραγωγή φεστιβάλ σε εσωτερικούς και δημόσιους χώρους, οι συνεργασίες με τοπικές κοινότητες και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, η ανάπτυξη μακροχρόνιας σχέσης με το κοινό στο οποίο απευθύνεται κάθε καλλιτεχνικό project, οι διεθνείς συνεργασίες με φορείς και καλλιτέχνες του εξωτερικού, η ενημέρωση για χρηματοδοτικά προγράμματα και η ανατροφοδότηση στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σύγχρονη τέχνη και ιστορία συνομιλούν στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας

Πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση της Αφροδίτης Λίτη που συνομιλεί με τον χώρο και του αποτίνει φόρο τιμής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2023

ΥΠΠΟΑ: Εγκαίνια της έκθεσης του Μιχάλη Οικονόμου, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ

Η έκθεση φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Αβέρωφ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε πόσο σημαντική είναι αυτή η συνέργεια ανάμεσα στα δυο Ιδρύματα, που δίνουν την ευκαιρία τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου όσο και στην Αθήνα να γνωρίσουν το θαυμάσιο έργο του Οικονόμου.

Μουσείο Μπενάκη: Συναντήσεις για το έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη

Στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης του καλλιτέχνη θα υπάρξουν συναντήσεις με ξεχωριστούς καλεσμένους: Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Κύριλλος Σαρρής, Ηλίας Παπαηλιάκης, Άννα Καφέτση.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (2-8/10)

Απόκοσμες εικόνες στο Radio Athènes, η κρυφή πλευρά της Αθήνας και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα.

Ο Δημήτρης Τρίκας αναβιώνει τη γειτονιά του Ελαιώνα με έναν αναπάντεχο τρόπο, ταξιδεύοντάς μας στο χθες και το σήμερα της περιοχής

Ο Δημήτρης Τρίκας μάς ξεναγεί στη νέα έκθεση που επιμελείται στο μετρό και τη γύρω περιοχή του Ελαιώνα, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η μακρόχρονη - και για αρκετούς άγνωστη - ιστορία της.

Στη limbo της χαρμολύπης: η διαχείριση της απώλειας θα μας απασχολήσει και καλλιτεχνικά τη φετινή σεζόν

Η τέχνη και η ψυχαγωγία ως αντίδοτο στη θλίψη και ως όχημα μετακίνησης και αντίστασης ποτέ δεν ήταν τόσο απαραίτητες. Το τραύμα και η δυστοπία κονταροχτυπιέται διαρκώς με την "απόλαυση της μαχητικότητας" αλλά και την ανάγκη της χαράς στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης (και όχι μόνο).

Η 6η έκθεση Γλυπτικής στο ΒΧΜ παρουσιάζει 101 γλυπτά-δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας

Το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.