4ο Artist Meeting: Η καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία συναντώνται σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

Το 4ο Artist Meeting που διοργανώνει η πλατφόρμα μoment creative εστιάζει στο πώς η διερεύνηση του αρχαιολογικού υλικού μπορεί να αποτελέσει βάση για τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων που εμπλέκουν δραματουργικά παρόν με παρελθόν.

Artist meeting

Μετά από τρεις επιτυχημένες και πλέον εποικοδομητικές συναντήσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού, το μoment creative διοργανώνει το 4ο artist meeting στις 23 Σεπτεμβρίου, στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, με θέμα την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία σε αρχαιολογικούς χώρους.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας θεματικής, που ακολουθεί τη συζήτηση του Ιουνίου για την καλλιτεχνική δημιουργία στο αστικό τοπίο. Στόχος του 4ου artist meeting είναι να εστιάσει σε καλλιτεχνικά και πρακτικά ζητήματα που άπτονται της δημιουργίας καλλιτεχνικών έργων σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Artist meeting

Προσκεκλημένοι ομιλητές στο 4ο artist meeting θα είναι οι αρχαιολόγοι και ηθοποιοί Ευθύμης Θέου (Βερολίνο/Αθήνα) και Ηλέκτρα Αγγελοπούλου (Αθήνα). Με τη διπλή ιδιότητα τους, ο Ευθύμης και η Ηλέκτρα θα μιλήσουν για την εμπειρία της ανασκαφής ως αφετηρία για μια αλληλεπίδραση με την εκάστοτε τοπική κοινότητα, και για το πώς η διερεύνηση του αρχαιολογικού υλικού μπορεί να αποτελέσει βάση για τη δημιουργία site specific έργων τα οποία εμπλέκουν δραματουργικά το παρόν με το παρελθόν.

Μέσα από παραδείγματα και πρόσφατες παραγωγές των καλλιτεχνών θα συζητηθεί σε ποιο βαθμό ένας αρχαιολογικός χώρος ή ένας τόπος με ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί αφορμή για να δημιουργηθεί μια καλλιτεχνική ιδέα που αγκαλιάζει προσωπικά και συλλογικά βιώματα, κομμάτια της δημόσιας ιστορίας ενός τόπου από το παρελθόν μέχρι σήμερα.

Επίσης, θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες με σκοπό να αναδειχθούν ζωτικής σημασίας πρακτικά και οργανωτικά ζητήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας δράσης σε αρχαιολογικούς χώρους. Ζητήματα όπως η συνεργασία με την εκάστοτε αρχαιολογική ομάδα και την τοπική υπηρεσία και η διαδικασία εξασφάλισης σχετικής άδειας, οι εκάστοτε περιορισμοί που πρέπει να χαρτογραφηθούν και να ληφθούν υπόψη, η ασφάλεια των συντελεστών και του κοινού, η δυνατότητα χρήσης -ή όχι-  τεχνητού φωτισµού, η προσβασιμότητα, η χρηματοδότηση και οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, θα ξεδιπλωθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση απευθύνεται σε καλλιτέχνες, υπεύθυνες/ους παραγωγής, και εν γένει σε επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού που έχουν ήδη υλοποιήσει αντίστοιχες δράσεις και θα ήθελαν να μοιραστούν εμπειρία, προβληματισμούς και πρακτικές πληροφορίες. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κωνσταντίνα Γεωργίου, δημιουργός του μοment Creative και της ΑΜΚΕ ‘ανάμεσα στους μέρμηγκες’.

Τί είναι το μoment Creative (μC)

Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία απευθύνεται σε καλλιτέχνες αλλά και επαγγελματίες στον τομέα της παραγωγής καλλιτεχνικών γεγονότων, σε οποιοδήποτε στάδιο της επαγγελματικής τους πορείας και αν βρίσκονται. Μέσα από 1:1 mentoring αλλά και μέσα από μία σειρά από θεματικά artist meetings το μC επιδιώκει να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρήσιμων εργαλείων προς κάθε καλλιτέχνη και δημιουργό που επιθυμεί να συνδέσει τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική πρακτική και τα επόμενα του βήματα στο χώρο της τέχνης.

Το μoment Creative (μC) διοργανώνει δωρεάν μια σειρά από artist meetings επιδιώκοντας να ενθαρρύνει καλλιτεχνικές συνέργειες και να ενισχύσει έμπρακτα καλλιτέχνες και επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Απώτερος στόχος είναι οι συμμετέχοντες να συζητήσουν ανοιχτά, να μοιραστούν και να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες, γνώση και εμπειρίες πάνω σε ζητήματα που τους απασχολούν, είτε επιμελούνται μιας ιδέας καλλιτεχνικά, είτε οργανωτικά ή και τα δύο. Μερικές από τις θεματικές που αγκαλιάζει το μC είναι η διοργάνωση και παραγωγή φεστιβάλ σε εσωτερικούς και δημόσιους χώρους, οι συνεργασίες με τοπικές κοινότητες και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, η ανάπτυξη μακροχρόνιας σχέσης με το κοινό στο οποίο απευθύνεται κάθε καλλιτεχνικό project, οι διεθνείς συνεργασίες με φορείς και καλλιτέχνες του εξωτερικού, η ενημέρωση για χρηματοδοτικά προγράμματα και η ανατροφοδότηση στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
02/05/2024

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.