"Τα τρένα της σιωπής": Ένα βιβλίο για τα εγκλήματα των ναζί κατά της ανθρωπότητας στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Για το βιβλίο του δημοσιογράφου-συγγραφέα Θωμά Σίδερη θα μιλήσουν οι καθηγητές Τζων Καλέφ-Εζρά και Γιώργος Κόκκινος.

Τα τρένα της σιωπής

Οι εκδόσεις Ταξιδευτής στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου "Τα τρένα της σιωπής" του δημοσιογράφου-συγγραφέα Θωμά Σίδερη την Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, 8.30 μ.μ. στη Σκηνή "Μυρσίνη Ζορμπά". Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι καθηγητές Τζων Καλέφ-Εζρά και Γιώργος Κόκκινος

Τα εγκλήματα των ναζί κατά της ανθρωπότητας μέσα από τη συγκλονιστική ιστορία της επιζήσασας του Τερεζίενσταντ και διάσημης πιανίστριας Άλις Χερτζ Σόμμερ και του Πολωνοεβραίου ομήρου στο κολαστήριο της Τρεμπλίνκα Γιάνκελ Γουέρνικ. 

Από την Πράγα του Μεσοπολέμου στη Βαρσοβία των απαρχών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα κοντσέρτα για πιάνο της Άλις στην τσεχική ραδιοφωνία και του Βλαντισλάβ Σπίλμαν στην πολωνική ραδιοφωνία. Οι εκτοπισμοί στα γκέτο και τα ανθρώπινα φορτία στα κέντρα εξόντωσης μέσα από ένα καλά οργανωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο. 

Μία πιανίστρια και ένας εργάτης που δεν θα συναντηθούν ποτέ. Δύο στρατόπεδα, το ένα έξω από την Πράγα και το άλλο έξω από τη Βαρσοβία. Το Τερεζίενσταντ, η "βιτρίνα" των ναζί για την απόκρυψη των εγκλημάτων τους, δεν ήταν τίποτε λιγότερο από ένα διαμετακομιστικό κέντρο για τα κέντρα εξόντωσης της Ανατολικής Ευρώπης. Η Τρεμπλίνκα, ένα εργοστάσιο θανάτου, η κόλαση επί της γης. 

Για να εξοντώσουν οι ναζί εκατομμύρια ανθρώπων σε έναν συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, έπρεπε να γνωρίζουν ιατρική και γεωμετρία. Στην αναθεωρημένη δεύτερη έκδοση του βιβλίου (1η έκδοση, 2019, εκδόσεις Γαβριηλίδης) παρουσιάζεται για πρώτη φορά η πρωτότυπη ερευνητική εργασία του συγγραφέα σχετικά με τη "γεωμετρία του εγκλωβισμού", που αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής του. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η ομαδική έκθεση "Παιδαγωγικές του κοινού/των κοινών" μάς δείχνει "πώς να στεκόμαστε μαζί"

Με καλλιτεχνικά έργα, πρακτικές και αρχεία, η ομαδική εικαστική έκθεση προτείνει στο κοινό μια έννοια παιδαγωγικής του κοινωνικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/09/2023

Το Athens Art Book Fair γεμίζει τέχνη την Αθήνα για τέταρτη χρονιά

Η ετήσια έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου επιστρέφει με 82 καλλιτέχνες, φωτογράφους, ζινάδες, ανεξάρτητα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Το 5o International Forum of Performance Art στρέφει το βλέμμα στον μετα-άνθρωπο

Το φεστιβάλ επιστρέφει για ένα τετραήμερο στην πόλη της Δράμας, με τη θεματική : "The Posthumanisms and the Metaverses Condition".

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει ξεναγήσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες

Η Εθνική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 διοργανώνει, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην περιοδική έκθεση "Αστυγραφία / Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970".

"Πως θα αλλάξουμε το μυαλό μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο": Διεθνές Συμπόσιο στην Ελευσίνα

Συναρπαστικές συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις σε ένα καινοτόμο τριήμερο συμπόσιο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από όλο τον κόσμο.

Διαβάζουμε Audre Lorde και Lola Ridge: Δυο ιστορικές γυναίκες, ριζοσπάστριες ποιήτριες μας συστήνουν οι εκδόσεις Κείμενα

Δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Κείμενα μας συστήνουν την Audre Lorde, Μαύρη, λεσβία, ακτιβίστρια που έγραψε κείμενα-ορόσημα για το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του ‘80 και τη Lola Ridge αναρχική μοντερνίστρια των αρχών του 20ου αιώνα με έντονη παρουσία στην ιστορία του εργατικού κινήματος έγραψαν ιστορία με τη ζωή και το έργο τους που παραμένει ζωντανό και επίκαιρο.

Κάνοντας ένα "Ταξίδι στο χρώμα" στην έκθεση της Νάνσυς Ναουμίδου

Η εικαστικός εμπνέεται από την ελληνική φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητα.