2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο: Έξι καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές μελετούν τον τόπο

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις επιλεγμένων ερευνητών και κατοίκων του Αίπους, πεζοπορικές διαδρομές, επιτόπια έρευνα με υποστήριξη των διοργανωτών, εκπαιδευτικές δράσεις και ενα open studio όπου θα παρουσιαστούν οι εν εξελίξει έρευνες- έργα στο κοινό της Χίου.

2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο

Η ομάδα της νομαδικής διεπιστημονικής φιλοξενίας στο νησί της Χίου CARR σε συνεργασία με το Caravan Project επιστρέφει για το δεύτερο κύκλο της. Η 2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο θα υλοποιηθεί μεταξύ 11 και 26 Σεπτεμβρίου 2023 στο οροπέδιο του Αίπους Χίου. Σε κάθε κύκλο, έξι νέοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές προσκαλούνται στη Χίο για διάστημα δύο εβδομάδων και διαμένουν όλοι μαζί σε έναν διαφορετικό τμήμα του νησιού με σκοπό να παρατηρήσουν και να ερευνήσουν και εν τελει να αποκτήσουν έναν δεσμό με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Η πρώτη διεπιστημονική φιλοξενία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 με θεματική τον Κάμπο της Χίου. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις επιλεγμένων ερευνητών και κατοίκων του Αίπους, πεζοπορικές διαδρομές, επιτόπια έρευνα με υποστήριξη των διοργανωτών, εκπαιδευτικές δράσεις και ενα open studio όπου θα παρουσιαστούν οι εν εξελίξει έρευνες- έργα στο κοινό της Χίου.

2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο

Οι καλλιτέχνες-ερευνητές διαμένοντας στο οροπέδιο θα μπορέσουν να εξερευνήσουν και να βιώσουν αυτόν το μοναδικό κόσμο εκ των έσω. Η άγονη αποψιλωμένη τοπογραφία "κεντημένη" από ξερολιθιές, "γυρίσματα", στάνες, πηγάδια, χαλικουριές και ασβεστοκάμινα αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο σπαρμένο με θρύλους και παραδόσεις. Αρχαίες αγροικίες στο Ρημόκαστρο, ο θρύλος των επαναστατημένων σκλάβων που κατέφυγαν στα βουνά του Αίπους με αρχηγό τον Δρίμακο, η Ελληνόστρατα, αρχαία οδική αρτηρία, ‘ιερά δέντρα’ στο Φλώρι, συμπλεκονται με την προφορική ιστορία των κτηνοτρόφων κατοίκων του σήμερα. Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες-ερευνητές καλούνται να ανταποκριθούν κριτικά, να ερευνήσουν, να μετασχηματίσουν τα παραπάνω υλικά εστιάζοντας στo περπάτημα ως ως μέθοδο διερεύνησης και συνθέτοντας σε "περιπατητικά αρχεία" μια αφηγηματική χαρτογράφηση του πραγματικού, του συμβολικού, του βιωμένου χώρου.

2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο

Παράλληλα, η διαδικασία της φιλοξενίας και του διαλόγου τεκμηριώνεται με διάφορα μέσα (κείμενο, εικόνες, ήχος, βίντεο) ωστε να δημοσιευθεί στην έκδοση με τίτλο "Τετράδιο του Αίπους Χίου".

Ο ταξιδευτής του Αίπους όπως λέει ο ποιητής Νίκος Χούλης "παραδίδεται στην άχρονη σιωπή του, εκεί τα πράγματα αποκτούν μια παράξενη καθαρότητα, σαν να εξαγνίζεται ο νους από το περιττό και να απομένει το απαραίτητο, το αναγκαίο, οδοδείκτης συγχρόνως και υπόμνηση".

2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και ερευνητές: Δήμητρα Κονδυλάτου, Ισμήνη Γάτου, Παναγιώτης Δόβας, Φοίβη Βλάσση, Χάρης-Ίσαυρος Πανδής, Χρήστος Αδριανόπουλος.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.