2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο: Έξι καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές μελετούν τον τόπο

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις επιλεγμένων ερευνητών και κατοίκων του Αίπους, πεζοπορικές διαδρομές, επιτόπια έρευνα με υποστήριξη των διοργανωτών, εκπαιδευτικές δράσεις και ενα open studio όπου θα παρουσιαστούν οι εν εξελίξει έρευνες- έργα στο κοινό της Χίου.

2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο

Η ομάδα της νομαδικής διεπιστημονικής φιλοξενίας στο νησί της Χίου CARR σε συνεργασία με το Caravan Project επιστρέφει για το δεύτερο κύκλο της. Η 2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο θα υλοποιηθεί μεταξύ 11 και 26 Σεπτεμβρίου 2023 στο οροπέδιο του Αίπους Χίου. Σε κάθε κύκλο, έξι νέοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές προσκαλούνται στη Χίο για διάστημα δύο εβδομάδων και διαμένουν όλοι μαζί σε έναν διαφορετικό τμήμα του νησιού με σκοπό να παρατηρήσουν και να ερευνήσουν και εν τελει να αποκτήσουν έναν δεσμό με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Η πρώτη διεπιστημονική φιλοξενία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 με θεματική τον Κάμπο της Χίου. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις επιλεγμένων ερευνητών και κατοίκων του Αίπους, πεζοπορικές διαδρομές, επιτόπια έρευνα με υποστήριξη των διοργανωτών, εκπαιδευτικές δράσεις και ενα open studio όπου θα παρουσιαστούν οι εν εξελίξει έρευνες- έργα στο κοινό της Χίου.

2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο

Οι καλλιτέχνες-ερευνητές διαμένοντας στο οροπέδιο θα μπορέσουν να εξερευνήσουν και να βιώσουν αυτόν το μοναδικό κόσμο εκ των έσω. Η άγονη αποψιλωμένη τοπογραφία "κεντημένη" από ξερολιθιές, "γυρίσματα", στάνες, πηγάδια, χαλικουριές και ασβεστοκάμινα αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο σπαρμένο με θρύλους και παραδόσεις. Αρχαίες αγροικίες στο Ρημόκαστρο, ο θρύλος των επαναστατημένων σκλάβων που κατέφυγαν στα βουνά του Αίπους με αρχηγό τον Δρίμακο, η Ελληνόστρατα, αρχαία οδική αρτηρία, ‘ιερά δέντρα’ στο Φλώρι, συμπλεκονται με την προφορική ιστορία των κτηνοτρόφων κατοίκων του σήμερα. Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες-ερευνητές καλούνται να ανταποκριθούν κριτικά, να ερευνήσουν, να μετασχηματίσουν τα παραπάνω υλικά εστιάζοντας στo περπάτημα ως ως μέθοδο διερεύνησης και συνθέτοντας σε "περιπατητικά αρχεία" μια αφηγηματική χαρτογράφηση του πραγματικού, του συμβολικού, του βιωμένου χώρου.

2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο

Παράλληλα, η διαδικασία της φιλοξενίας και του διαλόγου τεκμηριώνεται με διάφορα μέσα (κείμενο, εικόνες, ήχος, βίντεο) ωστε να δημοσιευθεί στην έκδοση με τίτλο "Τετράδιο του Αίπους Χίου".

Ο ταξιδευτής του Αίπους όπως λέει ο ποιητής Νίκος Χούλης "παραδίδεται στην άχρονη σιωπή του, εκεί τα πράγματα αποκτούν μια παράξενη καθαρότητα, σαν να εξαγνίζεται ο νους από το περιττό και να απομένει το απαραίτητο, το αναγκαίο, οδοδείκτης συγχρόνως και υπόμνηση".

2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και ερευνητές: Δήμητρα Κονδυλάτου, Ισμήνη Γάτου, Παναγιώτης Δόβας, Φοίβη Βλάσση, Χάρης-Ίσαυρος Πανδής, Χρήστος Αδριανόπουλος.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η ομαδική έκθεση "Παιδαγωγικές του κοινού/των κοινών" μάς δείχνει "πώς να στεκόμαστε μαζί"

Με καλλιτεχνικά έργα, πρακτικές και αρχεία, η ομαδική εικαστική έκθεση προτείνει στο κοινό μια έννοια παιδαγωγικής του κοινωνικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/09/2023

Το Athens Art Book Fair γεμίζει τέχνη την Αθήνα για τέταρτη χρονιά

Η ετήσια έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου επιστρέφει με 82 καλλιτέχνες, φωτογράφους, ζινάδες, ανεξάρτητα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Το 5o International Forum of Performance Art στρέφει το βλέμμα στον μετα-άνθρωπο

Το φεστιβάλ επιστρέφει για ένα τετραήμερο στην πόλη της Δράμας, με τη θεματική : "The Posthumanisms and the Metaverses Condition".

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει ξεναγήσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες

Η Εθνική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 διοργανώνει, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην περιοδική έκθεση "Αστυγραφία / Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970".

"Πως θα αλλάξουμε το μυαλό μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο": Διεθνές Συμπόσιο στην Ελευσίνα

Συναρπαστικές συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις σε ένα καινοτόμο τριήμερο συμπόσιο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από όλο τον κόσμο.

Διαβάζουμε Audre Lorde και Lola Ridge: Δυο ιστορικές γυναίκες, ριζοσπάστριες ποιήτριες μας συστήνουν οι εκδόσεις Κείμενα

Δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Κείμενα μας συστήνουν την Audre Lorde, Μαύρη, λεσβία, ακτιβίστρια που έγραψε κείμενα-ορόσημα για το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του ‘80 και τη Lola Ridge αναρχική μοντερνίστρια των αρχών του 20ου αιώνα με έντονη παρουσία στην ιστορία του εργατικού κινήματος έγραψαν ιστορία με τη ζωή και το έργο τους που παραμένει ζωντανό και επίκαιρο.

Κάνοντας ένα "Ταξίδι στο χρώμα" στην έκθεση της Νάνσυς Ναουμίδου

Η εικαστικός εμπνέεται από την ελληνική φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητα.