Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (11-17/9)

Ο frontman των Prodigy στην Αθήνα, επιστροφή για το ΕΜΣΤ και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Maxim infinite dream athens © Maxim

Infinite Drama Athens

Αφού απολαύσαμε τους εκρηκτικούς The Prodigy στο Release Athens λίγους μήνες πριν, ο frontman του συγκροτήματος επιστρέφει στην Αθήνα, αυτή τη φορά για μία ιδιαίτερη έκθεση στην The Blender Gallery. Ο Maxim παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση με πίνακες και γλυπτά που εξερευνούν τις πιο σκοτεινές γωνιές της ανθρώπινης φύσης, ενώ ταυτόχρονα γιορτάζουν την αγάπη και αντανακλούν τη σημασία που έχει η ελευθερία για τον καλλιτέχνη.

Εγκαίνια: 16/9 (8 μ.μ.)

Info: The Blender Gallery | 16/9-4/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Τετ.-Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Foodprint

Foodprint
© Myrto Papadopoulos

Μετά τη μικρή γεύση που μας έδωσε το Ινστιτούτο Γκαίτε τους προηγούμενους μήνες, ήρθε η ώρα να δούμε την έκθεση που θα στηθεί στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο σύνολο της. Ο λόγος για το  περιοδικό πρότζεκτ "Foodprint", το οποίο θα κάνει στάση στην Ελλάδα καθώς και σε Τουρκία, Κύπρο, Ιταλία, Κροατία και Αλβανία. Βασική θεματική της έκθεσης είναι η μεσογειακή διατροφή και η σημασία της για τη ζωή μας σήμερα. Πέντε φωτογράφοι απαθανατίζουν αυτόν τον πανάρχαιο τρόπο ζωής και διατροφής, του οποίου η ύπαρξη θεωρείται κομβική για την επίλυση κρίσιμων οικολογικών προβλημάτων, όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.

Εγκαίνια: 14/9 (7-10 μ.μ.)

Info: ΕΜΣΤ | 14/9-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Πεμ.: 11 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος: €8, €4

Κωμωδία/Comoedia

Comoedia

Σε συνέχεια της in situ εγκατάστασης που παρουσίασε αυτό το καλοκαίρι στην The Breeder, ο Πάνος Προφήτης επιστρέφει στην γκαλερί για την πρώτη ατομική του έκθεση. Ο τίτλος αλλά και η δομή της έκθεσης εμπνέεται από την περιβόητη "Θεία Κωμωδία" του Δάντη, το έργο του Αριστοφάνη, τον Μπρεχτ, τα χαρακτικά έργα του Gustave Dore, τη θρησκευτική τέχνη και την ουτοπική φιλοσοφία. Ο Προφήτης αξιοποιεί την αρχιτεκτονική του κτιρίου για να αναπαραστήσει τον Κάτω και τον Πάνω Κόσμο, αλλά και το υπερφυσικό στοιχείο, δημιουργώντας ένα προσωπικό ταξίδι προς τη θέωση. 

Εγκαίνια: 15/9 (5-10 μ.μ.)

Info: The Breeder | 15/9-14/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

stay with me, I’ll give you jewls

ΑνναΜαρία Πινακά

Η πρώτη ατομική έκθεση της Άννα-Μαρίας Πινακά στην Ελλάδα είναι μέρος του εκθεσιακού προγράμματος που παρουσιάζει το opbo studio, με καλεσμένες καλλιτέχνιδες που εξερευνούν την έννοια του ξεμυαλίσματος. Γλυπτά, ζωγραφικά έργα και επιτελεστικές πράξεις εστιάζουν στην παιδικότητα και τη μητρότητα, το φύλο, τη γυναικεία φύση και το τραύμα, διερευνώντας τη ρευστότητα της ταυτότητας.  

Εγκαίνια: 15/9 (7 μ.μ.)

Info: opbo studio | 15/9 - 14/10 |  Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Σαβ.: 12-8 μ.μ | Είσοδος ελεύθερη

Αντιθέσεις και Διάλογοι Φίλων

Δημοσθένης Σκουλάκης Αντιθέσεις και Διάλογοι Φίλων
Λεζάντα

Οι καλλιτέχνες Δημοσθένης Σκουλάκης και Θανάσης Μακρής μπαίνουν στο Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" και παρουσιάζουν μία αναδρομική έκθεση. Πενήντα ζωγραφικά έργα των δύο δημιουργών αφηγούνται την καλλιτεχνική τους πορεία, τις αντιθέσεις και την κοινή τους εικαστική ματιά.

Εγκαίνια: 12/9 (8 μ.μ.)

Info: Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" | 12/9-12/11 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δημοσθένης Σκουλάκης & Θανάσης Μακρής. Αντιθέσεις και Διάλογοι Φίλων

  • Ζωγραφική

Η έκθεση αφορά την εικαστική διαδρομή δύο φίλων-καλλιτεχνών με πολλές αντιθέσεις αλλά και κοινή ματιά στην ουσία των εικαστικών τους αναζητήσεων. Στο πάρκο θα εκτεθούν πενήντα ζωγραφικά έργα των Δημοσθένη Σκουλάκη και Θανάση Μακρή. Η θεματολογία του Δημοσθένη Σκουλάκη συμπεριλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα από το ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής του πορείας. Στην παρουσίαση αυτή, περιλαμβάνεται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός από σημαντικά έργα του δημιουργού, πολλά εκ των οποίων δεν είχαν εκτεθεί στην μεγάλη αναδρομική έκθεση που είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη το 2019. Η θεματολογία του Θανάση Μακρή πραγματεύεται τα ιστορικά πλοία Liberty (πλοία της Ελευθερίας), τα οποία διαδραμάτισαν τον σημαντικότερο ρόλο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διότι σήκωσαν όλο το βάρος των μεταφορών. Ο καλλιτέχνης μέσα από τα θαλασσινά του τοπία κυριολεκτικά και μεταφορικά, προτείνει την δική του εκδοχή που δεν αποσκοπεί στην αναπαράσταση της οπτικής πραγματικότητας αλλά στη προσέγγιση της τραγικής μοίρας του ανθρώπου η οποία είναι συνυφασμένη με το θάνατο.

Αννα-Μαρία Πινακά. stay with me, I’ll give you jewls

  • Μεικτά Μέσα

Μέσα από μία σειρά νέων ζωγραφικών έργων, γλυπτών και επιτελεστικών πράξεων, η έκθεση διερευνά ζητήματα σχετικά με την παιδικότητα και τη μητρότητα, το φύλο, τη θηλυκότητα και το τραύμα. Χρησιμοποιώντας κομμάτια ενδυμάτων και απλών υλικών, όπως τα παιδικά της σεντόνια, ρέλια από τούλι νυφικών και κοστουμιών μπαλέτου ή κομμάτια φελιζόλ, σμιλευμένα και ντυμένα με χνούδι και ψεύτικες γούνες, το έργο της Πινακά επιθυμεί να λειτουργήσει ως σχόλιο πάνω σε αυτό που πεισματικά παραμένει ασήμαντο και ελαφρύ, προσκολλημένο στην αθωότητά του ή στην απροθυμία του να προσποιηθεί μία μεγαλοπρέπεια, μία αξία που ποτέ δεν είχε. Πώς μπορούν το κοριτσίστικο, το θηλυκό ή το σαγηνευτικό να συνυπάρξουν με το ατίθασο ή το αγορίστικο; Πώς μπορεί μια ταυτότητα να αλλάζει διαρκώς, αδιαπραγμάτευτα, χωρίς δισταγμό, χωρίς μετάνοια, χωρίς να απολογείται;

Maxim. Infinite Drama Athens

  • Μεικτά Μέσα

Λίγους μήνες μετά την εμφάνιση του στην Αθήνα με το βραβευμένο συγκρότημα "The Prodigy", ο καλλιτέχνης και μουσικός Maxim παρουσιάζει πίνακες και γλυπτά στην "The Blender Gallery". Αυτή η σειρά αναδρομικών έργων, η οποία παρουσιάστηκε αρχικά στο Λονδίνο το 2022, είναι συλλογή από έργα τέχνης μικτής τεχνικής που εξερευνούν τις πιο σκοτεινές γωνιές της ανθρώπινης φύσης, αλλά γιορτάζουν την αγάπη και αντανακλούν την εκτίμηση της ελευθερίας από τον καλλιτέχνη. Τα έργα του Maxim έχουν όλα ένα δραματικό δράματος σε συνδυασμό με έναν υπαινιγμό της pop art - που ταιριάζει σε ένα μέλος ενός ηλεκτρονικού συγκροτήματος που αλλάζει το παιχνίδι που εμφανίστηκε στη χορευτική μουσική σκηνή τη δεκαετία του 1990 πριν γίνει μέρος της λαϊκής κουλτούρας - και που είναι γνωστό για τις δυναμικές του ερμηνείες και την εκρηκτική σκηνική παρουσία του. Τα έργα αντικατοπτρίζουν τον κόσμο της φαντασίας στον οποίο σε όλους μας αρέσει να είμαστε μέρος, τον οποίο βλέπουμε ως απόδραση από τον πραγματικό κόσμο και είναι πιο παιχνιδιάρικο. Αυτό το ήθος της προώθησης της αγάπης και της ισότητας αντανακλάται επίσης σε μερικά από τα έργα του Maxim, τα οποία φέρουν μια έντονη αίσθηση της τοξικής αδικίας που συνεχίζει να διαπερνά την κοινωνία.

Πάνος Προφήτης. Κωμωδία/Comoedia

  • Εγκαταστάσεις

Ο Προφήτης μετατρέπει ένα από τα αίθρια του κτιρίου σε ένα σύγχρονο "καθαρτήριο" που συνομιλεί με εκείνο του Δάντη, στη Θεία Κωμωδία και φιλοξενεί το γλυπτό με τίτλο "Herald". Το έργο αντιπροσωπεύει την επίγεια εμπειρία κάθε ανθρώπου. Aντλώντας έμπνευση από το σύμπαν του θεάτρου και της αφηγηματικής ποίησης, τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, το Αριστοφανικό έργο, αλλά και από τα χαρακτικά του Gustave Doré τη θρησκευτική τέχνη , την ουτοπική φιλοσοφία (Tomas More, Lewis Mumford, Adorno), μέχρι και από τους κωμικούς υπαινιγμούς του Μπρέχτ, εγείρει προβληματισμούς σχετικά με το ρόλο του δημιουργού και την εσωτερική σύγκρουση που βιώνει.

Foodprint

  • Φωτογραφία

Με θέμα τη μεσογειακή διατροφή και τη σημασία της για τη ζωή μας σήμερα, η έκθεση συνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κύπρο και την Κροατία, μέσα από τις φωτογραφίες πέντε ευρωπαίων φωτογράφων που ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής και διατροφής. Αυτή η διατροφή έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως στοιχείο Άυλης Κληρονομιάς της ανθρωπότητας λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων της. Βασισμένη στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα, παρέχει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν διαφορετικές πτυχές της Μεσογειακής Διατροφής σήμερα, ενώ παράλληλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν εργαστήρια φωτογραφίας, προβολές ντοκιμαντέρ και εκδηλώσεις μαγειρικής. Η έκθεση στο ΕΜΣΤ είναι μέρος μια ευρωπαϊκής περιοδείας που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την Ιταλία, την Κύπρο, την Τουρκία, την Κροατία και την Αλβανία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.