Τα "Χειρόγραφα" της Νίκης Καναγκίνη μιλούν για την υλικότητα της γραφής

Από μέσα Σεπτέμβη μέχρι αρχές Οκτώβρη θα διαρκέσει η έκθεση που αντιμετωπίζει τον θεατή ως έναν "πιθανό αναγνώστη".

Νίκη Καναγκίνη

Τα έργα της Νίκης Καναγκίνη που παρουσιάζονται από 12/9 στη Roma Gallery ανήκουν στις ενότητες των "Χειρογράφων και των Εικονογραφημένων Χειρόγραφων", και δημιουργήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά. Πρόκειται για ενότητες ζωγραφικών έργων, εν μέρει διαφορετικού ύφους, οι οποίες διακρίνονται ωστόσο από δύο καθοριστικά κοινά χαρακτηριστικά: τις διαδικασίες σχηματισμού μιας μη αναγνώσιμης προσωπικής γραφής και την αίσθηση της ματιέρας της ζωγραφικής ύλης ή της επεξεργασμένης επιφάνειας. Έργα σε μικρές ή μεγάλες διαστάσεις, άλλοτε ζωγραφικά με λάδι επάνω σε καμβά ή προετοιμασμένη ξύλινη επιφάνεια και άλλοτε με μικτές τεχνικές σε χαρτί, εμπριμέ πανί ή καμβά.

Ο τίτλος "Χειρόγραφα", τα υλικά (χαρτί, μαρκαδόροι, παστέλ, χρωματιστά κραγιόνια, λαδομπογιές σμάλτου, εκτός από το λάδι), η διάταξη σε στήλες, η διαδικασία και οι τεχνικές (επικολλήσεις, χαράξεις, πάστα, χειρονομιακή πινελιά) πιστοποιούν το ενδιαφέρον της Καναγκίνη για μια εικαστική γραφή. Η ίδια τα αποκαλούσε "οπτικά κείμενα", και επιζητούσε μέσα από αυτά μια "μέγιστης έντασης επικοινωνία", όπως έλεγε. Η Καναγκίνη έβλεπε τον θεατή ως έναν πιθανό αναγνώστη, ο οποίος καθισμένος μπροστά στο έργο, στις καρέκλες που ανήκαν στην εγκατάσταση μαζί με την ζωγραφική, σε μια διαδικασία ενατένισης θα ανακάλυπτε τις νοητικές διεργασίες πίσω από την εικόνα, θα πρόβαλλε τις δικές του ή θα συμπλήρωνε τη δική του "γραφή".

Νίκη Καναγκίνη
Εικονογραφημένο Χειρόγραφο, 1973-1975, τυπογραφική μελάνη, σχέδιο με μολύβι, μαρκαδόρος, επικολλήσεις ζωγραφικής σε χαρτί, 100 x 70 εκ.

Η έμφαση στα υλικά, η αναγλυφικότητα του χειροποίητου χαρτιού, αλλά και οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες προκύπτει το είδος αυτό γραφής θέτουν το ζήτημα της υλικότητας της γλώσσας ή, ίσως καλύτερα, εν προκειμένω, της γραφής ως ενός διαφορετικού τρόπου να μεταδίδονται σημασίες πέρα από την αναφορική λειτουργία της γλώσσας ως μέσου επικοινωνίας. Η σχέση της γραφής της Καναγκίνη όμως με το γυναικείο σώμα, το συναίσθημα και τις αισθήσεις διέρχεται και μια άλλη οδό, την εγγραφή του γυναικείου οπτικού πολιτισμού που αναδύεται από τις οικογενειακές μνήμες, την ιστορική εμπειρία των οικογενειακών μετακινήσεων και σύγχρονα ερεθίσματα. Παράλληλα με την γραφή, το ίχνος και το γράμμα, η Καναγκίνη ενδιαφέρθηκε για την υφαντική, το ύφασμα και το ένδυμα, τις υφάνσεις και τα μοτίβα τους. Η σύνθεση της γραφής, του μοτίβου, της υλικότητας της ύφανσης και της ζωγραφικής χειρονομίας χαρακτηρίζει τις σειρές των Χειρογράφων της. Από αυτές τις συνθέσεις θα αναδυθούν και οι πρώτες γυναικείες φιγούρες της, οι γυμνές Αφροδίτες, με ματιέρες υφασμένες από την ιστορικότητα και τις μνήμες ενός γυναικείου πολιτισμού που σχετίζεται με το σώμα και την αίσθηση της αφής.

Info: Roma Gallery | Εγκαίνια: Τρίτη 12/9, 8 μ.μ | 12/9 - 7/10 | Ώρες λειτουργίας:: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10 π.μ – 8 μ.μ, Τετάρτη, Σάββατο: 10 π.μ – 4 μ.μ | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Roma Gallery

Ρώμα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (17-23/11)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
17/11/2025

Ένα νέο βιβλίο εμπνέεται από το Πολυτέχνειο

Οι "Ιστορίες του Νοέμβρη" της Μαριάννας Τζιαντζή συνθέτει αναμνήσεις, μυθοπλασία και χρονογραφήματα σε ένα βιβλίο που επικεντρώνεται στις μέρες της εμβληματικής εξέγερσης.

Η νέα έκθεση στη Nitra καταγράφει το ελληνικό τοπίο σε περιόδους κρίσης

Το πρότζεκτ είναι μία συνεργασία της γκαλερί με το Closing Soon.

Το "Just Stop Now!" είναι μία μεσαιωνική προσέγγιση στη σύγχρονη τέχνη

Η Clara Juliane Glauert χρησιμοποιεί παλιές τεχνικές και συμβολισμούς για να περιηγηθεί στον σημερινό κόσμο.

Εικαστικοί κάνουν "Τέχνη για το εδώ και τώρα" σε ένα art space στο Μαρούσι

Έκθεση με αφορμή τα δέκα χρόνια από την παρουσίαση του γλυπτού "Κρίση" του Αναστάσιου Νυφαδόπουλου.

Πάνω από 200 έργα του καλλιτέχνη Δημήτρη Σεβαστάκη παρουσιάζονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη

"Ο λόγος και ο τόπος" περιλαμβάνει έργα που φιλοτεχνήθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Για τον Θοδωρή Προδρομίδη, οι συνέργειες δεν είναι απλά άλλη μια πιασάρικη λέξη

Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης του Θοδωρή Προδρομίδη "Port Proxy" στην Callirrhoë στις 15/11 μιλάμε με τον εικαστικό για το έργο του και τη συμμετοχή του σε προγράμματα τέχνης και εκπαίδευσης ως φορέας κοινωνικής αλλαγής.