Ο ονειρικός κόσμος της Άλκης Ζέη ξετυλίγεται μέσα από ένα ξεχωριστό εκθεσιακό αφιέρωμα

Η ομαδική εικαστική έκθεση αποτελεί ένα πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα του έργου της συγγραφέα Άλκης Ζέη, επιδιώκοντας να πλησιάσει την προσωπικότητά της μέσα από τις σκιές των ηρώων της και τους δρόμους απόλαυσης που χάρισαν τα βιβλία της.

Ένα παραμύθι για την Άλκη

Η γκαλερί Ελληνοαμερικανική Ένωση εγκαινιάζει σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο στις 25 Σεπτεμβρίου την έκθεση "Ένα Παραμύθι για την Άλκη" στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. H έκθεση, που έχουν επιμεληθεί η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος, είναι αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων και προσφέρει ένα ιστορικό και μαζί ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της.

Ένα παραμύθι για την Άλκη

Μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της, οι δύο επιμελητές σχεδίασαν την έκθεση ειδικά για τους δύο εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα, σε αγαστή συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αλλά και με την πολύτιμη συμβολή της οικογένειας της συγγραφέα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι δύο επιμελητές, η έκθεση "Ένα Παραμύθι για την Άλκη" είναι ένας τρόπος να πλησιάσουμε την προσωπικότητα της Άλκης Ζέη μέσα από κόγχες του έργου της, μέσα από σκιές των ηρώων της, μέσα από τους δρόμους της απόλαυσης που χάρισαν τα βιβλία της σε παιδιά κι ενήλικες. Η έκθεση γεννά ατμόσφαιρες του προσωπικού σύμπαντος της συγγραφέα και συνομιλεί με το βλέμμα εικαστικών δημιουργών που εμπνέονται από σελίδες των βιβλίων της.

Ένα παραμύθι για την Άλκη

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ηώ Αγγελή, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Άρτεμις Αλκαλάη, Κάτια Βαρβάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Σοφία Ζαραμπούκα, Αποστόλης Ιτσκούδης, Χριστίνα Κάλμπαρη, Μηνάς Καμπιτάκης, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Κυριάκος Κρόκος, Βασίλης Λιαούρης, Κλειώ Μακρή, Λυδία Μαργαρώνη, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Θωμάς Μπερτόλης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρούλη Μπούα, Μαίρη Νταγιαντά, Βασιλική Πανταζή, Γεύσω Παπαδάκη, Χρίστος Παπαδάκης, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Αθηνά Χατζή, Άρτεμις Χατζηγιαννάκη

Εγκαίνια: 25/9 (7 μμ.)

Info: Ελληνοαμερικανική Ένωση | 25/9-4/11 | Είσοδος ελεύθερη

Εάν είστε εκπαιδευτικός και ενδιαφέρεστε να ξεναγηθείτε με τους μαθητές σας στην έκθεση, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Πολιτιστικών (culture@hau.gr, 2103680972), από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ.- 5 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/04/2024

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.