"Θερινές περιπλανήσεις": 9 καλλιτέχνες μάς καλούν σε ένα παιχνίδι ενδοσκόπησης και νοερής περιπλάνησης

Το Κέντρο Τεχνών Μετς φιλοξενεί μια φθινοπωρινή έκθεση χαρακτικής που ταξιδεύει τον θεατή σε υπαρκτούς και μη τόπους.

Ευστρατία Μαχαιρίδη, ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Με το τέλος του καλοκαιριού, το Κέντρο Τεχνών Μετς καλωσορίζει τη νέα σεζόν με μια ομαδική έκθεση χαρακτικής εννέα εικαστικών. Με εγκαίνια την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου και μέσα από τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις, μας ταξιδεύουν στους τόπους που συναντήσαμε αλλά και στα μέρη του θυμικού. Γεμάτοι εικόνες, οι εννέα εικαστικοί μιλούν για τον τόπο της μνήμης, τον άνθρωπο και τον περιβάλλοντα χώρο. Πορτραίτα ζώων, ανθρώπων ή φυτών, τοπία πόλης, υπαίθρου και θάλασσας γίνονται μοναδικά στιγμιότυπα του κρυφού και συνάμα εσωτερικού ψυχισμού του καλλιτέχνη.

Νικήτας Πεφάνης, αναπαραγωγή
"Αναπαραγωγή", Νικήτας Πεφάνης
Γιώργος Κόρδης, Αγρός, μονοτυπία σε μετάξι
"Αγρός", Γιώργος Κόρδης

Μέλημα της ομαδικής έκθεσης είναι η περιπλάνηση του θεατή μπροστά σε σύγχρονες καταγραφές, όπου το εικαστικό αποτέλεσμα μετατρέπει τον αποδέκτη σε μυστικό ανταποκριτή ιδεών, εκφράσεων και συγκινήσεων. Εδώ, η παρατήρηση εντείνεται και μας καλεί σε ένα παιχνίδι ενδοσκόπησης που τείνει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Με έμφαση στις λεπτομέρειες μπορούμε να κρυφακούσουμε ήχους της φύσης, το θρόισμα των φύλλων ή ακόμη και την παγερή ακινησία. Ένα ταξίδι μνήμης και ηρεμίας ξεδιπλώνεται στις διαφορετικές προσεγγίσεις των εικαστικών, καλώντας μας να περιπλανηθούμε σε αλλοτινούς και ονειρικούς τόπους.

Αριστομένης Κατσούλας, Περίπατος
 "Περίπατος", Αριστομένης Κατσούλας

Κατ’ επέκταση, το ταξίδι εκτυλίσσεται σε έναν εσωτερικό χωρoχρόνο όπου το όνειρο, η φαντασία και οι αλληγορικές, μυθοπλαστικές διαστάσεις δεν λείπουν. Ζητούμενο της έκθεσης είναι να δοθεί έμφαση στην κίνηση της ψυχής και στην απελευθέρωση του βλέμματος γύρω από μνήμες ταξιδιού. Άλλωστε, η υποκειμενική θέαση του κόσμου διέπει την ύπαρξή μας. Συνεπώς, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να παρουσιάσουν την δική τους οπτική αντίληψη σύμφωνα με το δικό τους μοναδικό, εκφραστικό ιδίωμα.

Παναγιώτα Αντωνοπούλου, Ο άγνωστος άνθρωπος
 "Ο άγνωστος άνθρωπος", Παναγιώτα Αντωνοπούλου
Πανταζής Τσέλιος, Μια αλεπου αναμεσα στα αστερια
 "Μια αλεπου αναμεσα στα αστερια", Πανταζής Τσέλιος

Όπως αναφέρει και η εικαστικός και ιστορικός τέχνης Νιόβη Κρητικού: "Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε ένα κλίμα ελληνικής εντοπιότητας και λαϊκότροπης διάθεσης που διαχέεται σαν μια ενοποιητική θεματική. Πρόκειται για ένα εικαστικό αποτύπωμα που μετατρέπει τον θεατή σε έναν σύγχρονο Οδυσσέα στο ταξίδι του προς την υποτιθέμενη Ιθάκη. Ποικιλότροπα, φανταστικά μέρη, με διαφορετικούς ανθρώπους, ζώα και φευγαλέα πορτραίτα βρίσκονται ακίνητα, απαθανατισμένα αιώνια στο κάθε ένα τύπωμα, στην κάθε μία χαραγμένη "Ιθάκη". Το ταξίδι αυτό υμνεί την περιπλάνηση του νου, της μνήμης και της ψυχής και μας καλεί να αφουγκραστούμε λεπτές υφές, ποιότητες και εκφάνσεις της ζωής."

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Παναγιώτα Αντωνοπούλου, Φώτης Βάρθης, Αριστομένης Κατσούλας, Γιώργος Κόρδης, Ευστρατία Μαχαιρίδη, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Νικήτας Πεφάνης, Πανταζής Τσέλιος, Αριστέα Χαρωνίτη

Φώτης Βάρθης, ψαραντώνης
​​​​"Ψαραντώνης", Φώτης Βάρθης
Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, IAM-AIM
"IAM-AIM", Ευριπίδης Παπαδοπετράκης

Εγκαίνια: 12/9 (7-10 μ.μ.)

Info: ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών | 12-30/9 | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.