"A walk along the shore": Τα σκιώδη ζωγραφικά τοπία του Νίκου Τοπαλίδη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη φιλοξενεί μια έκθεση με νυχτερινή ατμόσφαιρα, που ταξιδεύει τον θεατή σε ακτογραμμές.

Nikos Topalidis_Seascape_2023_Graphite on paper

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Νίκου Τοπαλίδη, με τίτλο "Α walk along the shore", που εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Όπως γράφει στο κείμενο "Η νύχτα των εικόνων" ο συγγραφέας και επιμελητής Αποστόλης Αρτινός: "Στην έκθεση "A walk along the shore" του Νίκου Τοπαλίδη, αλλεπάλληλες στρώσεις γραφίτη πάνω σε επιφάνειες χαρτιού, εκθέτουν μια ατμόσφαιρα νυχτερινή. Σκοτεινοί ορίζοντες, που αναλαμβάνουν το ανάγλυφο της πραγματικότητάς τους απ’ τις χαράξεις και τα σκαλίσματα που κάνει ο καλλιτέχνης πάνω σ’ αυτή τη πυκνή, σκοτεινιασμένη επιφάνεια. Το ασημένιο αυτό σκοτάδι του γραφίτη φωτίζεται από ίχνη, που αποκαλύπτουν σταδιακά, στο διερευνητικό βλέμμα του θεατή, κι ανάλογα με τη γωνία θέασης, και τη θέση του φωτός, την αντοχή ενός τοπίου. Βραχώδεις λόφοι να κατηφορίζουν στη θάλασσα. Πού αλλού; Θα ’λεγε ο Σεφέρης. Το βλέμμα εδώ αναζητά επίμονα τα σημεία, και τα σημεία αναζητούν επίσης το βλέμμα που τα διακρίνει. Τα ζωγραφικά έργα του Τοπαλίδη είναι τοπία προς διερεύνηση, επιφάνειες που προσκαλούν το θεατή, το ενεργό βλέμμα του. Τοπία που αλλάζουν τους τονισμούς της ορατότητάς τους ανάλογα με τη δική μας ετοιμότητα.

Nikos Topalidis_Position Doubtful_2015_Graphite on blotting paper_detail
Zoumboulakis Galleries
Nikos Topalidis: "Position Doubtful" (2015), Graphite on blotting paper 

Πολλά νυχτερινά τοπία του Τοπαλίδη είναι ακτογραμμές, αυτή η υποφωτισμένη γραμμή που αφήνει πάνω στην άμμο το κύμα μέσα στη νύχτα. Παρά θίν' αλός, μια μεθόριος πάντα, μια επικοινωνία με το πέραν, με τους νεκρούς. Δεν είναι ειδυλλιακά τοπία της ζωής, αλλά ανησυχαστικά περιβάλλοντα ενός διεγερμένου ψυχισμού. Σκηνές, που μέσα τους θροΐζουν σελίδες της Σέλλευ και του Κλάιστ. Τις ακούω! Τοπία που διεγείρουν αυτό το  αρνητικό πεπρωμένο του ρομαντικού ανθρώπου. Ο μυστηριώδης χαρακτήρας τους υποστασιώνει και τη μοιραία του σκιά. Γίνονται έτσι αυτές οι εικόνες, μια εικονοποιία του τραγικού, ακόμη μία, που αναμετράται με τις ιδεώδεις μορφές του. Υπάρχει μια τυπολογία εδώ, του μυστικού και του σκιώδους, της μη εξεικόνισης, που επαναδιατυπώνει τις αναπαραστατικές αντιλήψεις. Οι αναπαραστάσεις δεν ακολουθούν έναν μιμητικό κανόνα, αλλά αναλίσκονται σε μεταγλωσσικές υπερβάσεις. Είναι εικόνες που δεν περιγράφονται, αλλά υποστασιώνουν τις αδύνατες ομοιώσεις τους. Και είναι, εν τούτοις, αντικειμενοποιήσεις του κόσμου μας· πώς αλλιώς;".

Θα παρουσιαστούν έργα γραφίτη σε χαρτί, ποικίλων διαστάσεων.

Nikos Topalidis_Seascape_2023_Graphite on paper
Zoumboulakis Galleries
Nikos Topalidis: "Seascape" (2023), Graphite on paper

Ο Νίκος Τοπαλίδης γεννήθηκε το 1985 και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το έργο του εστιάζει στην τοπιογραφία και εκφράζεται μέσα από την αποσπασματική απεικόνιση ενός φανταστικού τοπίου που αποδίδεται με το ανάγλυφο και το πυκνά δουλεμένο σχέδιο με γραφίτη. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων: "Encore – Νέα ελληνική ζωγραφική" (Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, 2023), "À fleur d' image - Oeuvre à travers la matière" (La Châtaigneraie, Flamalle, Belgium, 2023), "Thalassa - The sea in Greek art from antiquity until today", (Μουσείο της Σανγκάης, 2022), "The Rooms 2016" (Ξενοδοχείο St George Lycabettus, Αθήνα, 2016), "Kodra Fresh" (Στρατόπεδο Κόδρα, Θεσσαλονίκης, 2011) κ.ά. Τον Σεπτέμβριο του 2014 συμμετείχε, σε συνεργασία με την Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας, στο σεμινάριο με τίτλο "Time and Tide" στο Escalles της Γαλλίας. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η έκθεση "A walk along the shore” στην γκαλερί Ζουμπουλάκη είναι η πρώτη του ατομική έκθεση.

NikosTopalidis_The Horizon_Graphite on paper
Zoumboulakis Galleries
Nikos Topalidis: "Τhe Horizon" (2018) , Graphite on paper

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 14/9-7/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Κριεζώτου 6, Κολωνάκι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/05/2024

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.