Εγκαινιάζεται η νέα περιοδική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου

Εμπνευσμένη από την ναυμαχία και την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, η έκθεση ενώνει την μνήμη με την πολιτιστική κληρονομιά.

Γιάννης Αδαμάκης

Τα εγκαίνια της περιοδικής εικαστικής έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη με τίτλο "ΝΑΥΣ + ΠΗΓΝΥΜΙ", θα πραγματοποιηθούν από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023 στις 8 μ.μ. στο Φετιχιέ Τζαμί στη Ναύπακτο. Εμπνευσμένη από την ναυμαχία και την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία εκείνης της εποχής, όπως λάβαρα και πλοία, με την μοναδική πινελιά του Γιάννη Αδαμάκη, αναδεικνύοντας την ιστορία της περιοχής. Η έκθεση, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 9 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου και από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2023,  διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, τον Δήμο Ναυπακτίας και τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι ώρες λειτουργίας θα είναι καθημερινά από τις 11 π.μ - 1 μ.μ. και από τις 7μ.μ. - 10 μ.μ. (εκτός Τρίτης).

Σύζευξη μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς 

Φετιχιέ Τζαμί

Επηρεασμένος από την αμέσως προηγούμενη έκθεσή του για τους εορτασμούς του 1821, επίσης με το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Γιάννης Αδαμάκης βρήκε την αφορμή να συνεχίσει την καλλιτεχνική του αναζήτηση για τη σύζευξη της μνήμης με την πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Για τις ανάγκες της έκθεσης "ΝΑΥΣ + ΠΗΓΝΥΜΙ"  βυθίστηκε στην μακραίωνη ιστορία της Ναυπάκτου και φιλοτέχνησε δυο νέα έργα ειδικά για την καστροπολιτεία του Κορινθιακού κόλπου: την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) και την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου (18 Απριλίου 1829). 

Ως εκ τούτου, για να μπορέσει να αποδώσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη Ναυμαχία, μελέτησε επισταμένως τους πίνακες των Veronese και Vicentino, παρατήρησε τους χάρτες με τη διάταξη της μάχης, τα λάβαρα και κυρίως τα πλοία εκείνης της περιόδου. Αντίστοιχα, για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου, έλαβε υπόψιν του το σωζόμενο έργο του Leblanc. 

Το προφίλ του καλλιτέχνη

Γιάννης Αδαμάκης

Ο Γιάννης Αδαμάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε και αυτός σε ένα λιμάνι, πολύ μεγαλύτερο από τη Ναύπακτο, στον Πειραιά, και αυτό σίγουρα έστω και υποσυνείδητα κατεύθυνε τον χρωστήρα του σε πειραγμένες θαλασσογραφίες και σε πλοία που ποικίλλουν από ταπεινές ψαρόβαρκες, έως μεγάλα φορτηγά. 

Είναι ένας ζωγράφος που δεν φοβάται να πειραματιστεί και δεν διστάζει να κατακερματίσει το έργο του και να το αναπλάσει. Σπάει τον καμβά του σε μικρά τεμάχια θάλασσας, στα οποία κολυμπούν ιστορικά πρόσωπα, ποίηση, σημειώσεις, σκέψεις. Κάθε έργο του αποτελεί μια περίτεχνη, αυτόνομη, κιβωτός τέχνης, μια Οδύσσεια, στην οποία καλείσαι κάθε φορά, ξανά και ξανά, να αναζητήσεις τη δική σου Ιθάκη. 

H έκθεση θα συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά και αγγλικά) και θα πλαισιώσει τις εκδηλώσεις για τους επετειακούς εορτασμούς της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (30/9/2023 – 7/10/2023), ενώ θα παρέχονται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για σχολικές μονάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο: 2631055654 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

ΕΜΣΤ: Παράλληλες δράσεις για την έκθεση "Why Look at Animals?"

Δύο προβολές και μία ομιλία πλαισιώνουν το μεγάλο εικαστικό πρότζεκτ του μουσείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/01/2026

Πάρε μέρος στο Athens Digital Arts Festival 2026

Η 22η διοργάνωση του ADAF έρχεται την άνοιξη και δεν πρέπει να τη χάσεις.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (12-18/01)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Μια εικαστική εγκατάσταση αποκαλύπτει την πλούσια ιστορία του Σαρακήνικου

Η έκθεση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου, εν εξελίξει εικαστικού έργου που ξεκίνησε το 2017 και έχει παρουσιαστεί σε ακαδημαϊκά και καλλιτεχνικά πλαίσια στην Ελλάδα.

"Αστικές Πνοές" σε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας

Η ομάδα Shashin Lovers απαθανατίζει την πόλη που ζει, κινείται και αναπνέει μαζί μας.

Ακούγοντας την "Ηχώ του χρόνου" που κουβαλά μνήμες από το Ολοκαύτωμα

Στη νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ, ο μουσικοκριτικός Jeremy Eichler εστιάζει σε τέσσερις κορυφαίους συνθέτες του 20ού αιώνα και εξετάζει πώς βίωσαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

Δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να να γνωρίσουν από κοντά τα ζητήματα που πραγματεύονται οι καλλιτέχνες.