Pavlos: Μια έκθεση στα Φιλιατρά μάς δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη

Ο λόγος για τον Παύλο Διονυσόπουλο, ο οποίος τιμάται στην πατρίδα του με ένα μεγάλο εικαστικό αφιέρωμα.

Pavlos

Νοητά "επιστρέφει" στη γενέτειρά του τα Φιλιατρά, ο αείμνηστος καλλιτέχνης Παύλος Διονυσόπουλος. Με την επιμέλεια της Kapopoulos Fine Arts και του συνεργάτη του Μουσείου Χρήστου Τσοροβά, εγκαινιάζεται στις 25 Ιουλίου έκθεση σημαντικών έργων του Pavlos στο Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το οποίο αποτελεί έναν πολιτιστικό φάρο για την ευρύτερη περιοχή. 

Η διοργάνωση της έκθεσης έχει στόχο να τιμήσει το έργο του Παύλου Διονυσόπουλου που ταξίδεψε στα πέρατα της γης και να δώσει την ευκαιρία τόσο στην τοπική κοινότητα της Μεσσηνίας, όσο και στους επισκέπτες της περιοχής, να έρθουν σε επαφή μαζί του. Μια πολύτιμη γέφυρα θα δημιουργηθεί, ώστε και νεότεροι καλλιτέχνες και ενδιαφερόμενοι να ενθαρρυνθούν, ώστε να ανακαλύψουν τη δύναμη και τη μαγεία της τέχνης του και την κληρονομιά που άφησε πίσω του.  

Pavlos

Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικά έργα του Παύλου που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και την προσωπική συλλογή του Βαγγέλη Καπόπουλου, ο οποίος θεωρεί χρέος του να τιμήσει τον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό: "είχαμε πολύ στενή σχέση με τον Παύλο. Για δεκαπέντε χρόνια τον επισκεπτόμουν συχνά στο ατελιέ του ή στο Παρίσι ή στην Αθήνα. Ήταν ένας από τους πιο ανοιχτούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Κοντά του άλλαξε εντελώς η οπτική μου και άνοιξαν οι ορίζοντες μου στην σύγχρονη παγκόσμια τέχνη. Ο Παύλος πίστευε ότι η ελληνική αγορά τέχνης, έπρεπε και μπορούσε να ανοίξει σε σύγχρονους σημαντικούς καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας, κάτι που πετύχαμε στη συνέχεια, φέρνοντας στην Ελλάδα κορυφαίους δημιουργούς με δική του πρόταση. Νοιώθω ότι του οφείλω πολλά και είμαι πολύ συγκινημένος για τη διοργάνωση της έκθεσης με έργα του, στον τόπο που γεννήθηκε και πλέον αναπαύεται από τον Ιούνιο του 2019 που τον χάσαμε".

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα που δημιουργούσε με τη δική του τεχνική σήμα κατατεθέν, συναρμολογώντας κομμένες, πολύχρωμες λωρίδες από αφίσες, αλλά και μεταλλικό σύρμα. Χαρακτηριστικές συνθέσεις με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ποτήρια, μπουκάλια τιρμπουσόν, αλλά και σακάκια, πούρα, δέντρα, κασπό με λουλούδια, νεκρές φύσεις, τοπία, θάλασσες και αγροί, όπου η εντύπωση και το αποτέλεσμα εξαρτώνται από το παιχνίδισμα των χρωμάτων και τον τρόπο συγκόλλησης του υλικού. 

Pavlos

Το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, αποτελεί ένα σύγχρονο κτήριο, που πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές λειτουργίας, κοντά στο κέντρο της πόλης των Φιλιατρών, στην οδό Ζαχαριανών 11, ανακατασκευή του οικήματος της οικογένειας του Πάνου Ηλιόπουλου (1897-1985), στο οποίο προηγουμένως στεγαζόταν το ιστορικό φωτογραφείο, αλλά και το σπίτι της οικογένειας. 

Pavlos

Στο μουσείο εκτίθενται τα έργα, ζωγραφικά και φωτογραφικά, του Πάνου Ηλιόπουλου, τα οποία αναδεικνύουν πτυχές της ιστορίας του 20ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζονται 80 φωτογραφίες, 50 ζωγραφικά έργα του Πάνου Ηλιόπουλου (μέρος της συλλογής), καθώς και 40 ζωγραφικά έργα του Ηλία Ηλιόπουλου, γιού του Πάνου, (στον α’ όροφο). Στο μουσείο φυλάσσεται επιπλέον η συλλογή 60 σχεδίων σε πλαίσιο εκτός κορνίζας. Να σημειώσουμε ότι το συνολικό φωτογραφικό αρχείο του Π. Ηλιόπουλου φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση των έργων του Παύλου Διονυσόπουλου θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο του κτηρίου, σε αίθουσα αφιερωμένη στο γεγονός. 

Εγκαίνια: 25/7 (8 μ.μ.)

Info: Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου (Ζαχαριανών 11, Φιλιατρά, 2761033807) | 25/7-10/9 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11.30 π.μ. - 1.30 μ.μ & 6-8.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η "The pleasure principle" ξεδιπλώνεται στο Hyper Hypo

Το νέο φωτο-βιβλίο του εικαστικού καλλιτέχνη René Habermacher αφηγείται το παρθενικό ταξίδι ενός καϊκιού στην Ανάφη και παρουσιάζεται προσεχώς στο Hyper Hypo, μαζί με σχετική έκθεση φωτογραφίας και έργων τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/09/2025

Όλα τα βιβλία που αναμένουμε από τη Διόπτρα μέχρι το τέλος του 2025

Από μεταφρασμένη πεζογραφία με κάτι από Νόμπελ, μέχρι αστυνομικά, Καβάφη, Έσε και φιλοσοφία, αυτοί είναι οι τίτλοι για ενήλικες που έρχονται ως τέλος Δεκέμβρη.

"all aboard": Απογειωνόμαστε με τη νέα έκθεση στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Η πόλη γίνεται το επίκεντρο ενός τολμηρού καλλιτεχνικού εγχειρήματος.

Ένα immersive υπερθέαμα για τον Βαν Γκογκ έρχεται στην Ελλάδα

Η δημοφιλής έκθεση "Van Gogh: The Immersive Experience" κάνει στάση στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Ρόμπερτ Λάνγκντον του 'Κώδικα Da Vinci' επιστρέφει με 'Το μυστικό των μυστικών'

Το νέο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν με πρωταγωνιστή τον καθηγητή συμβολογίας που έχουμε συνδέσει με τον Τομ Χανκς θα είναι σύντομα διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

53ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Μια μίνι ατζέντα με εκδηλώσεις των εκδοτικών

Δείτε εντός συγγραφείς που πρόκειται να υπογράψουν τα βιβλία τους και παρουσιάσεις για ενήλικες αλλά και τους μικρούς αναγνώστες.

53ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Συνέχεια με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

Από συζήτηση για κόμικς μέχρι μια αναδρομή στα παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων, αυτά είναι όσα μας περιμένουν στο Πεδίον του Άρεως το διήμερο 10-11 Σεπτέμβρη.