Kawakami, Triolet, Mc Carthy στα νέα βιβλία των εκδόσεων Gutenberg

Οι εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά στα ελληνικά ένα από τα πρώτα και σημαντικά μυθιστορήματα του κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα που πέθανε πρόσφατα, Cormac McCarthy.

εκδόσεις Gutenberg

Οι εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν βιβλία από τη "σύγχρονη βασίλισσα της ιαπωνικής λογοτεχνίας", Mieko Kawakami, ένα ρομαντικό μυθιστόρημα από την Elsa Triolet και για πρώτη φορά στα ελληνικά ένα από τα πρώτα και σημαντικά μυθιστορήματα του κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα που πέθανε πρόσφατα, Cormac McCarthy.

Ο Παράδεισος (Mieko Kawakami, μτφρ. Κίκα Κραμβουσάνου)

Ο Παράδεισος

Η ιστορία δύο εφήβων, θυμάτων σχολικού εκφοβισμού από τη "σύγχρονη βασίλισσα της ιαπωνικής λογοτεχνίας" (The Japan Times).

Ένα 14χρονο αγόρι υποβάλλεται σε ανελέητα μαρτύρια από τους συμμαθητές του μόνο και μόνο επειδή υποφέρει από στραβισμό. Αντί να αντισταθεί ή να ζητήσει βοήθεια, απλώς σιωπά. Η μόνη που αντιλαμβάνεται τι περνάει είναι μια συμμαθήτριά του η οποία υφίσταται παρόμοια μεταχείριση. Μέσα από τις διηγήσεις του αγοριού η Καβακάμι εμβαθύνει στο ζήτημα του τραύματος δίνοντας φωνή τόσο στα θύματα όσο και στους θύτες. Καταθέτει έναν ευρύτερο προβληματισμό για τις έννοιες του καλού και του κακού και ασκεί κριτική στην κοινωνία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους.

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει (Elsa Triolet, μτφρ. Κατερίνα Γούλα)

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες γυναίκες του 20ού αιώνα, η πρώτη που τιμήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ (1944) κριτικάρει τη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία μέσα από ένα ρομαντικό μυθιστόρημα.

Η φύση έχει σταθεί πολύ γενναιόδωρη με την Μαρτίν, η ζωή καθόλου. Είναι όμορφη και αξιαγάπητη. Μεγαλώνει σε άθλιες οικογενειακές συνθήκες, σε μια φτωχή πόλη. Μια δουλειά μανικιουρίστας είναι η μόνη της ευκαιρία να εγκατασταθεί στο λαμπερό Παρίσι. Ο Ντάνιελ, γόνος ξακουστής οικογένειας καλλιεργητών τριαντάφυλλων, με τον οποίο γνωρίζεται από παιδί, είναι για εκείνη μια ακόμα υπόσχεση ευτυχίας. Ερωτεύονται με πάθος, παντρεύονται, αλλά τα όνειρά τους ακολουθούν διαφορετικές τροχιές.

Τέκνο του Θεού (Cormac McCarthy, μτφρ. Παναγιώτης Κεχαγιάς)

Τέκνο του Θεού

Για πρώτη φορά στα ελληνικά ένα από τα πρώτα και σημαντικά μυθιστορήματα του κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα που πέθανε πρόσφατα.

Ο Μπάλαρντ, ένας φτωχός αγρότης, χάνει το σπίτι και τη γη του, και μαζί και την όποια σύνδεση είχε με τους ανθρώπους γύρω του. Χωρίς καμία διάθεση –ή εφόδια– για ένταξη στον κοινωνικό ιστό, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα, περιφέρεται στα δάση. Σιγά σιγά, ξεκινώντας από απλές κλοπές, περνάει σε εγκλήματα όλο και πιο κτηνώδη και δεν διστάζει ακόμα και να παραβιάσει πανανθρώπινα ταμπού. Με φόντο το άγριο τοπίο του Τενεσί, ο αναγνώστης τον παρακολουθεί σ’ αυτόν τον κατήφορο. Η αφήγηση διακόπτεται από μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, που προσπαθούν να βρουν μια αιτία για τις πράξεις του και παράλληλα αποκαλύπτουν όλη τη σκληρότητα μιας κοινωνίας απέναντι σε ανθρώπους που δεν μοιάζουν με τα υπόλοιπα μέλη της.

Στο "Τέκνο του Θεού" που έγραψε το 1973 "όπως και οι συγγραφείς που θαυμάζει – ο Μέλβιλ, ο Ντοστογιέφσκι, ο Φόκνερ– ο Μακάρθι δημιούργησε ένα σπουδαίο και βαθύ έργο, ένα αριστούργημα" (The Washington Post).

Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορούν ήδη τα δύο τελευταία μυθιστορήματα του Κόρμακ Μακάρθι "Ο επιβάτης" και "Stella Maris" και ετοιμάζονται ο "Ματωμένος Μεσημβρινός", "Ο Δρόμος" και το, επίσης αμετάφραστο στα ελληνικά "Suttree".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.